Yeni eğitim-öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala ikametlerinden uzak okullarda eğitim gören öğrenci ailelerinin en büyük sıkıntılarından biri taşımalı servis bedelleri. Bölgedeki bazı illere göre taban fiyat uygulayan Diyarbakır servisçileri, ücretlerin gelen zamlar karşısında geçen seneye nispeten iki katına çıktığını ve gelir düzeyi düşük ailelerin mali açıdan sıkıntı yaşadığını ifade ederek diğer alanlarda olduğu gibi servis açısından bir sosyal yardım destek paketinin oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor.
Giderler 4-5 kat artarken rayiç fiyatımız neredeyse yüzde 50lerde kalmış
Geçtiğimiz yılki öğrenci taşıma ücreti ile bu yılki teklif edilen rayiçler bedeli arasındaki farkı, servis aracı ve sürücü açısından artan maliyetler hakkında bilgi aktaran Diyarbakır Servis Araçları Odası Başkanı Kenan Esin, korsan servisçilik ve özel okullara uygulanan yüksek meblağlı tarifelere değinerek dikkatli olunması hususunda ailelere çağrıda bulundu.
Geçen sene devletin vermiş olduğu 145 TLlik rayiç bedeliyle öğrenci taşıma ücreti 150-200 TL bandında sürdürdüklerini belirten Esin, Bu yıl verilen rayiç bedeli 300 TL, bizim talebimiz ise 450-500 TL civarındadır. dedi.
Bir önceki yılın yakıt birim fiyatı ile bu seneki zamlı fiyatları mukayese eden Esin, Geçen senenin yakıt oranı ve şu anki yakıt oranıyla kıyaslarsak yaklaşık olarak neredeyse 5 katına endeksli bir fiyat farkı var. Geçen yıl eylül ayında yakıtın litresi 6,80 kuruştu, şu an fiyatı 27-28 TL bandında. Yakıtın litresi geçen seneye göre yakıt 4-5 kat artmışken rayiç fiyatımız neredeyse yüzde 50lerde kalmış. Bizim talebimiz, rayiç bedelimizin en azından yakıtın oranda olmasıdır. ifadelerini kullandı.
Rayiç bedelinde Diyarbakır, 31 büyükşehir arasında neredeyse en alt seviyede
Öğrencisini geçen yıl 200 TL karşılığında getirip götürdükleri velilere ortalama 400-450 TL dediklerinde ailelerin tavrını aktaran Esin, Görüştüğümüz birçok veli düşündüğümüz fiyata itirazla karşılık veriyor. Gelir düzeyi düşük olan insanlarımız Diyarbakırda fazladır. Devlet okullarından 350-400 TL talep ederken özel okullarda ise 800-1000 TL arası ücret verilebiliyor. Velilerin bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz, parasını çöpe atmasın. şeklinde konuştu.
Diyarbakırda belirlenen rayiç bedelinin bölgede birçok il arasında düşük seviyelerde olduğunu sözlerine ekleyen Esin, diğer illerde ailelerden talep edilen ücretin üst seviyelerde olduğuna dikkat çekerek durumun takipçisi olacaklarının altını çizdi.
Esin, Diyarbakırda resmi rayiç bedeli şu an 300 TLdir. Diğer iller dediğimiz Batman 595, Malatya 600-650, Mardin 600-650 TLden başlamaktadır. Diyarbakır 31 büyükşehirden alınan resmi rayiçlere göre neredeyse yüzde yüz bir farkla en alt seviyededir. Diğer illerde servis hostes ücreti 150-160 TLden başlarken Diyarbakırda 20-30 TL bandındadır. diye belirtti.
İhtiyaç sahibi ailelere sosyal yardımlar gibi servis konusunda da destek verilsin
Sözkonusu sorunun çözümüne yönelik yetkililere seslenen Esin, şunları söyledi: Yetkililerden istediğimiz diğer illere oranla 650 TL bandında değil, 400-450 TL gibi esnafımın azda olsa gelir kaynağını düzeltebilecek şekilde makul bir fiyat talep ediyoruz ki esnafımız çoluk çocuğuna ekmek götürülebilsin. Bugün kırtasiye desteği veriliyor. Bu konuda geliri az olan ailelere devlet tarafından servis içinde destek beklemekteyiz. Aileler, bu taleple bize geliyorlar. Esnaf arkadaşlarımız da bu konuda gerektiği kadarıyla elini taşın altına koyuyor.
Kentte sektörlerini olumsuz yönde etkileyen en büyük unsurlardan birinin Korsan taşımacılık olduğunun altını çizen Esin, Fiyatlarımızı etkileyen en büyük unsur korsan araçlardır. Organize, tekstil kent gibi fabrikaların olduğu bölgelerde maalesef fiyatımızı alamıyoruz. Bu konuda denetimlerinin biraz daha sıkılaştırmasını istiyoruz. dedi.