Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, Türkiyenin su zengini olmadn ve bata tarm olmak üzere her alanda suyun tasarruflu kullanlmas gerektiini ifade etti.
Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolaysyla yapt açklamada, Birlemi Milletlerin 2021 yl için Suyun Deeri temasn belirlediine dikkati çekti.
klim deiikliinin olumsuz etkilerinin suyun deerinin daha çok anlalmasna vesile olduunu belirten Bayraktar, ülkede 20 yl önce kii bana kullanlabilir su miktar 1653 metreküp iken bugün 1346 metreküpe gerilediine iaret etti. Bayraktar, Türkiyenin su fakiri ülke konumuna doru ilerledii uyarsnda bulundu.
Bayraktar, kurakln ürün verimliliinde önemli kayplara neden olduuna dikkati çekerek, u deerlendirmelerde bulundu:
Tarmsal üretimin öneminin daha çok artt bugünlerde tarmsal kuraklkla mücadele etmede sulamann önemi büyüktür. Yer üstü ve yer alt sularnn azalmas tarmsal üretimde endieli bir bekleyii de beraberinde getiriyor. Bu durumu ortadan kaldrmak için boa akp giden sular toplamak yani yeni su hasatlar yapmak için barajlar ve göletler yaplmaldr. Sulama yatrmlar bitirilmeli ve yamurlama, damla sulama gibi basnçl sulama sistemleri kullanlarak etkinlik salanmaldr. Bata tarm olmak üzere suyu her alanda tasarruflu kullanmalyz. Bunu yapmazsak, su ktl çekmemiz kaçnlmazdr.
çFTçLERE ETM VERLMEL
Sulamada etkinliin salanmas ve üreticilerin suyu bilinçli kullanmas için çiftçilere gerekli eitimlerin verilmesi önerisinde bulunan Bayraktar, dier yandan sulama ücretlerinin makul seviyelere çekilmesini, sulamada kullanlan elektrikten alnan KDV, fon ve paylarn indirilmesini, elektriin birim fiyatnn düürülmesini, modern sulama sistemlerinin yaygnlatrlmas için hibe ve kredi desteklerinin artrlmasn talep etti.
Bayraktar, su kaynaklarnn tasarruflu kullanlmas yannda kirletilmemesi gerektiine de iaret ederek, unlar kaydetti:
Artan nüfus basks, iklim deiiklii ve plansz kentleme gibi faktörler suyun etkin kullanmn gerektirmektedir. Dünyada 2,2 milyar insann güvenli suya erime imkan olmad göz önüne alndnda, hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kurulular ve her bir birey suya gereken deeri vererek, suyun yönetiminde birlikte çalmaldr.