Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonras, enflasyondan cari aça, mali disiplinden döviz kuruna birçok konu, piyasalarn odak noktas olacak. Ekonomi politikalar açsndan da yol haritas nitelii tayan AK Partinin seçim beyannamesinden yaplan derlemeye göre, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde i ve yatrm ortamnn iyiletirildii, fikri mülkiyet haklarnn güçlendirildii, özel sektörün önünü açacak fiziki ve sosyal altyap yatrmlarnn sürdürüldüü güçlü bir ekonomik yap tesis edilecek.
Yeni dönemde, makroekonomik ve finansal istikrar kararl ekilde sürdürülecek, ekonominin en önemli çpas olan mali disiplinden taviz verilmeyecek. Mali disiplin için kamu harcama ve gelirlerinde etkinlik artrlacak, mevcut harcama programlar gözden geçirilecek, verimsiz harcamalar tasfiye edilecek.
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve kamu ihale mevzuat güncellenecek, yerel yönetimlerin öz gelirleri artrlacak. Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsaml ekilde reforma tabi tutulacak.
Uygulanacak kararl politikalarla enflasyon yeniden tek haneye indirilecek. Cari açk yapsal sorun olmaktan çkarlarak kalc ekilde düürülecek.
Elektronik ticarette vergi kayp ve kaçann önlenmesi için düzenleme yaplacak, kayt d istihdam yüzde 33,6dan yüzde 28e düürülecek.
hracata yönelik bir dizi destekte bulunulacak. hracatta yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4 seviyesinde olan pay yüzde 15e çkarlacak.
- Döviz politikas
Makroekonomik istikrarn salanmasnda temel öncelik, fiyat istikrarn salamak ve sürdürmek olacak. Para politikas, maliye politikasyla egüdüm içerisinde sürdürülecek. Merkez Bankasnn fiyat istikrarn salamak için uygulayaca para politikas araçlarn dorudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek.
Enflasyon hedeflemesi rejimi ve dalgal döviz kuru rejimi sürdürülecek. Döviz piyasalar yakndan takip edilecek, gerektiinde dengeleyici döviz likiditesi araçlar kullanlacak.
Fiyat istikrarn desteklemek ve döviz kuru kaynakl olas oynaklklarn makro-finansal istikrara etkilerini snrlamak üzere sözlemelerde Türk lirasnn kullanm özendirilecek, firmalarn döviz kuru riskini daha etkin bir ekilde yönetebilmeleri için gerekli mekanizma ve tevikler oluturulacak.
stanbul Uluslararas Finans Merkezi projesi hzlandrlarak etkin ve güçlü bir mali piyasa yaps oluturulacak.
- stihdam ve tevik
sizlik sigortas, daha fazla sosyal koruma salayacak ekilde yeniden düzenlenecek. stihdam oran 2023 itibaryla yüzde 53e, kadnlarn igücüne katlma oran da yüzde 41 düzeyine çkarlacak. Gelecek 5 yllk dönemde ylda en az 1 milyon istihdamla toplamda 5 milyonun üzerinde ilave istihdam oluturulacak.
Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda milli markalar yaratlacak. Yurt içi tasarruflarnn milli gelire oran 2023te yüzde 30a yükseltilecek.
- Ulatrma ve lojistik
Türkiyenin prestij eserlerinden olan stanbul 3. havaliman 29 Ekimde hizmete açlacak.
stanbul-zmir Otoyolu ile Kuzey Marmara Otoyolunun büyük bölümü gelecek yl hizmete açlacak.
1915 çanakkale Köprüsünün içinde yer ald Tekirda-Balkesir Otoyolu, 2022ye kadar bitirilecek. Ovit Tüneli bu yl, Zigana Tüneli gelecek yl tamamlanacak.
Mega projelerden Kanal stanbula start verilecek. Karadeniz ve Marmaray yaklak 45 kilometrelik kanalla birbirine balayacak projenin ihaleye çkarlmas planlanyor.
Öte yandan demiryolu a 25 bin kilometreye çkarlacak. Yüksek hzl demiryolu projeleri adm adm gerçekletirilerek bin 213 kilometreye ulatrlan YHT ve hzl tren a 13 bin kilometreye geniletilecek. 2023 ylna kadar kent içinde 662 kilometre rayl sistem için çalma sürecek.
lk yerli haberleme uydu projesi Türksat 6A ile haberleme uydusu üretebilen 10 ülke arasnda yer alnacak.
