çiftçi Kayt Sistemine (çKS) dahil olan çiftçilere bu yl için ödenecek tarmsal destekler belli oldu. Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar bana 22 liras mazot, 20 liras gübre olmak üzere 42 lira destek salanacak.
2021 Ylnda Yaplacak Tarmsal Desteklemeler ve 2022 ylnda Uygulanacak Gübre ve Sertifikal Tohum Kullanm Desteklerine likin Cumhurbakan Karar, Resmi Gazetede yaymland.
Buna göre, çKSye dahil çiftçilere Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda, dekar bana buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 22 liras mazot ve 20 liras gübre olmak üzere toplam 42 lira, çeltik, kütlü pamuk için 68 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 76 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere toplam 32 lira, kanola, aspir için 20 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 28 lira, patates, soya için 30 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 38 lira, yalk ayçiçei için 29 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 37 lira, dane msr için 27 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 35 lira, kuru soan, yem bitkileri için 19 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 27 lira, ya çay, fndk için 18 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 26 lira, zeytin ve dier ürünler için 17 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere 25 lira destek verilecek. Nadas için de dekar bana 8 liralk mazot destei salanacak.
Toprak analizi destei olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarm arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz bana yetkili toprak analiz laboratuvarlarna 40 lira destek olunacak.
Organik tarm için kategorilerine göre dekar bana 10 ila 100 lira destek ödemesi yaplacak.
ARICILARA KOVAN BAINA 15 LRA DESTEK
Arclk Kayt Sistemi ve Organik Tarm Bilgi Sistemine kaytl, organik statüde bulunan kovanlar için ar yetitiricilii yapan çiftçilere kovan bana 15 lira destek verilecek.
yi tarm uygulamalar destei de kategorilerine göre dekar bana 10 ile 150 lira arasnda deiecek. Küçük aile iletmelerinin desteklenmesi uygulamalarnda dekara 100 lira ödenecek.
Fndk üreticilerine alan bazl gelir destei, belirlenen yerlerde yaplan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Kat organik-organomineral gübre destei kapsamnda dekara 20 lira destekleme ödemesi yaplacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu destei kapsamnda dekara 100 lira destek verilecek.
HAVZALARDA YETTRLEN ÜRÜNLERE DESTEKLER
Fark ödemeleri kapsamnda belirlenen havzalarda yetitirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi.
Bu kapsamda kilogram bana yalk ayçiçei, kuru fasulye, nohut ve mercimee 50 kuru, kütlü pamua 110 kuru, soyaya 60 kuru, kanolaya 80 kuru, aspire 55 kuru, dane msra 3 kuru, buday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltie 10 kuru, zeytinyana 80 kuru, ya çaya 13 kuru ve dane zeytine 15 kuru destek salanacak.
Su kst olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane msra destekleme ödemesi yaplmayacak.
Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda desteklenen ürünlerin havza dnda yetitirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, yurt içi sertifikal tohum kullanm, yem bitkileri ve fndk alan bazl gelir destei verilmeyecek.
Desteklemelerden, çKSde özlük, ürün, arazi bilgileri kaytl olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettii Tarm ve Orman Bakanl il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içinde destekleme bavurularn yapan kamu kurum ve kurulular hariç gerçek ve tüzel kiiler yararlanacak.
YA çAYDA FARK ÖDEMES DESTE
Ya çay üreticilerine yaplacak fark ödemesi destei, belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulu kararyla yürürlüe konulan çay Tarm Alanlarnn Belirlenmesi ve Bu Alanlarda çay Tarm Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar ile tespit edilen ve çay letmeleri Genel Müdürlüü tarafndan ruhsatname verilen alanlarda üretim yapan çiftçilere yaplacak.
Hasat makineleriyle hasad yaplan ürün ve üretim alanlar için uzaktan izleme ve verim tespiti yapan sistemlerin kullanlmasna yönelik çalmalar gerçekletirilecek.
çKSye bal beyanlar
Buna göre, Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda yem bitkileri desteinde çKSye kaytl arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacyla çok yllk ve tek yllk yem bitkileri ekimi yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydyla destek salanacak.
Yem bitkileri üretim destei, dekar bana olmak üzere, korunga için 90 lira, tek yllk yem bitkileri için 60 lira, silajlk ekililer (sulu) için 100 lira, yapay çayr mera için 150 lira, çok yllk yem bitkilerinde sulu olanlar için 90 lira, kuru olanlar için de 40 lira olacak.
