Türkiyenin en büyük ovalar arasnda yer alan Mu Ovas, havalarn snmasyla Güneydou Anadolu Bölgesindeki illerden gelen tarm içilerini arlamaya balad.
Yurdun dört bir yanndaki tarla ve bahçelerde üretilen sebze ve meyvelerin tüketicilere ulatrlmasn salayan tarm içileri, hayatlarnn büyük bölümünü gurbette çalarak geçiriyor.
Ailelerine bakabilmek için yaadklar topraklardan yüzlerce kilometre uzaklktaki bölgelere çalmaya giden içiler, tarlalarda çapa yapp aaçlardan meyve toplayarak üretim sürecinin en zorlu dönemlerinde görev alyorlar.
Toplam 1650 kilometrekarelik alana sahip Mu Ovas da verimli arazileriyle her yl çok sayda tarm içisine ev sahiplii yapyor. Güneydou Anadolu Bölgesindeki illerden kente gelen yaklak 600 tarm içisi, eker pancar, nohut ve ayçiçei ekimine balanan tarlalarda youn mesai harcyor.
Günün ilk klaryla tarlann yolunu tutan içiler, akam saatlerine kadar tohum ekip çaba yaparak ekmek paras kazanabilmek için ter döküyor.
SOSYAL MESAFE UYARISI
Mu Ziraat Odalar Koordinasyon Kurulu Bakan ve Malazgirt Ziraat Odas Bakan Tahsin Klç da tarlalarda çalan içileri ziyaret ederek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda sosyal mesafeye uymalar konusunda uyaryor.
Klç, Güneydou Bölgesindeki illerden tarm içilerinin yllardr Mu Ovasnn verimli arazilerinde çalmak için kente geldiini söyledi.
Tarm içilerinin, ürünlerin tarlalarda yetimesinden tüketiciye ulamasna kadar her aamasnda yer aldn aktaran Klç, öyle konutu:
limize gelen tarm içileri buradaki çiftçilerle çok iyi anlayor. Biz de onlar yakndan takip ediyoruz. u anda pancar tarlasnda çapa yapyorlar. Bundan sonra nohut ve ayçiçei tarlalarna geçecekler. Biz onlara onlar da bize alt. Bu yörenin insan gibi oldular. Tarm içileri olmasa çiftçimiz madur olur. Onlarda burada mutlu ve ekmek paras için çalyorlar. Ekmek paras kazanmak kolay deil. Tarm içileri bu paray en çok hak eden kiiler. Bu topraklar için aln teri döküyorlar.
çiftçilerin Kovid-19 sürecine ramen tarlalarnda çalarak üretime katk sunduunu vurgulayan Klç, Her zaman diyoruz, salnz size sofranz bize emanettir. çiftçiler olarak tarladayz ve üretiyoruz. Ülkemizin üretimine katk salamaya çalyoruz. dedi.
EKMEMZN PENDEYZ
anlurfann Siverek ilçesinden Mu Ovasna gelen içilerden Abdullah Kuranl ise 7 yldr Mu Ovasndaki tarlalarda çaltn belirterek, eker pancar tarlasnda çapa yapyoruz. Ekmeimizin peindeyiz. çalmak zorundayz. Tarla sahiplerinden de memnunuz. ifadesini kulland.
Diyarbakrdan Muun Malazgirt ilçesine gelen iki çocuk annesi Necla Kuranl da 8 yldr Mua gelip çalyorum. Ekmek paramz için geliyoruz. çalmazsak bize bakacak kimse olmaz. Diyarbakr scak olduu için daha serin olan Mua geliyoruz. diye konutu.