Tarımdaki dışa bağımlılık bitsin

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Altunkaya, tarımsal ürünlerin enerji ve silah kadar stratejik ürünler olduğuna dikkat çekerek, tarımsal ürünlerde dışa bağımlılığının azaltması çağrısında bulundu.

Haberler 11.03.2022 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinden 2022 ylnn ilk iki aynda 145 ülkeye toplam 571 milyon 341 bin dolarlk hububat, bakliyat ve yal tohumlar ihracat gerçekletirildii belirtildi.

Güneydou Anadolu Hububat Bakliyat Yal Tohumlar ve Mamulleri hracatçlar Birlii Yönetim Kurulu Mahsum Altunkaya bakanlnda toplanarak Türkiye ve dünya gündemini deerlendirdi.

ubat 2022 ihracat rakamlarnn ele alnd toplant sonras deerlendirme yapan Altunkaya, ki yl akn süredir tüm insanln yaad pandeminin ardndan patlak veren Rusya ve Ukrayna sava da dünya ekonomisini büyük ölçüde etkilemektedir. Temennimiz, taraflarn oturacaklar müzakere masasndan bir bar kararnn çkmasdr. dedi.

Covid-19 salgn ile birlikte Ukrayna-Rusya savann dünya ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ettiini belirten Altunkaya, doru yönetilmesi halinde Türkiyenin krizden en az etkilenen ülke olacana inandklarn ifade etti.

Altunkaya, Türkiyenin bölge için kilit bir ülke pozisyonunda da olduunu vurgulayarak, iki ülke arasndaki barn bir an önce tesis edilmesinde, Türkiyenin önemli bir misyon üstleneceini söyledi.

Türkiyenin bulunduu zorlu corafyann bir sonucu olarak sürekli krizler yaadna dikkat çeken Altunkaya, Türkiyenin krizleri doru yönetmek zorunda olduunu ifade etti.

Altunkaya, Sektörümüz bütün insanl, bütün canllar birinci derecede ilgilendiren bir sektör olup, farkl nedenlerle yaanan krizler bir kez daha göstermitir ki gda sektörü ve tarmsal ürünler en az enerji ve silah kadar stratejik ürünlerdir. eklinde konutu.

TARIMSAL ÜRÜNLERDE DIA BAIMLILII AZALTMALIYIZ

Altunkaya, Pandeminin etkileri devam ederken patlak veren Rusya-Ukrayna savandan bütün dünya ekonomisi olumsuz etkilenmekte olup sektörümüzün bu durumdan en az ekilde etkilenmesi için bizlerde üzerimize düenleri yaparken gelecek planlarmz da bu yönde oluturmak zorundayz. Anadolu binlerce yldr insanlk için adeta bir tahl deposudur. Anadolunun bereketli topraklarnn her karnn tohumla buluturulmas, tarmsal üretimin arttrlmas ve ihtiyaç duyulan hububat, bakliyat ve yal tohum üretimine hz verilmesi önümüzdeki süreçte olmazsa olmazmz haline gelmek zorundadr. Bu anlamda Türkiye kendisine yetecek zenginliklere sahip bir ülkedir. dedi.

Bütün sorunlara ve zorluklara ramen Güneydou Anadolu Bölgesindeki ihracatçlarn ubat 2022de 314 milyon 337 bin dolarlk ihracata imza attklarn ifade eden Altunkaya, Ocak-ubat 2022de ise bu rakamn 571 milyon 341 bin dolar olduunun altn çizdi.

Güneydou Anadolu Bölgesinden sektörel bazda en fazla ihracat yapan birliin Güneydou Anadolu Hububat Bakliyat Yal Tohumlar ve Mamulleri hracatçlar Birlii olduuna dikkat çeken Altunkaya, yln ilk iki aynda toplam 145 ülkeye bölge ihracatçlarnn ürün sattn söyledi.

En fazla ihracat gerçekletirilen ülke gruplar arasnda Ortadou ülkelerinin ilk srada yer aldn ifade eden Altunkaya, Ortadouyu Afrika, Amerika ülkeleri ve Avrupa Birlii ülkelerinin takip ettiini dile getirdi.

Ülke bazl ihracatta ilk srada yer alan Irak Suriye ve Cibutinin takip ettiini belirten Altunkaya, hracatmzn en önemli baar nedeni üphesiz ürün yelpazesinin geni olmasyla birlikte pazar çeitliliimizin de fazla olmasdr. Dünyann 7 ktasna ulamay baaran ihracatçlarmz yln ilk iki aylk sürecinde 145 ülkeye dorudan ihracat gerçekletirmilerdir. diye konutu.

BÖLGEDEN EN FAZLA MAKARNA, BUDAY UNU VE BTKSEL YALAR HRAç EDLD

Ürün bazl ihracatta ilk sralarda makarna, buday unu ve bitkisel yalarn yer aldn açklayan Altunkaya, sektörel ihracatta yüksek katma deerli üretim yaplmasnn bir kez daha öneminin anlaldn ifade ederek, Sanayicilerimiz yeni yatrmlaryla ve yüksek katma deerli ürünleriyle dünya standartlarnda global markalamaya yönelmektedir. Elbette mevcut pazarlarmzdaki pazar paymz arttrrken, gittiimiz her ülkede markalarmzla aranan markalar olmak istiyoruz. Üretici ve ihracatç firmalarmz bunu baarmak için gerekli yatrmlar yaparken, Ar-Ge ve inovasyon çalmalarna da büyük hz veriyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git