SPMnin veri bülteninde, 11 Nisanda yaymlanan bültende isizlik verilerindeki artn devam etmesinin beklendiinin belirtildii anmsatarak, 15 Nisan tarihinde açklanan Ocak 2019 dönemi isizlik verilerinin de bu öngörüye paralel olduu anmsatld.
Açklanan genel ve tarm d isizlik oranlarnn, kendi tahminlerini 0.1er puan aarak srasyla yüzde 14.7 ve yüzde 16.8 olarak açklandna iaret edilen SPM bülteninde, mevsimsellikten arndrlm tarm d isizlik orannn ise yine beklentiye uygun ekilde yükselerek yüzde 15.5 olduu belirtildi.
SPM bülteninde, sanayi istihdamnn, öngörünün 5 milyon 416 bin kii, gerçeklemenin 5 milyon 392 bin kii olduunu vurgulanarak, Tahminlerimize göre ubat döneminde bu saynn 5 milyon 360 bin kii seviyesinde seyretmesi beklenmelidir denildi.
Ekonomide yavalamann igücü piyasalarna yansmas beklenmelidir
SPM Aratrmacs Pnar Kaynak, ubat-2019 döneminde isizlik verilerindeki artn devam ederek 2008-2009 krizi sonras zirve yapan oranlara çkmasn beklediklerini belirtti ve ekledi:
2018 ylnn 3. çeyreinde gayrisafi sabit sermaye oluumu (kamu ve özel sektör yatrmlar) yüzde 4.0 küçülmütür. Ocak döneminde ihracatn bir önceki döneme göre yüzde 3.0 orannda artmasyla birlikte, ham madde ithalat yüzde 6.0 küçülmütür. Dier yandan sanayi üretim endeksi (SÜE) bir önceki döneme göre 1.1 puan azalmtr. Tüm bu veriler ekonomide bir yavalamann habercisi saylabilir ve ubat dönemi igücü piyasalarna yansmas beklenmelidir.
SPM bülteninde, 15 Nisanda açklanacak ubat 2019 döneminde genel isizlik ve tarm d isizlikteki arta paralel olarak mevsimsellikten arndrlm tarm d isizlik orannn 0.3 puan artarak yüzde 15.8e çkaca istihdam orannn ise yatay seyrederek yüzde 44.5 düzeyinde kalaca tahmin edildi. Bunlara ek olarak, sanayi istihdamnn ufak bir azalmayla 5 milyon 360 bin kii seviyesine inmesi bekleniyor.
SPM: Bu veriler ekonomide yavalama habercisidir
çalmann sonuç bölümünde ise yüzde 14.9luk ubat 2019 dönemi isizlik tahminine yönelik u deerlendirmeler yapld:
ubat döneminde isizlik verilerindeki artn devam ederek 2008-2009 krizi sonras zirve yapan oranlara çkmas beklenmelidir. Daha önceki bültenimizde belirttiimiz gibi 2018 ylnn 3. çeyreinde gayrisafi sabit sermaye oluumu yüzde 4.0 küçüldü. Ocak döneminde ihracatn bir önceki döneme göre yüzde 3.0 artmasyla birlikte, ham madde ithalat yüzde 0.6 küçüldü. Dier yandan, sanayi üretim endeksi (SÜE) bir önceki döneme göre 1.1 puan azald. Tüm bu veriler ekonomide bir yavalamann habercisi saylabilir ve ubat dönemi igücü piyasalarna yansmas beklenmelidir. Yaptmz saysal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir.
Kapasite kullanm oranlarndan gelen sinyaller kark
çalmada imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarn yöneticilerinin TCMB ktisadi Yönelim Anketine verdikleri yantlara göre hesaplanan malat Sanayi Kapasite Kullanm Orannn (KKO), Ocak döneminde geçen yln ayn ayna göre 3.8 puan azalarak yüzde 74.4 düzeyinde olduu ve bu rakamn Aralk 2018 dönemi imalat sanayi KKO seviyesinden 0.3 puan yüksek olduu belirtildi.
malat sanayisinin üç alt ana dalna ilikin analize de yer verilen çalmada Ocak 2019da tüketim mallar imalat alt sektöründeki kapasite kullanm orannn bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 72.4 düzeyinde olduu, yine ayn dönemde ara mallar imalatndaki KKOnun yüzde 74.5ten yüzde 73.8e indii, yatrm mallar imalatndaki KKOnun ise yüzde 74.1den yüzde 74.5e çkt belirtildi ve Dolaysyla tüketim mallar KKOsunun azalmaya devam ettii görülürken; ara mallar KKOsunun arttan azalma, tam tersine yatrm mallar KKOsunun ise düü eiliminden art eilimine geçtii görülmektedir denildi.