'Süper indirim peşinde dolandırılmayın'

Büyük indirimlerin ve alışveriş çılgınlığının adresi olan Black Friday indirimleri geldi çattı. Sektör temsilcileri bu yıl ay genelinde 30 milyar liralık, sadece cuma günü ise 5 milyar liralık alışverişle rekor kırılmasını bekliyor. Uzmanlar aynı zamanda tüketicileri dolandırıcılara karşı uyarıyor: “Taklit sitelerden uzak durun, ‘Güven Damgası’nı kontrol edin, fiyatları farklı sitelerle karşılaştırın ve sanal kart kullanmaya özen gösterin.”

Haberler 30.11.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyada büyük bir alveri çlgnlna dönüen kasm ay indirimleri tüm hzyla devam ederken buradaki hareketliliin zirve yapaca Black Friday ise geldi çatt. Her ülkede milyarlarca dolarlk alveri yaplmasna neden olan büyük indirim günlerinde Türkiyede de büyük bir heyecan yaanyor. Bu yl indirimlerin tüm kasm ayna yayldn hatta aralk aynda da devam edeceini söyleyen Elektronik Ticaret letmecileri Dernei (ETD) Bakan Emre Ekmekçi, Geçtiimiz yllarda indirimler genellikle 2-3 güne skmt ve bu beraberinde büyük bir lojistik ve kargo sorununu getirdi. Ancak sektör bu yl indirimleri daha geni bir zamana yayarak ürünlerin daha rahat teslim edilmesini salad. Bu konuda ikayetlerin azalacan düünüyoruz eklinde konutu.

BARAJ AILACAK

Yl içerisinde en youn alveriin yapld indirim günlerinde bu yl hem haftalk hem de aylk bazda büyük bir rekor beklediklerini ifade eden Ekmekçi, Kasm aynn tamamnda geçen yla göre yüzde 110luk bir art bekliyoruz. Burada beklentimiz ilk defa 30 milyar liralk harcama barajnn almas yönünde. Geçen yl sadece Black Friday (27 Kasm) günü ise 4.7 milyar liralk kartl alveri, bunun 1.4 milyar liras internet üzerinden gerçeklemiti. Bu cuma günü indirimler kapsamnda kartl ödemelerin 5 milyar liray, internetten yaplan kartl ödemelerin ise 2 milyar liray amasn bekliyoruz dedi.

KAYIPLAR çN FIRSAT

E-ticarette yukar yönlü ivmelenme yaandn aktaran Ekmekçi, devamnda Bu ay fiziksel perakendeciler için de yl boyunca yaadklar kayplarn telafisi adna önemli bir dönem oldu. Özellikle hepsi yapt kampanyalarla e-ticarete de yüklendiler. Bu günleri iyi birer frsat olarak deerlendiriyorlar. Cuma günü tüm bu ay boyunca yaanacak alveri aktivitesinin zirvesi olacak diye konutu.

DOLANDIRICILARIN TAHI KABARIYOR

Alverite yln en hareketli döneminde tüketicilerin de çok daha fazla dikkatli olmas gerektii konusunda uyarlarda bulunan ETD Bakan Yardmcs Hakan çevikolu, vatandalara Taklit sitelerden uzak durun. Güven Damgas olmasna dikkat edin çarsnda bulundu. çevikolu, ndirimlerin younlat dönemlerde dolandrclar da bunu frsata çevirmek istiyor. Bu yüzden tüketicilerin özellikle bu tür dönemlerde daha dikkatli olmas gerekiyor dedi.

GÜVEN DAMGASINA DKKAT!

nternet üzerinden alveri yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çeken Hakan çevikolu, unlar söyledi:

Satn almay planladnz ürünün fiyatn mutlaka daha önceden takip edin. lemi onaylamadan önce ürünü satan dier maazalara da bakn.

Alveri yapacanz sitenin mutlaka SSL sertifikasn kontrol edin. SSL sertifikas güvenli bir alveri için önemli bir göstergedir.

Bunun yannda alveri yapacanz internet sitesinin Ticaret Bakanl tarafndan oluturulan ve güvenilir e-ticaret sitelerine verilen

Güven Damgasna sahip olup olmadn kontrol edin.

Pazaryerindeki satclar ve ürünler ile ilgili oluturulmu yorum ve ikayetleri kontrol edin.

SANAL KARTIN LMTN SIFIRLAYIN

Dijital ortamda alveri yaparken kredi kart bilgilerinizi de kullanmamaya özen gösterin. Basit bir ekilde oluturacanz sanal kart, yaanabilecek dolandrclklarn önüne geçecektir.

Alveriinizi tamamladktan sonra sanal kartnzn limitini sfrlamanz, sizi tüm dolandrclk yöntemlerinden koruyacaktr.

Alveri yaptnz telefon, bilgisayar gibi cihazlarnzn virüs korumas ile korunuyor olmas da önemli bir güvenlik önlemidir.

STENN SMN KONTROL EDN

Küçük ve kolay fark edilmeyecek harf deiiklikleriyle birçok ünlü alveri sitesinin taklidi yaplabilmekte ve bu sitelerde kolayca kredi kart bilgileri kopyalanabilmektedir. Bu yüzden alveri yapacanz sitenin ismini de dikkatli bir ekilde kontrol edin.

NTERNETN PAYI ARTACAK

Kartl alverilerde geçtiimiz yl internetten ödeme paynn yüzde 30a ulatnn altn çizen çevikolu, Pandemi ile birlikte bu orann bu yl çok daha yukarlara tanmasn bekliyoruz. Türkiyede son yllarda e-ticarete çok ciddi bir yatrm yapld ve pandemi süreci ile birlikte aslnda bu yatrmlarn ne kadar doru olduu da ortaya çkt dedi.

Ana Sayfaya Git