DYARBAKIR-Sebze ve meyve almak amacyla semt pazarlarn tercih eden vatandalar ise özellikle sebze fiyatlarndaki fahi fiyatlardan dolay istedii ürünleri alamyor. Semt pazar esnaf fiyatlar ve yaadklar anlatt.
Fiyatlar yüzünden mal getiremiyoruz
Vatanda ve Pazar esnafnn fiyatlardan dolay madur olduunu belirten anlurfa Pazarclar Dernei Bakan Mehmet Emin Kzlate, Fiyatlardan dolay sadece 1-2 defa denetim yapld. Bu durumu hal pazarna söyledik. Sebze halinde çok fazla rant var. Plastik kasann maliyeti bile 30-40 lira olmu. Patlcan, 25 lirann üzerine çkt. Salatalk ve domatesin fiyatlarnda oynama oldu. Vatandan çektii eziyetten daha fazlasn çekiyoruz. Fiyatlar yüzünden mal getiremiyoruz. Yazn da poetlerde rant oluyor. çiftçi, eskiden maln bir ekilde getiriyordu. Hal pazarlar perakende olmamal. Hepsi perakende sat yapyor. Hal, toptan sat yapmal ve belirli bir saati olmaldr. Bu sorunu yüzlerce toplantda dile getirdik. Yakn zamanda anlurfa Valisi, Büyükehir Belediye Bakan ve Hal Pazar Bakan ile yine bir araya geleceiz. Sorunlarmz yllarca duyurduk ama sonuca varamadk. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasn istiyoruz. çok zor bir durumdayz. Bu durum vatandaa da yansyor. eklinde konutu.
Halimiz belli, pazar bombotur
Fiyatlarn yüksek olmasndan dolay pazarn eskisi gibi kalabalk olmadn ifade eden pazar esnaflarndan Veli Gümüta, Bir kilo poeti 6 liraya alrken 23 liraya çkt. Kimse bu duruma çare bulmuyor. Bir litre mazot 15 lira olmu. Konta kapatma durumuna geldik. Hal pazar, esnafn durumunu görmüyor mu? Karton, plastik kasa fiyat dümüyor. çuvallardan ücret alnyor. Yerinde alnrken fiyat düüyor; ama pazarc da dümüyor. Bunlar hep ranttr. Bu durum müteriye yansyor. Giderler, vatandan cebine yansyacak. Poeti 23 liraya alyorsam bedelini vatandatan çkaracam. Bunlar herkes bilmelidir. Mazot alyorsam yine bedelini vatandatan çkaracam. Baka nerden çkaracam? Mal alyorum ama satamyorum. Vatanda da zor durumdadr. Halimiz belli, pazar bombotur. Kim bu soruna çare bulacak? diye konutu.
Pazara gelenler bir ey almadan gidiyor
Pazara gelen vatandalarn bir ey almadan pazardan ayrldn vurgulayan pazar esnaflarndan Mahmut pka, Pazardaki ürünlerin fiyat fahi durumdadr. Pazara bakarsanz kimse gelemiyor. Gelen varsa da bir ey almadan gidiyor. Fiyatlarn yüksek olmasnda en büyük sebep enflasyondur. Türkiyede üretilen patates, neden bu kadar pahal? Pahal olmasn dolara balyorlar. Kim kimi ne ekilde kandrrsa artk Türkiyede üretilen ürünlerin dolara endekslenmesinin hiçbir anlam yok. Patlcan 35 liraya, biber ve domates 15 liraya, salatalk 25 liraya satlyor. Bir üründen ikier kilo alsan yüz lira ediyor. Dier ürünleri hesaplamaya da gerek yok. Marketlerde manav ürünlerinin satlmas bizim satmz etkiliyor. Yalnz satlarmz pek fazla etkilemiyor. Pazardaki ürünlerin taze olduunu bilenler buraya geliyor. Marketler bir haftalk mal 10 günde satyor. ifadelerini kulland.
