YYÜ Ziraat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Semra Demir ve Gda Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Ocak, 10 yl önce balattklar projeyle peynir alt suyunu bitkilerin köklerinde yaayan bir mikroorganizmayla birletirdi.
Bu ekilde gelitirdikleri gübreyi, nohut, mercimek, biber ve patlcan gibi birçok üründe deneme amaçl kullanan ve iyi sonuçlar elde eden iki akademisyen, hazrladklar projeyle TÜBTAKtan da destek almaya hak kazand.
Gübrenin kullanld birçok ildeki çiftçilerden de olumlu dönüler alan akademisyenler, ürünün patentini alabilmek için Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptklar bavurunun sonucunu bekliyor.
Demir, peynir alt suyunun mineral bakmndan son derece zengin olduunu, bitkilerin ihtiyaç duyduu birçok minerali bünyesinde barndrdn söyledi.
Peynir alt suyunu 10 yldr gübre amaçl kullanmaya çaltklarn belirten Demir, öyle devam etti:
Dünyada ilk olabilecek bir model üzerinde çaltk. Bununla ilgili bir TÜBTAK projesi de yaptk ve çalmamz patent aamasnda. Peynir alt suyunu gübre olarak nohut, mercimek, biber ve patlcan gibi birçok üründe deneme amaçl kullandk ve çok iyi sonuçlar elde ettik. Adana, Tokat, Antalya, Diyarbakr, Konya ve Aksaraydan birçok çiftçimiz bizden bilgi alyor. çiftçilerimiz bizim önerdiimiz ölçüler dorultusunda peynir alt suyunu ürünlerinde kullanyor. Bu çiftçilerden çok güzel geri dönüler alyoruz. Mandralarda peynir ilendikten sonra elde edilen su akarsulara atlyor. Biz bu suyu gübre olarak kullandmzda para harcamadan bahçemizdeki ürünler için gübre elde etmi olacaz.
Patent bavurularnn kabul edilebilirlik orannn yüzde 80 olduunu ifade eden Demir, Gelitirdiimiz model patent alrsa dünya literatürüne ilk defa böyle bir çalma kazandrlm olacak. Resmi olarak tescil edilmesine çok az bir süre kald. dedi.
- Topraa zarar verilmiyor
Prof. Dr. Ocak da sala olan faydalar saymakla bitmeyen peynir alt suyunun besin deeri açsndan zengin olduunu dile getirdi.
Peynir alt suyunun birçok sektörde kullanlabileceine iaret eden Ocak, Türkiyede sadece birkaç fabrika peynir alt suyunu toz halinde ileyebiliyor. Peynirin süzülmesiyle elde edilen sv olduu gibi ya kanalizasyon sularna ya da atk sulara karp gidiyor. Bu halde suya veya topraa karan peynir alt suyu kardan öte zarar vermeye balyor. diye konutu.
Bu suyun tarmsal üretimle ekonomiye kazandrlmasn amaçladklarn belirten Ocak, unlar kaydetti:
Patent aamasnda olan ürünümüzle ilgili olumlu sonuçlar aldk. Elde ettiimiz gübreyi birçok üründe denedik. Bu ürünlerin hem lezzeti hem de verimi inanlmaz geliim gösterdi. Bu yolla herhangi bir ilaç kullanmadan organik gübre elde edildiini ortaya koyduk. nsanlar bu suyu deerlendirmeden atyor. Peynir alt suyu gübresi yaygn olarak kullanld zaman ekonomik bir çalma da yaplm oluyor ayrca hiçbir kimyasal gübre kullanlmayarak topraa zarar verilmiyor.