SGK’dan akla ziyan ihale ilanı; Diyarbakır'da daire fiyatına 7 katlı apartman!

Diyarbakır’da mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına ait zemin artı 7 katlı 21 daireli eski Emekli Sandığı binası açık artırma usulüyle 1 günlüğüne ilana konulup satışa çıkarıldı. 2 milyon 400 bin lira bedel üzerinden satışa çıkarılan binanın çevresindeki 1 dairenin fiyatı ise 2 milyon 400 bin lira.

Haberler 15.08.2024 - 12:30 Son Güncelleme : 15.08.2024 - 12:30

Diyarbakırda SGK binası daire fiyatına satışa çıkarıldı. Kısa sürede kaldırılan ihale ilanı kafalarda soru işareti bıraktı; Birilerine rant mı oluşturuluyor?

Akla ziyan ihalenin haksız rant sağlamaya yönelik girişim olabileceği kafalarda soru işareti bırakırken, binanın kim tarafından satın alındığı ise sır gibi saklı tutuluyor. Aynı muhitte yer alan eski Bağkur binasına ait arsanın da 4 milyon 758 bin liradan satışa sunulması dikkatlerden kaçmadı. SGK, konut+villa imarlı kentin en iyi lokasyonunda yer alan arsaları da emsallerinin yarı fiyatının altında satışa çıkardı. Aynı bölgedeki arsaların dönümü 8 milyon liradan satılırken, SGKnın 11 farklı ada ve parseldeki arsaların dönümünü ortalama 4 milyondan ihale ile satışa çıkarması şaşkınlık yarattı.
Mülkiyeti SGK Başkanlığına ait merkez Yenişehir İlçesindeki eski Emekli Sandığı binası ile aynı yerde bulunan ve 6 Şubat depreminde ağır hasar aldığı için yıkılan eski Bağkur binasına ait arazi SGK tarafından açık artırma usulüyle satışa çıkarıldı. 24 saatlik ihalede her iki taşınmaz için biçilen mali değer ise akıllara durgunluk verdi. İhale başlangıç tarihi 13 Ağustos saat 12.30 olarak elektronik satış portalında yer alırken, bitiş tarihi de 14 Ağustos saat 12.30 olarak ilan edildi. 24 saatlik ihaleyle ilgili 7 katlı 21 daireden oluşan betonarme emekli sandığı binası daire başı 114 bin liradan hesaplanarak 2 milyon 400 bin lira satış bedeliyle ihaleye çıkarıldı.

Konut+ticari alan imarlı 7 katlı binanın 2 milyon 400 bin liraya satışa çıkarılması kafalarda birilerine rant oluşturulduğuna dair soru işareti bıraktı. Emekli sandığı binasının bulunduğu lokasyonda bir dairenin güncel fiyatı ortalama 2 milyon liradan satılıyor. Binadaki her bir daire 114 bin lira olarak hesaplanırken, bugün bir çelik konteyner fiyatının 250 bin lira olduğu öğrenildi.

İMARSIZ ARAZİLER 3 MİLYONA SATILIRKEN, ŞEHRİN GÖBEĞİNDE 4 MİLYONA SATIŞA çIKARILDI
Akla ziyan bir diğer ihale ilanı da eski Bağkur binasına ait arsa oldu. Yıkılmadan önce 29 daireden oluşan Bağkur binasına ait konut imarlı arsa ise 4 milyon 758 bin liradan satışa sunuldu. Diyarbakıra 20 kilometre uzaklıkta bile imarsız ifrazı yapılmamış susuz tarla niteliğindeki arazilerin dönüm fiyatı 2,5 ila 3 milyon lira arasında değişirken, Diyarbakır Valiliğinin hemen arkasında şehrin orta yerindeki bir lokasyonda yer alan arsanın 4 milyon 758 bin liradan satışa çıkarılması da akıllara durgunluk verdi. İhale dün öğlen itibariyle sona ererken, Emekli Sandığı binası ile Bağkur binasına ait arsanın kim tarafından alındığı ise sır gibi saklı tutuluyor.

VİLLA İMARLI ARAZİLER ÖLÜ FİYATTAN SATIŞA çIKARILDI
SGK mülkiyeti kendilerine ait başka taşınmazlarını da Sudan ucuz tabir edilecek rakamlarla satışa sundu. İhale tarihi yine 24 saat olan taşınmaz gayrımenkul ihalesinde, Diyarbakırın Sur İlçesine bağlı Yiğitçavuş Mahallesindeki 11 farklı ada ve parsellerde kayıtlı bulunan 5 ila 14 dönüm arasında değişen villa ve konut imarlı arsaları mevcut piyasa koşullarına göre aynı bölgedeki emsallerinin değerinin çok altında KDVden de muaf tutularak satışa çıkarması dikkat çekti. İmar durumunda konut alanı olarak geçen yüz ölçümü, ada ve parsel numarası ile niteliği belirtilen Yiğitçavuş Mahallesindeki arsaların SGKya ait elektronik satış portalı üzerinden geniş katılım ve rekabet ortamını daraltmak amacıyla 1 günlüğüne ilana açıldığı ve bu arsaların da haksız ranta dönüştürüldüğü dikkatlerden kaçmadı.

KAYNAK: SÖZ/SÖZCÜ

Ana Sayfaya Git