Şifreli sayaç geliyor

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, bölgelerinde 150 binin üzerinde aboneyi akıllı sayaca bağladıklarını belirtti.

Haberler 06.01.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik tedariini kesintisiz salamak ve kayt d kullanm engellemek için yaptklar teknoloji çalmalarn anlatan Atalay, Dicle Elektrik Datm bölgesinde tüketilen elektriin yüzde 70den fazlasnn kayt d kullanldn söyledi. Faturalandrlan tüketimin ise yüzde 20sinin tahsil edilemediini ifade eden Atalay, Dicle bölgesinde abone bana yllk elektrik tüketiminin de Türkiye ortalamasnn 3 kat seviyesinde gerçekletiini aktard.

Kaçak elektrie kar ifreli sayaç sistemine geçiliyor

Atalay, bölgedeki elektrik tüketiminin yaz ve k aylarnda 2 katna çktna dikkati çekerek, öyle konutu:

Yatrmlarmzn önemli bir ksm kayt d kullanm önlemeye yönelik gelitirdiimiz teknoloji projelerine gidiyor. ABDli Oracle firmas ve çözüm ortaklaryla çok büyük bir proje balattk. 100ün üzerinde mühendis Diyarbakrda Ar-Ge çalmas yapyor. Bölgede 150 binin üzerinde aboneyi akll ebekeye baladk. u an, oransal olarak Türkiyenin en büyük akll ebeke a Dicle Elektrik datm bölgesinde bulunuyor. Yava yava sahada yeil alan dediimiz mahalleler oluturuyoruz. Bu mahallelerde sayaçlarn tamamn uzaktan okuyabiliyoruz, ölçümlerini yapabiliyoruz. Bu ekilde teknolojik yatrmlarla bir mahallenin ne kadar kayt d kullandn, bu kullanmn hangi binada ve abone tarafndan gerçekletirildiini belirleyebiliyoruz. Böylece, entegre bir biliim altyaps içerisinde dünyann en gelimi sistemini kuruyoruz. Buraya kurulacak sistem fonksiyonel anlamda dünyada baka herhangi bir datm altyapsnda yok. Bu sistemin içerisinde müteri ilikileri yönetimi, faturalama, operasyonel yönetim sistemleri, ölçü yönetim sistemi, SCADA, kesinti ve i gücü yönetimi, varlk yönetimi gibi birçok alt fonksiyonlarn yan sra uç birim olarak akll haberlemeli sayaçlar var. Bu sayaçlar üzerine ifreleme fonksiyonunu da ekliyoruz, Ar-Ge ekiplerimiz bu sistemi 2017 sonu devreye alacaklar.

- Marta kadar 30 bin sayaç daha taklacak

Söz konusu sayaçlarn tamamen yerli Ar-Ge mühendisleri ile yerli üretici firmann birlikte çalmas sonucu dizayn edildiini belirten Atalay, sayacn özel olarak kilitleme mekanizmasna sahip olduunu ve uzaktan yönetilebildiini aktard.

Atalay, sayacn elektrik kullanmn mevcut sözlemeye göre kstlayabildiini ve bir müdahaleye maruz kaldnda da alarm verdiini anlatt.

Sayacn, bilinen kayt d elektrik kullanma yöntemlerinin tamamna kar korumal olduunu iaret eden Atalay, Bu sayaç tam fonksiyonel olarak devreye alndnda sayaçsz vatandan enerji alp kullanmas mümkün olmayacak. Bunlar için özel panolar gelitirdik ve bunlarn bulunduu yapda sayaçtan geçen toplam enerjiyi ölçen toplayc sayaçlarmz var. Bu çok gelimi sayaçtan 30 binden fazlasn mart ayna kadar sahaya monte etmeyi planlyoruz. Bu sayaçlarn teknolojik olarak görevini yerine getirdiini ve problemsiz olarak çaltn belirledikten sonra hedefimiz tüm müterilerimiz için bu sayaçlar kullanmak. deerlendirmesinde bulundu.

anlurfa, rnak, Diyarbakr, Batman, Siirt ve Mardinde 1,6 milyon abonesi bulunan Dicle Elektrik Datm A, 625 araç ve 5 bin civarnda personelle bölgede yllk 21 milyar kilovatsaat elektriin datmn gerçekletiriyor.

Ana Sayfaya Git