Yer alt sularnn yetersiz seviyede ve su kst olduunun Tarm ve Orman Bakanlnca tespit edildii havzalarda bu yl ekilen yem bezelyesi, fi, Macar fii, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteine ilave yüzde 50 destek verilecek.
Doal polinasyonu salamak amacyla Bakanlk Örtü Alt Kayt Sistemine kaytl örtü alt ünitelerinde, bombus ars kullanan yetitiricilere koloni bana 60 lira ödenecek.
HAYVANCILIK DESTEKLER
Hayvanclk alannda, programl alar tamamlanm, 4 ay ve üzeri yata, ilkine buzalama ya en fazla 810 gün veya son iki buzalama aras en fazla 450 gün olan ineklerin doan buzalar için hayvan bana 370 lira destek salanacak.
Etçi veya kombine rk boalarn spermas ile suni tohumlamasndan veya bu rklarn Bakanlkça izinli boalar ile tabi tohumlamasndan doan buzalar için 600 lira destek verilecek.
Soy kütüüne kaytl buzalarn ilave desteklemesi, Bakanlkça belirlenecek birim fiyat ve artlar dorultusunda yaplacak.
Döl Kontrolü Protokolü kapsamndaki boalardan, suni tohumlama sonucu doan buzalara ilave 50 lira destek ödenecek.
Buza destek artlarn karlayan buza bana ödeme birim miktarlarnn 20 baa kadar tamam, 21-100 baa kadar yüzde 75i, 101-500 ba için yüzde 50si ödenecek.
Ar, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elaz, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümühane, Hakkari, Idr, Kars, Mu, Ordu, Rize, Sivas, rnak, Trabzon, Tunceli, Vanda doan buzalar için ilave 100 lira destek ödemesi yaplacak.
çOBAN STHDAMINA 6 BN LRALIK DESTEK
Dii mandalar için 250 lira, soy kütüüne kaytl dii mandalar için ilave 200 lira, programl alar tamamlanmas kaydyla 4 ay ve üzeri malaklar için 250 lira, soy kütüüne kaytl malaklar için de ilave 200 lira, suni tohumlamadan doan malaklara ayrca ilave 250 lira destek ödenecek.
Islah amaçl süt içerik analizi yaplan ve Bakanlkça belirlenen süt kalite kriterlerini salayan suni tohumlamadan doan saf sütçü veya kombine rk her bir inek için 100 liraya kadar destek verilecek.
En az 1 ba, en fazla 50 ba düve (manda dahil) almna da Bakanlkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 40 kadar destekleme ödemesi yaplacak.
Hastalklardan ari iletme destei damzlk boalar dndaki 6 ay üzeri yataki erkek hayvanlar hariç, tüm srlar için hayvan sahiplerine 450 lira ödeme gerçekletirilecek.
Ari sr bana ödeme birim miktarlar 500 baa kadar tam, 501 ba ve üzeri için yüzde 50sine karlk gelen tutarn ödenmesi suretiyle uygulanacak. Ayrca, Onayl Süt çiftlii Sertifikasna sahip iletmelerdeki ari iletme destei alan tüm srlar için ilave 100 lira destek verilecek.
Bakanlk kayt sistemlerine kaytl, yurt içinde domu ve besi süresini tamamlam erkek srlarn (manda dahil), mevzuatna uygun kesimhanelerde kestiren, Bakanlkça rk ve tür baznda belirlenecek karkas arl kriterini salayan 1-200 ba için (200 ba dahil) hayvan bana dönem ve birim fiyat üzerinden 250 liray geçmeyecek ekilde destek ödenecek. Bu kararn yaymland tarihten sonra besiye alnan hayvanlarda, besi balangc ile tahmini kesim tarihini Krmz Et Kayt Sistemine kayt ettirilme art aranacak.
Küçükba hayvanclk desteklemelerinde, çoban istihdam destei, 100 ba ve üzeri anaç koyun keçi varlna sahip iletmelere veya çobanlara 6 bin lira olarak ödenecek.
Damzlk koyun-keçi yetitiricileri birliklerine üye yetitiricilerin, Bakanlk kayt sistemlerine kaytl anaç koyun bana 30 lira, anaç keçi bana 35 lira, anaç tiftik keçisi bana ilave 20 lira, göçer yetitiricilerin anaç koyun keçi bana ilave 2 lira destek ödemesi yaplacak.