Patlcann kilosu 30 liradr
Meyve fiyatlarnn sebze fiyatlarna göre daha uygun olduunu belirten pazar esnaflarndan Veysel Beriman, Pazarda u an en uygun ürün meyvedir. Sebzelerde en pahal ürün patlcandr. Patlcann kilosu 30 liradr. Patlcann fiyat etle yaryor. Biber ve salatalk 25-30 liraya satlyor. yi bir domatesin kilosu 15-20 liradan balyor. Sebzeler, çok pahalya satlyor. Bir ailenin en ucuz pazar al verii 200 ile 250 liraya geliyor. Üretim yok diye ürünler pahaldr. Gübre fiyatlar ve mazot yüksek... Geçen sene 7 liraya aldmz poet; bu sene 25 lira olmu. Fiyatlar 3 kat artt. Mazot 7 liradan 15 liraya çkt. Tohum fiyatlar da artt. Souk havann da fiyatlar üzerinde biraz etkisi var. Ürün kn donuyor; çözülünce de çürüyor. Yazn fiyatlarn uygun olacan tahmin ediyoruz. Fiyatlar, geçen yaza göre pahal olacak. dedi.
Gübre ve mazotun fiyat ne zaman düerse her ey rayna oturur
Gübre ve mazot fiyatlarnn yüksek olmasnn fiyatlara yansdn ifade eden pazar esnaflarndan Ayhan Uluk, Pazardaki fiyatlar bence normaldir. Halk fiyatlarn yüksek olduunu söylüyor; ama gübrenin fiyatn bilmiyor. Gübre 2 liradan 15 liraya çkt. Yumurta 35 lira olmu. Yumurta yemi geçen yl 2 lirayd. Üretici ne yapsn? Tarladaki çiftçi kazanabiliyor mu? Gübrenin üzerine 4 kat geldi. Gübre ve mazotun fiyat ne zaman düerse her ey rayna oturur. Birbirimizi kandrmaya gerek yok. eklinde konutu.
3 liraya aldmz ürünü 2,5 liraya satmamz istiyorlar
Mazot ve dolarn yüksek olmasnn fiyatlara yansdn vurgulayan pazar esnaflarndan smail Taç, Pazara ürün getiriyoruz; fakat satlmyor. 3 liraya aldmz ürünü 2,5 liraya satmamz istiyorlar. Fiyatlar bizi kurtarmyor. Ne yapacamz bilemiyoruz, ortada kalmz. Devletin bu duruma el atmasn istiyoruz. Mazot ve dolarn yüksek olmas, pazardaki ürünlere yansyor. Dolar düerse mazot ve gübre ucuzlar diye düünüyorum. Bir ailenin pazar al veriine 250-300 lira gidiyor. Nane 4 lira olmu. Domates 15 lira; 2 kilo 30 lira ediyor. Patlcan 30 lira olmu 3 kilo alsan 90 lira eder. Bu fiyatlarla bir aile nasl geçinecek? Bu gidile pazar kuramayaca çünkü bizi kurtarmyor. Poet 23 lira olmu. Mazot, günde 150 lira yakyor. diye konutu.
Fakir fukara al veri yapamyor
Dar gelirli ailelerin pazara gelerek al veri yapamadna dikkat çeken Cemal Kahveci, Pazar fiyatlarndan memnun deilim. Gerçekten yazk. Devlete sesleniyorum; biraz indirim yapn. Bu fiyatlar dikkate alnmaldr. Fakir fukara al veri yapamyor. Patlcan 35 lira olmu. Bu fiyata patlcan olur mu, nasl patlcan yiyeceim? Sadece bir kilo domates aldm. Üreticinin de satcnn da dikkatli olmas gerekir. Arada oluan fark kapanmaldr. Tarladan halka satlsa bu kadar pahal olmaz. Marketler de dikkat etmek zorundadr. Marketlerdeki manav ürünleri de çok pahal. Marketlere giremiyoruz. Bir ailenin bir haftalk geçimi 500 liraya tekabül ediyor. Yetkililer ve Cumhurbakan yardm etmeli. ndirime gidilmeli. eklinde konutu.
Müteriler fiyatlardan memnun deil
Pazar esnaflarndan Ömer Faruk Ergen ise Pazar fiyatlar kötü durumdadr. Havalarn soumasyla yaanan don olay fiyatlar etkiliyor. Tarlada 21 lira olan ürün; pazara 30 liraya geliyor. Müteriler fiyatlardan memnun deil. Sat yok diye pazara az ürün getiriyoruz. Yazn fiyatlarn düeceini umuyorum. ifadelerini kulland.