Ülkedeki havaclk ve uzay alanndaki faaliyetlerin yürütülmesi, yeni teknolojilerin takip edilerek kullanlmas amacyla Türkiye Uzay Ajans kurulacak.
Kuzey Ege çandarl ve Filyos limanlar hizmete sunulacak, Mersin konteyner limannn yapmna balanacak.
- Savunmada yeni projeler hayata geçirilecek
Yeni dönemde savunma ihracat hzlandrlacak. Savunma, havaclk ve uzay alannda sahada kendini ispat eden savunma sistemlerinin ölçek ekonomisi oluturmak için dost ve karde ülkelere sat konusunda hamleler yaplacak.
Ar-Ge ve prototip aamas tamamlanan Altay Milli Tanknn seri üretimi yaplacak. Stratejik snf taarruzi insansz hava araçlar üretilecek. Daha yüksek irtifalarda uzun süre uçu yapabilecek, 1,5 ton tama kapasitesine sahip stratejik snf taarruzi insansz hava araçlar milli akll bombalarla donatlacak. Söz konusu HA, 2020 ylnda hizmetine sunulacak.
Savaan nsansz Uçaklar alannda Ar-Ge çalmalarna balanacak. Milli insansz sava uça 2023 ylna kadar gelitirilecek.
- Milli teknoloji hamlesi balatlacak
Yeni dönemde, stratejik sektörler ve yenilikçi üretim kapsamnda, Ar-Ge ve yenilik alanndaki harcamalarn katma deere dönüümü tevik edilerek milli teknoloji hamlesi balatlacak. KOBlerin dijital dönüümünü hzlandrmak için dijital dönüüm merkezlerinin ilki Biliim Vadisinde kurulacak.
Büyük organize sanayi bölgelerinde yeni teknolojilerin tantlmas ve etkin kullanlmasnda yol gösterici bir arayüz olacak tasarm ve dijital dönüüm merkezleri ve model fabrikalar kurulacak.
Yüksek teknoloji alanlarnda yerli ve yabanc yatrmlar çekebilmek için kurulan 6 endüstri bölgesinin yannda en az 15 yeni endüstri bölgesi daha kurulacak.
laç ve tbbi cihazda yüksek katma deerli ürün üretebilen, küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurt içi ilaç ve tbbi cihaz ihtiyacnn daha büyük bir ksmn karlayabilen bir üretim yapsna geçilecek.
Türkiyenin yeni nesil otomobil teknolojilerine sahip olmasna imkan salayacak Türkiyenin Otomobili Projesi hzla gerçekletirilecek.
Sivil ve askeri kara araçlarnn test, belgelendirme ve Ar-Ge ihtiyaçlarn karlamak üzere Bursada Otomotiv Test Merkezi kurulacak.
- Türkiye turizm gelirinde ilk 5te yer alacak
Turizmde k, inanç, pek Yolu, zeytin, Bat Karadeniz ky ve yayla olmak üzere 6 tematik turizm güzergah oluturulacak. Türkiyenin yeni dönemde turist says ve turizm geliri bakmndan ilk 5 ülke arasnda yer almas hedefleniyor.
Türkiyenin 2023teki turizm hedeflerine ulamas hedefi kapsamda yllk 50 milyon turistin arlanmas öngörülüyor. Salk turizmi için gelen turist saysnn 250 bin kiiden 2023e kadar 2 milyon kiiye çkarlmas planlanyor.
- Tarm politikalar
Yeni dönemde Gda Komitesinin çalmalar önem tayacak. Tarmsal destekler asgari 3 yllk dönemler için açklanacak, tarm sanayi entegrasyonunu salamak için tarma dayal ekonomik yatrmlara yüzde 50 hibe destei vermeye devam edilecek. 81 il ve 250 köyde Birlikte Üretim Modeli hayata geçirilecek. 2020 ylna kadar IPARD-II kapsamndaki destekler sürdürülecek, salanacak 5,2 milyar lira hibe ile 10 bin yeni yatrm desteklenecek, 50 bin yeni istihdam oluturulacak, krsal alana 8,4 milyar liralk yatrm kazandrlacak.
Tarma Dayal htisas Organize Sanayi Bölgeleri hayata geçirilecek, kurulma aamasndaki 17 Aratrma ve Eitim Merkezi ile Ar-Ge çalmalarna hz verilecek.