Bir önceki yln anaç koyun-keçi desteini alan ve destekleme ylnda anaç koyun keçi saysn artran iletmelere, bir önceki yln kuzu ve olaklarnn, destekleme ylnda anaç koyun, keçi vasfna ulaanlarna Bakanlkça belirlenen art orann amamak kaydyla hayvan bana 125 lira destek ödenecek.
Islah programna dahil olan damzlk koyun ve keçi yetitiricileri birliklerine üye, Küçükba Soy Kütüü ve Ön Soy Kütüü Bilgi Sistemi (SOYBS) ile Bakanlk HBSsine kaytl yetitiricilerin koyun-keçilerine hayvan bana 100 lira, soy kütüü iletmelerinde yetitirilen koç-tekeleri alan yetitiricilere 500 lira hayvan bana destek ödemesi yaplacak.
TFTK VE PEK BÖCE YETTRCLERNE DESTEK
Tiftik ve Yapa Tarm Sat Kooperatifleri Birliine (Tiftikbirlik) bal kooperatiflere, Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Birliklerine veya Bakanla kaytl yün ileme tesislerine müstahsil makbuzu karlnda satan ve Tiftik Kayt Sistemi (TKS) Veri Tabanna kaydettiren üreticilerine olak tiftiinin kilogramna 35 lira, anamal tiftiin kilogramna 30 lira, tali tiftiin kilogramna 22 lira, sözlemeli üretim kapsamnda üretilen tiftie de ilave 10 lira ödeme yaplacak.
pek böcei yetitiriciliinde ücretsiz tohum salayan Koza Tarm Sat Kooperatifleri Birliine (Kozabirlik) datt kutu bana 120 lira, ürettii ya ipek böcei kozasn Kozabirlik/kooperatifleri veya faaliyet alan kozadan flatürle ipek çekimi ve ileme olan tüzel kiilik vasflarna haiz iletmelere satan yetitiricilere ya kozann kilogramna 80 lira ödeme gerçekletirilecek.
Bakanlk Arclk Kayt Sistemine kaytl, merkez birlii düzeyinde örgütlenmi yetitirici birlikleri ve/veya üretici birliklerine üye üreticilerine de arl kovan bana 20, Bakanlktan üretim izni alm damzlk ana ar üreticilerinden satn alp kullandklar damzlk ana ar bana 80 lira destek sunulacak.
Bu yl doal afetler (yangn ve sel) nedeniyle hasar tespit komisyonlar tarafndan yaplan tespit sonucunda, kovanlar zarar gören yetitiricilere arl kovan bana 30 lira, çam bal üretim alanlarnn zarar görmesi sonucu üretim kayb yaayan yetitiricilere ürün kaybnn telafisi için kilogram bana 30 lira ödeme yaplacak.
Bakanlkça programlanan a uygulamalar sonrasnda oluan atklar için hayvan sahiplerine, büyükba hayvan atklar için 1000 lira, küçükba hayvan atklar için 150 lira atk destei, hayvan hastalklar ile mücadele çerçevesinde, Bakanlkça belirlenen programl alamalar ve küpe uygulamalar için uygulayclara büyükba hayvan bana 1,5 lira, küçükba hayvan bana ise 1 lira destek ödemesi yaplacak.
Bitkisel üretime arz olan zararl organizmalara kar biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygnlatrlmasyla kimyasal ilaç kullanmnn azaltlmas ve kalntnn önlenmesi amacyla biyolojik ve biyoteknik mücadele destei dekar bana 70 ila 500 lira arasnda olacak.
BALIKçILIK DESTEKLER
Su ürünleri destei çerçevesinde 350 bin kilogram dahil, alabalk için kilogram bana 0,75 lira, yeni türlere, kapal sistem üretime, kilogram üstü alabalk yetitirilmesine ve sazana 1,5ar lira, midye için kilogram bana 10 kuru destek salanacak.
10 bin adede kadar kuluçkahane damzlk alabalk destei balk bana 60 lira, toprak havuzlarda balk yetitiriciliine 30 bin kilogram dahil kilogram bana 1 lira, Dijital Tarm Pazarnda (DTAP) kilogram bana 0,25 lira verilecek.
