Meteoroloji Genel Müdürlüü, temmuz ay scaklk ve ya deerlendirmesi raporlarnn ardndan, bu kez de temmuz ay ve son bir yllk döneme ait kuraklk durumunu gösteren haritalar yaynlad. Standart Ya ndeksi (SPI- Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI - Percent of Normal Index) eklinde iki farkl metotla hazrlanan meteorolojik kuraklk haritalarnda, geçen aylarda olduu gibi olaanüstü kurak ve iddetli kurak olan bölgelerin younluu dikkat çekiyor.
TEMMUZ DDETL KURAK GEçT
Normalin Yüzdesi Metodunda, 2021 Temmuz ay Meteorolojik Kuraklk Durumuna göre, 1 aylk (Temmuz 2021) haritada, Türkiyenin yarsndan fazlas iddetli kurak olarak görülüyor. Akdeniz ve Güneydou Anadoluda, Adanann bir ksm hariç tamam iddetli kurak, Douda Malatya, Tunceli, Bingöl, Mu, Bitlis bölgeleri yine ayn ekilde iddetli kurak olarak gösteriliyor.
Egede Mula, Denizli ve Afyonkarahisarn bir ksm hariç tüm bölgede iddetli kurak tehlikesi var. Marmarada Trakyann neredeyse tamam, Balkesir ile ç Anadoluda ise Konya, Karaman, Krkkale, Yozgat, Sivasn baz kesimleri harici ve Karadenizde Kastamonunun güneyiyle Samsunda bir bölge iddetli kurak olarak temmuz ayn yaad.
Son üç aylk ve bir yllk verilere göre ise Egenin ky kesimlerinden Akdeniz, Güneydou ve Dou Anadolunun tamamyla ç Anadolunun baz bölgeleri yine iddetli kurak, orta iddette kurak ve hafif kurak olarak gösterildi. Bu bölgelerin çevresi de dier iddetlerdeki kurakl yaad. Marmara, Karadeniz, Egenin kuzeyi ve ç Anadolunun büyük kesimi ise normal veya çeitli düzeylerde nemli geçti.
OLAANÜSTÜ KURAKLIK YAANIYOR
kinci metot olan Standart Ya ndeksine (SPI) göre ise temmuz ay sonu itibari ile son üç aylk meteorolojik kuraklk verilerinin yer ald haritada, olaanüstü kurak, çok iddetli kurak ve iddetli kurak alanlar büyük dikkat çekiyor. Mula ve Antalyann dou kylar, Hatay ve kuzeyi, rnak ve Hakkari arasndaki bölge, Trabzonda küçük bir kesim ile Dou Anadoluda Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Mu olaanüstü kuraklk yaayan bölgeler oldu. Son 6 aylk ve 1 yllk SPI haritalarnda ise meteorolojik kuraklk iddeti ülke genelinde Marmara haricindeki tüm bölgelerde daha da artyor.
HDROLOJK VE TARIMSAL KURAKLIK
Türkiye Tabiatn Koruma Dernei bilim danman Dr. Erol Kesici, Türkiyede özellikle son iki yldr olaanüstü, iddetli boyutlarda yaanan meteorolojik kurakln sebebi olarak göller ve derelerin kurumas ve sularnn azalmasn gösterdi. Meteorolojik kurakln hem hidrolojik hem de tarmsal kurakl dorudan etkilediini ve ar oranda artrdn açklayan Dr. Kesici, Bu üç kuraklk birbirine bal. Örnein meteorolojik kuraklk olunca doal göller, göletler ve nehirlerde suya artan taleple birlikte sularmz ar kullanmla azalmaktadr. Hidrolojik kuraklk göller, göletler ve derelerde sularn azalmasna, ülkemizde yaanmakta olan tarmsal kurakla neden olmaktadr. Yer alt ve yer üstü su kaynaklarmz besleyen dere ve nehirlerin önüne gölet yaplmasndan vazgeçilmelidir. Bu srar doal göllerimiz, ana su kaynaklarmzn kurumasna neden olmaktadr dedi.
SUYUN DÖNGÜSÜ LKES
Meteorolojik kurakln tarmsal üretimde hem verim hem de kalite kaybna neden olaca uyarsnda da bulunan Dr. Kesici, su kaynaklarmzn yüzde 80inin kullanld vahi tarmsal sulamadan ise mutlaka vazgeçilmesi gerektiini söyledi. Dr. Kesici, Bilinçli tarm yaplarak bu kaynaklarn kurumasna engel olunursa, bu bölgelerde nemin artmas, yan da artmasna neden olacaktr. Bu ilke çok basit bir suyun döngüsü veya suyun çevrimi ilkesidir. Birçok ülkede yer alt, yer üstü doal su kaynaklarnn kirletilmemesi, bilinçli kullanm sonucu meteorolojik kuraklk önlenebilir. Ülkemizde de bütün dünyada olduu gibi meteorolojik kurakla neden olan koullardan bir tanesi de sera gaz oluumu, küresel snma diye konutu.