Hükümet, 2023 ylnda 150 milyar dolarlk tarmsal haslaya ulamak için tüm imknlar sunarken, tarmsal varlklar ve çiftlik hayvanlarn korumaya almak için 30 milyar liralk sigorta yapld. Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarm ve hayvanclkta katma deeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilerek, tarmsal altyap, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatrmlar desteklenecek.
Hükümet, 2023 ylnda 150 milyar dolarlk tarmsal haslaya ulamak için tüm imknlar sunarken, tarmsal varlklar ve çiftlik hayvanlarn korumaya almak için 30 milyar liralk sigorta yapld. AK Parti ekonomi yönetimince hazrlanan Tarm ve Hayvanclk balkl raporda sektördeki 6 önemli hamleye vurgu yapld.
Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarm ve hayvanclkta katma deeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilecek. Ekolojik, lojistik, finansal tüm imknlar kullanlacak. Tarmsal altyap, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatrmlar desteklenecek. Üretici gelirlerinin yükseltilmesi, krsal alanlarn kalkndrlmas amacyla yeni projeler yaama geçirilecek. Yeni dönemde sigortal çiftçi says artacak. Yeni projeler ile uygun kredilerle üretimin artmasna destek verilecek.
TARIMSAL DESTEKLER ARTACAK
Tarmsal destekler ve yatrmlarla tarm sektörünün daha güçlü ve dinamik bir yapya kavumas salanacak. Sektörün uluslar aras rekabet gücü artrlacak.
40 MLYAR DOLARLIK HRACAT
Tarmsal ihracat 40 milyar dolara çkaracaz. Türkiyenin kaliteli üretimle tarm ve hayvanclkta katma deeri yüksek bir üretim-pazarlama üssü olmas temel strateji olacak.
VERGSEL ENGELLER KALKACAK
Küçük çiftçilerin ürettii ürünleri tüketiciye dorudan satnda, vergisel düzenlemelerden kaynaklanan engeller kalkacak.
çFTçYE çFTE KORUMA
çiftçilerin hem ekonomik hem de sosyal hayatlarn iyiletirici admlar sürecek. Yaklak 5.5 milyon kiiye istihdam salayan tarm sektöründe sigorta destekleri sürecek. Devlet çiftçinin priminin yarsn karlamaya devam edecek.
LER TEKNOLOJYE DAYALI ÜRETM
Tarmda katma deeri yüksek, ileri teknolojiye dayal bir üretim modeli esas alnacak. Planl tarm ve hayvanclk için gerekli yapsal dönüümler hayata geçirilecek.
ÜRETCNN DE GELR ARTACAK
Sektördeki yapsal sorunlar çözülecek. Üretici gelirleri yükselecek, krsal alanlarn kaldrlmasna yönelik projeler kesintisiz sürecek. Vatandalarn salkl ve güvenli gda maddelerine ulamas kolaylaacak.
103 MLYARLIK HBE
AK Parti iktidar döneminde çiftçilere verilen nakit hibe tarmsal destek toplam 103 milyar liraya ulat. Yine ayn dönemde 8.2 milyar liralk mazot destekleme ödemesi yapld.
FAZ DESTE DEVAM EDYOR
çiftçilerin tarmsal üretime yönelik finansman ihtiyacn uygun koullarda salayabilmesi amacyla faiz destei sürüyor. Uygulamadan yararlanan çiftçi says 838 bine ulat.
30 MLYARLIK SGORTA YAPILDI
Tarm Sigortalar Havuzu sistemiyle sektörü tehdit eden riskler teminat altna alnd. Geçen yl itibariyle yaklak 30 milyar liralk tarmsal varlk ve çiftlik hayvan sigortaland.
TARIMA DAYALI HTSAS BÖLGELER
Türkiye genelinde tarma dayal ihtisas organize sanayi bölgeleri gelitirilecek. Hem mikro düzeyde tarm ve sanayi entegrasyonunu güçlendirecek hem de makro anlamda tarmsal sanayi faaliyetlerinin Türkiye ekonomisi içerisindeki pay arttrlacak.
ÖRNEK çFTLK YATIRIMLARI
Sudanda 780 bin 500 hektarlk arazi kiralanrken, burada yetiecek kanola, pamuk, yal tohum ürünleri, avakado, mango ve ananas gibi ürünlerin Türkiye pazarnda daha düük ücretle temin edilebilmesi amaçlanyor. irket merkezinin örnek çiftlik arazileri Sudan tarafndan teslim alnacak ve örnek çiftlik yatrmlar balatlacak, Türk özel sektör firmalar Sudan tarm alannda yatrm yapmaya davet edilecek.