Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) randevu alamadklar için budaylarn satamayan çiftçiler maduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Ergani ilçesine bal Kabasakal (Qabasakal) köyünde çiftçilik yapan rfan nat, Toprak Mahsulleri Ofisinden randevu alamad için budaynn yerde kaldn ifade etti. Düük fiyat verdiklerinden dolay budayn zahirecilere de satmadn belirten nat öyle konutu:
Bu sene buday ektik. Buday satmak için ofise vermemiz gerekiyordu. Ama baz sebeplerden dolay satamadk. Randevu var sistemde. Biz sisteme girdiimiz halde randevu alamadk. Baz yerlere bavurduk, ofise gidip bavurduk. Budaymz köyde kalm, ne yaplm. Onlarda bir ey yapamayz dediler. Öyle duruyoruz.
Zahireciler hem düük fiyattan alyor hem de fatura vermiyor
TMOnun açklad ekmeklik buday fiyatnn geçen senenin de altnda olduunu belirten nat, zahirecilerin ofisten daha düük fiyata buday aldklarn ve fatura kesmediklerini söyleyerek sözlerini sürdürdü:
Biz budaymz ofise veremesek mecburen zahirecilere götürüyoruz. Onlarn da fiyat daha çok düük. Hatta bu sene ofisin de fiyatlar dier senelere göre düüktü. Ofis bir TLye alsa, zahireciler en fazla 850-860 kuru deer biçiyor. Fatura da vermiyorlar. Fatura vermeyince biz daha çok madur oluyoruz. O yüzden buday ofise satmay istiyoruz. Fatura hem devlet desteklemesi olur hem de çiftçi sigortasna yansyor. O yüzden faydal oluyor. Her çiftçi devlet yannda sigortal saylyor. O yüzden istiyoruz ki ofise fatural satalm.
çiftçi olarak madur olduklarn belirten nat son olarak yetkililere öyle seslendi: lk bata ofis fiyatlar vermedi. Biz bu fiyatlarn çok üstünde fiyat bekliyorduk. Fiyatlar çok düük kald. Dier senelerde bin 50 ila bin 100 arasndayd. Bu sene ise 940 ile bin TL arasnda deiiyor. Bunda da çiftçi de madur oluyor. Bu bizim için iyi olmayan bir durumdur. Bizim yetkililerden beklentimiz var. stiyoruz ki ofislerde almlar hzlandrsn. Bütün çiftçiler mallarn ofise satabilsin. Bir imkn tansn. Devletten bunu bekliyoruz.
Ofisin uygulamalar çiftçiyi madur ediyor
Toprak Mahsulleri Ofisinin uygulamalarnn kendilerini madur ettiini belirten çiftçilerden Hanifi Kahraman, randevu için kendilerine verilen srann geç geldiinden dolay buday muhafaza etmenin zor olduunu belirterek öyle konutu:
Biz budaymz ofise satyoruz ama sra gelmiyor. Bana 22 Austosa randevu verilmi. Yamur var, hayvanlarn buday yemesi gibi riskler var. Madur ve borçluyuz. Fayda görelim diyoruz. Zahirecilere vermeyelim, fatura alalm diyoruz o da elimize dümüyor. Bazen ofis kapal olunca Diyarbakra götürüyoruz. Bu durumda da zarar ediyoruz. Maduruz ve devletten bir çözüm bekliyoruz. Randevuyu ayarlasn. Sra veya kura ile bir çözüm bulsun. Fiyat zaten düük. Baa ba üretim yapyoruz.
Toprak Mahsulleri Ofisinin kimi zaman kalitesinden dolay buday geri çevirdiini ileri süren Kahraman, ofisin önceden numune almas gerektiini belirterek sözlerine öyle devam etti:
Budayn alma gidip girmediini bilmiyoruz. Kamyonu yüklüyorsun, ofis almaynca zahireciler düük fiyat veriyor. Madem öyledir? Bu buday alma girmez desinler, masraf yapmayalm. Sezon bitince kamyon daha pahal geliyor. Buradaki ofis dolunca Diyarbakra gönderiyor. Diyarbakr daha düük fiyat veriyor. Geçen sene benim bama geldi. Buras dolunca beni Diyarbakra yolladlar. Burada bin 30a alyorlard, Diyarbakrda 940 kurua aldlar. Bir çözüm bulsalar iyi olur. Ekspere numune götürmek istiyoruz. Bu buday alnr m alnmaz m diye. Eksper alnp alnmad hakknda bir ey demiyor. Kamyon paras, hamal paras, bekleme vb durumlar söz konusu. Numuneleri tahlil etseler daha iyi olur. Eer numuneler iyi çkmasa yine almasnlar. Fakat bakmyorlar, hakszlk ediyorlar. Sanki buday boldur ve bunu yapyorlar. Zahireciler de kendi hesabna göre alyor. Biz çiftçiler eziliyoruz. Budaymz zahirecilere satarsak ton bana 20 TLye düük fatura kesiyor. Ofisin fiyat bu sene düük olmakla beraber zahirecilerden daha yüksektir.