Kirici, Rusya-Ukrayna Savann tarm sektörüne etkisini ve yeni dönemde uygulanacak tarm politikalarn anlatt.
Kovid-19 salgn ve Rusya-Ukrayna Savann ardndan tarm sektörünün küresel düzeyde daha da ön plana çktn dile getiren Kirici, Türkiyede söz konusu süreçlerde gda arz açsndan sknt yaanmadn söyledi.
Kirici, Rusya ve Ukraynann, hububat ve bakliyat bata olmak üzere tedarik konusunda Türkiye için iki önemli ülke olduuna iaret ederek u deerlendirmede bulundu:
Hububatmzn, bakliyatmzn bir bölümünü, yeme ilikin ham maddemizi, yalk ayçiçeimizi bu ülkelerden temin ediyoruz. Bu ülkelerin u anda sava içinde olmalarndan kaynakl baz ufak tefek aksaklklar olsa da proaktif olarak alm olduumuz tedbirler, ülkemizde bunlara ilikin skntlar en az düzeyde tuttu. u anda ülkemizin özellikle gda bulunurluk konusunda önemli bir açmaz bulunmamakta.
Savatan dolay tarm ve gda ürünleri ihracatn belirli kurallara baladklarn belirten Kirici, Biz, gelir gelmez bu yasaklar hemen uygulamaya koyduk. Yani canl hayvan ihracndan karkas et ihracna, eker ihracndan ya ihracna... Bunlarn hepsine belirli tedbirleri ve kstlar gündeme getirdik. u anda bu manada yaadmz bir kayda deer sorun yok. dedi.
Kirici, iki ülke arasnda barn yeniden salanmasnda en ufak bir sinyalinin bile Türkiyeye çok olumlu yansyacan dile getirdi.
HUBUBATI KESNLKLE BZM ÜRETMEMZ LAZIM
Türkiyede üretimle ilgili izlenen politikalarn yönlendirici etkisine deinen Bakan Kirici, Bu yönlendirici etkinden kastmz bir ülke kendi kaynaklarn kullanarak öncelikle ve evvel emirde kendi ülke insanlarnn ihtiyaçlarn karlamakla yükümlüdür. Biz baz ülkeler gibi topraklar bol olan, kendi ürettiklerinin fazlasn yurt dna ihraç edebilecek zenginliklere sahip bir ülke deiliz. Yani topraklarmz snrl. diye konutu.
Kirici, üretim için mazot ve gübre bata olmak üzere baz temel girdilere ihtiyaç olduunu, bu tür girdilerin ithal edilmesi gerektiini söyledi.
Tarmsal üretim yaplrken ülkenin ihtiyaçlarnn iyi bilinmesinin önemli olduunu dile getiren Kirici, öyle devam etti:
Ben bunu genellikle 3 eyle snrlyorum; Bitkisel üretim taraf un, ya, eker... Bunlar stratejik ürünler, vazgeçilmez ürünler. Bunlar Anadolu insanmzn olmazsa olmaz. Un dediimiz ey... Burada hububat kastediyoruz, en bata buday, arpa ve çavdar diye devam eder. Bunlarn bir ksm hayvansal üretimde de girdi olan bir grup. Dolaysyla hububat ksmn kesinlikle bizim üretmemiz lazm, orada kendimize yeterli olmamz lazm. kinci grup, yal tohumlar, yani soyada dünyaya ödediimiz mebla biliyoruz, ayçiçeinde arz açmz var. Bu yal tohumlar konusu da vazgeçilmez. Üçüncü olarak eker, bu da bizim tarm kültürümüzün bir vazgeçilmezidir.
Kirici, Türkiyenin nüfusunun 2002den bu yana 65 milyondan 85 milyona yükseldiini, ülkede misafir olarak yaayanlar ve turistlerle gda ihtiyacnn giderek arttn söyledi.
