Tarım için üç gölet!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ergani’nin Akçoban, Demirli ve Coşkun Mahallesindeki göletleri onararak, hizmete sundu.

Haberler 12.06.2015 - 09:00 Son Güncelleme : 12.06.2015 - 09:00

Tarım ve hayvancılığı destekleyen çalışmaları hayata geçirerek üretimi ve istihdamı artırmayı, dayanışmacı ekonomiyi örmeyi hedefleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çınarın Ovabağ Mahallesine inşa ettiği sulama amaçlı göletin ardından Erganinin Akçoban, Demirli ve Coşkun mahallelerindeki göletleri de onararak halkın hizmetine sundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Büyükşehir Yasası ile mahallelere dönüşen Erganinin Akçoban, Demirli ve Coşkun köylerinde tarım ve hayvancılık alanında kullanılan göletlerin onarımını tamamladı. Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı yetkilileri, geçmişte İl Özel İdaresi ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan daha sonra kullanılmaz hale gelen göletlerle toplam 850 bin metrekare tarım arazisinin sulandığını bildirdi. Coşkun Mahallesindeki göletten ise bin büyükbaş (inek, öküz ve sığır), 4 bin küçükbaş (koyun ve keçi) olmak üzere toplam 5 bin hayvanın faydalandığı bilgisini veren yetkililer, hem hayvanların su ihtiyaçlarını gideren hem de tarım sulama göletlerinin yeniden devreye alındığını kaydetti.

Zamanında müdahale yapıldı

Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığında Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Gülbahar Bozarslan Tunç, Erganinin Demirli Mahallesindeki göletin aşırı yağıştan dolayı kısmen yıkıldığını, bu nedenle sızmaların olduğunu ve göletin su tutamaz hale geldiğini aktardı. Mahalle sakinlerinin müracaatı üzerine belediye olarak teknik rapor hazırladıklarını ifade eden Tunç, iş makineleriyle gövdenin arka kısmına dolgu yaptıklarını ve böylece su sızmasını önlediklerini ifade etti. Demirlideki sulama göletinin, 500 dönümlük tarımsal alanın sulamasında kullanıldığını, daha çok çeltik ve mısır ekiminin yapıldığını ve göletin zamanında devreye alınmasıyla ürün rekoltesinin düşmeyeceğini vurguladı.

Ergani Akçobanda da aşırı yağışlardan dolayı feyezanların (su taşması) oluştuğunu kaydeden Tunç, sözlerine şöyle devam etti: Biz ona da teknik raporlar hazırladık, ardından makinelerimiz yıkılmış olan yerleri sıyırdı, temizledi. Daha sonra yeni bir dolgu yapıldı. Tamirden sonra kat kat sergi yapıldı. Yaklaşık 1-2 metre kadar gövde yükseltildi. Bundan sonra gelecek feyzanlar gövdeye zarar vermeyecek. Burada 350 dönüm arazi sulanıyor, bu arazilerde bostan ekimi yapılıyor, sebze, domates, bir patlıcan gibi bu köylüler için tarımları ve ekonomileri için çok önemli.

Onardıkları iki göletin İl Özel İdare, üçüncü göletin ise Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapıldığını ifade eden Tunç, özellikle Coşkundaki göletin sağlıklı inşa edilmediği için tahribatın daha fazla olduğunu kaydetti. Onarım yaptıkları yerde hayvancılığın önemli olduğunu dile getiren Coşkun, tamiratın ardından çok sayıda hayvanın tekrar göletten faydalanabildiğini söyledi.

Sulama amaçlı göletlerle ilgili talep çok

Tarım ve hayvancılık anlamında kırsal alanda yaşayan yurttaşlardan belediyeye çok ciddi taleplerin geldiğini dile getiren Tunç, mahallelinin talebi doğrultusunda Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığının teknik raporlar düzenlediği, ekonomik analizler yaptığı ve uygun bulunması durumunda göletlerin inşa edildiğini söyledi. Ekonomik analizde, yapılacak tesisle üretim maliyetini karşılaştırdıklarını aktaran Tunç, ekonomik analiz hesabı hakkında ise Bir tesis yaptığınız zaman o tesisten elde edilecek gelirin hesabını yapıyoruz. Tarımsal anlamda hesabını yapıyoruz. Mesela 500 dekar arazi şu anda susuzsa sadece buğday, arpa ve mercimek ekilebilir. Sulu tarıma geçildiğinde çeltik, sebze ve mısır olabilir, bütün bunların ekonomik verilerini ortaya çıkarıyoruz ve tesisin maliyetini hesap ediyoruz. Tesisin maliyetiyle ekonomik olarak elde edeceğimiz artı değerin ekonomik analiz hesabı var. Eğer 1in üstündeyse tesisimiz ekonomik demektir. Biz ona göre karar veriyoruz. Aynı şekilde hayvan içme suyu içinde bu ekonomik analizi yapıyoruz. Hayvanlarda susuzluktan dolayı et ve süt kaybı oluyor. Örneğin su olmayan hayvanlar uzak bir yerde su içmeye gidiyorlardır. Gereksiz gidilen yoldan dolayı et ve süt kaybı oluyor. Bütün bunların ekonomik hesabı yapılıyor. Göletin de maliyetinin hesabı yapılıyor. Bunlar birbirine orantılanıyor. Yine 1in üstüne çıkıyorsa bu oran tesisimiz ekonomik demektir diye konuştu.

Lice ve çermikte gölet talepleri var

çınar Ovabağda gölet yaptıklarını, Lice ve çermikte de gölet taleplerinin olduğunu bildiren Tunç, ilerleyen günlerde gölet ve sulama kanalı bentleri talebinin artacağını söyledi. Tarımsal altyapı tamamlanmadan, kırsal alanda ekonominin güçlenemeyeceğine dikkat çeken Tunç, yapılan sulama ve gölet çalışmalarının tamamının da tarımsal altyapı çalışması olduğunu vurguladı. Tarımsal altyapının tamamlanmasıyla kooperatifleşmenin önünün açılacağının altını çizen Tunç, Belediye ve yerel yönetimlerin ilk görevi tarımsal altyapıyı oluşturmak olmalıdır dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır