Pamukta verim de ücret de sevindirdi

Diyarbakır ve Mardin'de hasadın büyük umutla sürdüğü pamuk, hem geçen yıla göre yaklaşık yüzde 35'lik verim artışı hem de fiyatının yükselmesiyle üreticinin yüzünü güldürdü

Haberler 17.10.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve Mardinde hasat sezonunun sürdüü pamuk, rekolte ve fiyatyla üreticisini sevindirdi.

Tekstil, ya sanayi ve hayvanclk sektörüne önemli oranda ham madde salayan pamuk, çiftçi için umut olmay sürdürüyor.

Nisan ve mays aynda ekimi yaplan ve bugünlerde hasad sezonunun yaand pamuk, verim ve fiyat artyla üreticisinin yüzünü imdiden güldürdü.

DYARBAKIRDA YAKLAIK YÜZDE 35 VERM ARTII

Diyarbakr l Tarm ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu yl pamuun zamannda ekildiini ve yeteri kadar ya aldn söyledi.

Bitkilerde hastalk ve zararllarla ilgili çok ciddi bir sorun olumadn belirten Atalar, zararl ve hastaln bulunduu bölgelerde ise etkin bir mücadeleyle etkinin minimize edildiini dile getirdi.

Pamuun tam zamannda hasadna balandna dikkati çeken Atalar, üretim sezonu açsndan herhangi bir sorunun yaanmadn ifade etti.

Bu yl dier ürünlerde olduu gibi pamukta da verimde ciddi bir art var. Geçen yla oranla yüzde 35lik verim artndan söz edebiliriz. diyen Atalar, bu yl çiftçinin pamukta birim alandan elde ettii verimin kimi yerlerde 650 kilograma kadar yükseldiini bildirdi.

Atalar, hasat tamamlandnda bu rakamlarn daha net bir ekilde ortaya çkacan kaydederek, öyle konutu:

Geçen yl iklimsel olarak yaanan baz sorunlar nedeniyle verimde biraz düüklük vard ama bu yl hamdolsun çok iyi bir durumdayz. Verim çiftçinin yüzünü güldürecek seviyelerde. 2019da 476 bin dekar alanda ekim alan varken bu yl 385 bin dekar alanda ekim yapld. Ancak neredeyse geçen ylkine yakn bir rekolte gerçekletirebileceimizi deerlendiriyoruz. Bu yl pamuk çok iyi bir durumda.

NALLAH BU YIL PAMUK YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRECEK

Bismil ilçesine bal krsal Arkgöl Mahallesindeki arazisinde hasat yapan Diyarbakr-Bismil Pamuk Üreticileri Birlii Bakan Hasan Vural da geçen yln hem fiyat hem de iklim koullarndan yaanan düük verim nedeniyle üreticiler için zor geçtiini söyledi.

nallah bu yl pamuk yüzümüzü güldürecek. Yaptmz basit ölçümle en kötü tarlamzdan birinci biçimde 550 kilogram bulduk. Dier tarlalarmzdan inallah 650 kilogramn üzerinde verim alacaz. ifadelerini kullanan Vural, çiftçiler olarak verimden memnun olduklarn anlatt.

Vural, Diyarbakrn pamuk ekilen bütün ilçelerinde verimin bu yl iyi olduuna iaret ederek, Bu yl iklim koullar pamua elveriliydi, pamuk zararllar azd, pamukta fazla tahribat olmad. Hem sulamada hem de bakmda kalifiye eleman da yetimi. Bu nedenlerden dolay bu yl verim ortalamas çok yüksek. dedi.

Pamuk ton fiyatnn u anda 5 bin lira civarnda olduunu dile getiren Vural, beklentilerinin fiyatn artmas yönünde olduunu kaydetti.

çiftçi Veysi Akyldz, geçen yl 1200 dönüm tarlasnda pamuk ekimi yaptn, bu yl ise 1000 dönümde pamuk ürettiini belirtti.

Akyldz, Geçen yl dekardan 380-450 kilogram pamuk elde ettim. Bu yl ise dekardan 500-600 kilogram pamuk elde etmeyi bekliyoruz. Geçen yl pamuun tonunu 3 bin 500 liraya sattm, 800 lira da destek aldm. u anda fiyat 5 bin lira. Fiyatn 5 bin 500 ile 6 bin arasnda olacan tahmin ediyoruz. Hem çiftçimiz hem de Türk ekonomisi kazanacak. diye konutu.

BU YIL PAMUK DAHA KALTEL

lçede çrçr fabrikas ileten Musa çelebi de geçen yla göre ilçedeki pamuk üretim alannda azalma olduunu ancak bu yl verimin daha iyi olmas sebebiyle rekoltede düü beklemediklerini söyledi.

çelebi, Geçen yla göre bu yl pamuk çok kaliteli. Neredeyse hiç hastalk yok. Pamuun kalitesi zmir ile edeer. plikçiler de bu sezonun pamuunu çok beendi. diye konutu.

MARDNL ÜRETCLER DE MEMNUN

Kzltepe ilçesine bal krsal Klduman Mahallesinde pamuk hasad yapan Mehmet Emin Dal, Mardin Ovasnn topraklarnn bereketli olduunu, ekimi yaplan ürünlerin de kaliteli olduunu söyledi.

Tarlasnda genellikle msr, buday ve pamuk üretimi yaptn u anda da pamukta hasat sürecini yaadklarn anlatan Dal, Dönüm bana 550-650 kilogram ürün alyoruz. Bu sene çok verimli geçiyor. Budayda da çok güzel verim aldk, pamukta da alyoruz. Allaha çok ükür. deerlendirmesinde bulundu.

çiftçi Ouzhan Cengiz ise geçen yla oranla bu yl verimin daha iyi olduuna deinerek, Bu sene hasat güzel. Geçen sene dönüme 200 kilogram alyorken bu sene 600 kilogram ve üzeri alnyor. Mezopotamya topraklar çok verimli. Burada ne ekersen karln alrsn. dedi.

Cengiz, GAP suyunun bölgeye gelmesiyle bütün çiftçilerin rahatlayacan ve ülke ekonomisine daha büyük katk salayacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git