Bakan Kirici, unlar ifade etti:
unu açk yüreklilikle söyleyebiliriz; bitkisel üretimde bizim bundan sonra izleyeceimiz politikalarn temelinde vazgeçilmez dediimiz un, ya ve ekerin temelini oluturan ürünlere arlk vereceiz. Aslnda bu ürünleri yetitirerek ikinci olarak ayrdmz hayvansal ürünlerin de girdilerini oluturuyoruz. Hayvanclk sektöründe yeme ihtiyaç var. Bitkisel üretimde kendimizi garanti altna aldmzda ayn zamanda hayvansal üretiminde temel ihtiyaçlarn karlyor olacaz. Meseleye böyle bakan bir yol haritamz olacak. Biz kendi ihtiyacmz olan stratejik ürünleri üretmek üzere bir tarm sektörü kurgulayacaz, tarmn temel paradigmas bu olacak.
ÜRETMDE PLANLAMA YAPILACAK
Üreticinin yönlendirilmesi gerektiini belirten Kirici, tarm alanlarnda yaplacak üretimin belirli bir çerçeve içinde gerçekletirilmesi gerektiini dile getirdi. Kirici, Yani kimin nereye ne ekeceine birilerinin karar vermesi gerekiyor. Bunun adna planlama, yönlendirme, bunun adna ülke adna ihtiyaçlarnn tarmsal kaynaklarn kullanlarak üretim diyebilirsiniz. Eer biz ihtiyacmzdan fazlasn üretmeye kalkarsak ihtiyacmz olan ürünleri üretebileceimiz ilave bir toprak da kaynak da olmadna göre orada bocalam oluruz. Bunun da önüne geçecek tedbirlerimiz olacak. diye konutu.
ÜRETCYE FARK ÖDEMES YAPILMASI PLANLANIYOR
Kirici, üreticiye u anda 130dan fazla kalemde destek verildiini, tarmsal desteklerin verilme eklinden üreticinin memnun olmadn söyledi.
Tarmsal desteklere ilikin fark ödemesi konusuna iaret eden Kirici, öyle dedi:
Kendi kanunumuzda bir fark ödemesi var. Fark ödemesi de üreticinin bir ürünü üretirken kendine olan maliyetiyle kendi refahn da üzerine koyduktan sonra bir de serbest piyasa düzeninde pazarda oluan fiyat var. Eer ikisi arasndaki fark üreticinin aleyhine ise biz üreticiye senin burada, yani piyasa göre hesabnn arasndaki fark senin aleyhine ise biz bunu karlayacaz. diyeceiz. Böylelikle üretici undan emin olacak, mazotu konumamn gübreyi konumamn bir esprisi yok.
TARIMSAL ÜRETMDE KOTA BELRLENECEK
Kirici, üretimle ilgili kotalar getirileceini, bu kotalarn topraklarn verimlilik ve ilgili bölgede su bulunma durumuna göre belirleneceini ifade etti.
Bakan Kirici, unlar kaydetti:
Biz üreticiye kota sistemiyle diyeceiz ki tarlanda ayçiçei yetitirebilirsin. Kendi bölgemden örnek vereyim. Adanada pamuk yetitirildi. Ad beyaz altnd ama bugün onun yerini msr ald. Elbette msr da bizim ihtiyacmz ama msrn tükettii suyu, msrla pamuk arasndaki pariteyi, yani dünyada birim alandan elde etmi olduunuz deer bakmndan baktnzda ciddi bir farkllk var. Hangisine bizim daha çok ihtiyacmz var, hangisi katma deerli buna bakmamz gerekiyor. O halde biz bir liste yapacaz, üreticimizin önüne bir ekran çkacak. Bunlar artk teknolojiyle son derece kolay çözümler.
Kirici, çiftçinin tarla bilgileri nda hangi ürünü üretebileceini görebileceini, bu sayede ülkenin ihtiyaçlarna yönelik ürünlerin üretiminde sknt yaanmasnn önüne geçileceini ifade etti.
TARIM SGORTALARINDA GELR GARANTL POLçE çALIMALARI YÜRÜTÜLÜYOR
Kirici, tarm sigortalarna da deinerek, bu alanda dünyada olduu gibi geliri garanti eden poliçelerin uygulanmas için çalmalar yürüttüklerini söyledi.
Üretim yaplmayan tarm arazisi kalmamas için çaltklarn vurgulayan Kirici, Bu, bir üretim seferberlii. Bizim bir mottomuz var: Sen üret yeter Burada kastmz, sen üret gerisini unut. dedi.