Hayvan genetik kaynaklarnn yerinde korunmas ve gelitirilmesi destekleri kapsamnda Bakanlkça uygulanan projeler için yetitiricilere, büyükba korumas amacyla hayvan bana 600 lira, küçükba korumaya hayvan bana 90 lira, sr pedigrili korumaya 800 lira, ar korumaya kovan bana 45 lira, ipek böcei korumaya kilogramda 115 lira, slah programndaki koyun, keçi ve yavrularna halk elinde slah elit sürüde hayvan bana 80 lira, taban sürüde 40 lira, halk elinde manda slah (anaç manda), boa ve yl içinde douran anaç mandaya hayvan bana 960 lira, yl içinde dourmayan anaç mandaya hayvan bana 600 lira, damzla ayrlan mandaya (düve/tosun) hayvan bana 225 lira, damzlk erkek materyale (koç-teke) hayvan bana 225 lira destekleme yaplacak.
Yeni zararl organizmalarn bulamasn engellemek, mevcut olanlarn eradikasyonu ve mücadelesinin yaplmas ile yaylmasn önlemek amacyla ilgili mevzuata uygun olarak gerekli karantina tedbirleri kapsamnda fndkta yasaklama süresi olan 4 yllk ürün bedelinin ayn alan için bir kereye mahsus olmak üzere kilogram bana 26,5 lira, ta çekirdekli meyvelerde yasaklama süresi olan 3 yllk ürün bedelinin ayn alan için bir kereye mahsus olmak üzere kilogram bana 6 lira bitki karantinas tazminat destekleme ödemesi verilecek.
SERTFKALI PATATES TOHUMU KULLANANA 100 LRA DESTEK
Yurt içi sertifikal tohum kullanm destei çerçevesinde dekara aspir için 5 lira, kanola için 20 lira, susam için 4 lira, arpa, buday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik için 16 lira, kuru fasulye, mercimek ve yonca için 30 lira, nohut için 20 lira, patates için 100 lira, fi, yem bezelyesi, korunga ve soya için 22 lira, yer fst için 17 lira ödeme gerçekletirilecek. 2022 üretim yl sertifikal tohum kullanm destei arpa, buday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik için dekara 24 lira olacak.
Sertifikal fide/fidan kullanm destei Antep fst, ceviz, badem, mavi yemi ve aronya için 400 lira, armut, ayva, elma, kiraz, nektarin, eftali, erik, limon, mandalina, portakal, kays, vine, zeytin, dier meyve türleri ve asma (nar ve muz hariç) 280 lira, sertifikal çilek fidesi ile bahçe tesisi için de dekar bana 400 lira olacak.
Yurt içinde sertifikal tohum üreten/ürettiren ve sertifikalandran, yurt içinde satn gerçekletiren, Bakanlk tarafndan yetkilendirilmi tohumculuk kuruluu kabul edilen çKSye kaytl çiftçilere bu yl ürettikleri çeitli sertifikal tohumluklarla orijinal/temel ve üstü tohumluklara da türüne göre kilogram bana 0,1-5 lira yurt içi sertifikal tohum üretim destei ödemesi yaplacak.
Sertifikal al fidan bana 0,5 lira asz fidan bana ise 0,25 lira destek sunulacak.
çiftlik Muhasebe Veri A Sisteminin 81 ilde uygulanmasna devam edilecek ve geçen yl kayt altna alnan 6 bin iletmeye, iletme bana 600 lira ödenecek.
Tarmsal yaym ve danmanlk destei olarak, Bakanlkça yetkilendirilerek tarmsal yaym ve danmanlk hizmeti sunan serbest tarm danmanlar ile ziraat odas ve üretici örgütlerinde en fazla 5 tarm danman olmak üzere istihdam edilen her bir tarm danman için 46 bin lira ödenecek. Ödemeler 12 aylk hizmet sunumuna bal olarak eit iki dilim halinde yaplacak.
Bakanln ve tarm sektörünün ihtiyaç duyduu öncelikli konulara ilikin bilgi ve teknolojilerin gelitirilmesi ve bunlarn çiftçilerle tarmsal sanayicilere aktarlmas amacyla Bakanlkça uygun görülen Ar-Ge projelerine destekleme ödemesi yaplacak.
Öte yandan, Kararda Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde desteklenecek ürün listeleri de yer ald.
Söz konusu karar 1 Ocak 2021den geçerli olmak üzere bugün itibaryla yürürlüe girdi.
Kararn hükümlerini Tarm ve Orman Bakan yürütecek.