Türkiye Haller Federasyonu Genel Bakan Yardmcs Faruk Akba, tüketici fiyatlar baznda kasmda yüzde 45,29 ile en yüksek fiyat artnn görüldüü ürün olan domatesin en çok tüketilen ürünlerin banda geldiini söyledi.
Bu yl hem domates ihracatnn arttn hem de iç piyasada ar ürün talebi olduunu ifade eden Akba, geçi dönemi olarak tabir edilen kasmda yeterli ürün olmad için fiyatlarn yükseldiini belirtti.
Akba, seralarda klk ürünlerin yetimesiyle fiyatlarn dütüünü ve mevsim normallerine indiini vurgulayarak unlar kaydetti:
Havalar soudu, mal üretimi azald. Piyasaya yaplan arz, talebi karlayamaz duruma geldi. Haliyle fiyatlar yükseldi ama belirtildii gibi bir art olmad aslnda. Gerek k mevsimi, gerek Rusyaya yaplan ihracat, gerekse de geçen ay içinde seralarda yaanan afete ramen domates fiyatlarnda çok abartl bir yükselme olmad.
Geçen ay geçi dönemiydi fiyatlar bu nedenle yükseldi, domatesin fiyat 4 lira civarn buldu ama klk sera ürünlerinin piyasaya sunulmasyla fiyatlar normal mevsim artlarna indi. Kalitesine göre bugün iç piyasada 1 liraya olan ürün de var ama normal piyasaya sunduumuz 2-2,5 lira. En kaliteli, salkm diye adlandrdmz domates ise 3 liradan alc buluyor. Bu fiyatlar da bu mevsimde normaldir.
Havalar souduunda seralarda maliyetin arttn, verimin azaldn dile getiren Akba, u anda tüm seralar faaliyette, üreticilerimiz hasat dönemine geçmi durumda, dolaysyla piyasada herhangi bir sknt söz konusu deil. Biz de rahatlkla mal bulabiliyoruz ve bunlarn pazarlamasn yapabiliyoruz. dedi.
Akba, mevcut fiyatlarn tüketiciyi memnun ettiini ve üreticiyi de rahatsz etmediini anlatt.
- Rusyaya ihracat fiyatlar yükseltmez
Akba, Türkiyede seracln gelitiini dile getirerek öyle devam etti:
Rusyaya ihracatn piyasaya büyük bir etkisi olmaz, fiyatlarda büyük bir yükselie sebep olmaz çünkü özellikle Akdeniz Bölgesinde ve birçok yerde seraclk geliiyor. u andaki üretimimiz rahatlkla hem iç piyasann ihtiyacn hem de ihracat karlayabilecek düzeyde. Rusyann ambargo uygulad dönemde üreticilerimiz zarar gördü ama u anda ihracat tekrar balad. Üreticilerimiz de buna göre tedbirlerini aldlar ve üretimlerini artrdlar. Kimsenin bundan endiesi olmasn.
- Tüm dünyada ürün arz yeterli seviyede deildi
Ara dönemlerdeki fiyat artnn ihracatla ilgili olmadn vurgulayan Akba, öyle devam etti:
ki-üç ylda bir bizim boluk diye tabir ettiimiz dönemler olur. K sezonunun bitimine yakn yazlk ürünlerin yetimedii dönemler ve yine yazlk ürünlerin bitip klk ürünlerin çkmad dönemlerde piyasada arz talebi karlayamaz ve yükseli söz konusu olabilir. Bu bazen yazdan ka geçerken bazen de ktan yaza geçerken oluur. Bu normal bir durumdur. Bunun kesinlikte ihracatla ilgisi yoktur.
Sera Yatrmclar ve Üreticileri Birlii (SERA-BR) Bakan Müslüm Yanmaz ise geçen ayki fiyat artnn ürün olmamasndan kaynaklandn ifade etti.
Fiyatlarn arz talep dengesine göre deitiini anmsatan Yanmaz, öyle konutu:
Mevsim geçii yaand ve tarlada yetien domatesler bitti. Seralarda ürünler yeni balyor. Antalyada meydana gelen hortum felaketinin de fiyatlara etkisi oldu. Avrupa ürün talep ediyor. Hollandada sezon sona erdi. Bu nedenle Hollanda ve Almanya bata olmak üzere tüm dünyada ürün arz yeterli seviyede deildi. Fiyatlar doal olarak arz talep dengesine göre deimeler gösteriyor.