Şekerde 'tatsız' oyunlar

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, 'Bazı simsarlar, TÜRKŞEKER'den 4 liradan alıp 8 liraya satmaya başladı. TÜRKŞEKER bunu engellemek için piyasaya arzda bulunmadı' dedi.

Haberler 17.11.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

eker fiyatlarnn tavan yapt dönemde baz perakendecilerin, yönetim kurulu oluturulamad için TÜRKEKERin zam karar alamamas ve zararna sat yapmasn frsata çevirdii ortaya çkt. eker- Sendikas Bakan sa Gök, TÜRKEKER, simsarlar nedeniyle piyasaya arz durdurmutu. Baz simsarlar, TÜRKEKERden 4 TLye alp, 8 TLye satyorlard. imdi Türk eker de yüzde 25 zam yapt. Piyasada fiyatlarn hzlca normale döneceini düünüyoruz dedi.

Piyasaya eker arzn bir süreliine durduran TÜRKEKER, yüzde 25 zammn ardndan tekrar eker satna balarken, eker fiyatna ilikin tartmalar da sürüyor. eker- Sendikas Bakan sa Gök, bu süreçte baz perakendecilerin TÜRKEKERden ucuza aldklar ekeri piyasaya iki kat fiyatna sürdüünü söyledi.

BAKANLIKLA BA GECKNCE ZAM DA GECKT

Gök, u deerlendirmelerde bulundu: Türkiyede eker arz bakmndan u anda bir problem bulunmuyor. Daha önce eker fiyatlar, pancardan fazlayd. Zaman içinde bu i tersine döndü. Böyle olunca da iletme sahipleri, fabrika sahipleri eker satmak istemedi. çünkü zararna bir ey yaplmas mümkün deildi. Özel sektör ekere zam yapt, eker Kanunu buna hak tanyor.

TÜRKEKER de zam yapmad, epey zam olmamt. Zam yaplamamasnn sebebi ise yönetim kurulu oluturulamamasndan kaynakland. Bilindii üzere Türk eker Varlk Fonuna devredildi ve anonim irketi olmas sebebiyle bir bakanlkla organik ba olmas gerekiyordu. Bu ba geciktiinden zam da gecikti.

4 TLDEN ALIP 8 TLYER SATTILAR

Dolaysyla piyasada eker fiyatlar 8 TLye kadar çkt. Baz simsarlar, perakendeciler, TÜRKEKERden 4 TLden alp 8 TLye satmaya balad. TÜRKEKER de bunu engellemek için piyasaya arzda bulunmad ama bir yandan ihtiyaç sahiplerine eker verilmeye devam edildi. Piyasadaki bu durumdan ötürü, zam da yaplamad için arz yaplmad. imdi yüzde 25 zam açkland.

Bundan sonra piyasada fiyatlar hzla oturur diye düünüyoruz. TÜRKEKER, Türkiye genelinde 15 fabrikadan satlara balad. Piyasann en az üç dört aylk ihtiyacn karlayacak ekilde arz söz konusu. TÜRKEKER zaten iç piyasadaki ihtiyacn yüzde 33ünü karlyor. Dolaysyla arzda da artk bir problem kalmad fiyatlar, ksa sürede normale dönecektir.

Ana Sayfaya Git