Şimşek: Evet Türk lirasına yarar çünkü...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Belirsizliğin azalması liraya olumlu yansır" dedi. Ayrıca kurdaki hareketliliğin arkasında Fed'in faiz artırma beklentisinin olduğunu söyledi

Haberler 12.03.2017 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Mehmet imek, Eer 16 Nisanda ülkenin önü açlr ve Türkiyedeki belirsizlik azalr, hemen arkasndan hükümetimiz u anda planlad gibi kalan bütün dier yapsal reformlar hzl bir ekilde yaparsa, liradaki deer kayb da devam etmez, kalc olmaz. Türkiye ekonomisindeki performans güçlenince liraya olumlu yönde yansr. dedi.

imek, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acetin sunduu skele Sancak programnda gündeme ilikin sorular yantlad.

Referandumdan hayr çkmas halinde ekonominin nasl etkileneceine ilikin soruyu yantlarken imek, böyle bir durumda belirsizliklerin devam edeceini, bunun da ekonomiyi olumsuz etkileyeceini söyledi.

Türkiyedeki parlamenter sistemin yönetimde istikrar salayamadn dile getiren imek, Hayr çkarsa, Türkiye çok zor ve krizlere gebe bir döneme balayacak. dedi.

Referandumdan hayr çkmas halinde siyaseten de ilave bir belirsizlik doacana iaret eden imek, 17 Nisan sabah diyelim ki evet çkt. Talar yerine oturmu olacak, orta ve uzun vadeye ilikin siyasi belirsizlik ortadan kalkacak. Ne olursa olsun hükümet krizleri olmayacak artk. eklinde konutu.

BELRSZLN AZALMASI LRAYA OLUMLU YANSIR

Ekonominin bir miktar yavalamasna ramen büyümenin devam ettiini dile getiren imek, Bu son yllarda Türkiyenin yaad oklar herhangi bir ülke yaasa belki o ülke çökmütü ekonomik anlamda. Türkiye hala dimdik ayakta. eklinde konutu.

Enflasyondaki yükselie ilikin bir soruya karlk da imek, bunun geçici olmas için gereken tedbirleri aldklarn ifade etti. imek, liradaki deer kaybna ilikin de u deerlendirmelerde bulundu: Eer 16 Nisanda ülkenin önü açlr ve Türkiyedeki belirsizlik azalr, hemen arkasndan hükümetimiz u anda planlad gibi kalan bütün dier yapsal reformlar hzl bir ekilde yaparsa liradaki deer kayb da devam etmez, kalc olmaz. Tabii küresel faktörler var, ben genel konuuyorum. Yani Türkiye ekonomisindeki performans güçlenince liraya olumlu yönde yansr. Siyasi belirsizlik azald zaman, reform potansiyeli, beklentileri artt zaman kesinlikle o da olumlu yansr. sizlik oranna ilikin bir soru üzerine de son dönem yaanan skntlarn, ekonomiye, turizme ve ihracata olumsuz yansdn ifade eden imek, bunun sonucunda isizliin yüzde 12lere çktn, bunun tekrar tek hanelere düürülebileceini söyledi. Bunun Cumhurbakanl hükümet sisteminin onaylanmasnn ardndan ekonominin canlanmasyla ve ilave reformlarla baarlabileceinin altn çizen imek, hükümet olarak istihdam artrmaya yönelik admlar attklarn ve atmaya devam edeceklerini kaydetti.

DÖVZ HAREKETLLNN ARKASINDA FEDN FAZ ARTIRMA BEKLENTS VAR

imek, dövizdeki dalgalanmalarla ilgili bir soru üzerine de son hareketliliin arkasnda büyük oranda Fedin faiz artrma beklentisinin olduunu belirterek, Son haftalarda Amerikadan gelen veriler ve Fed bakannn yapt açklamalar nedeniyle mart aynda artk neredeyse yüzde 100 olaslkla bir faiz art fiyatlanmaya balad. Faiz artnn fiyatlanm olmas Türkiye gibi gelimekte olan ülkeler için olumlu deil. çünkü d finansmana ihtiyac olan ülkeler için fon akn etkileyecek bir faktör. Bu dolar güçlendiren bir faktör. deerlendirmesinde bulundu.

RUSYA LE TURZMDE REKOR HTMAL çOK YÜKSEK

imek, terör eylemleri ve Türkiye aleyhindeki propagandalarn turizmi olumsuz etkilediini, ancak bunun geçici faktörler olacana inandn söyledi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin görümesinde turizmle ilgili alnan kararlar da deerlendiren imek, Rusya ile ilgili (turizmde) rekor ihtimali çok yüksek. çok hzl bir ekilde 2015 kasm öncesine dönü söz konusu, zaten balad. Ocakta Rusyadan gelen turist saysnda bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 80in üzerinde bir art var. Dolaysyla bu devam edecek. Rusyadaki bu güzel gelime Avrupadaki kayplar ne kadar telafi eder, bu önemli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git