Tarmsal destekler için gelecek yln bütçesinde ayrlan tutar bu yla kyasla yüzde 37lik artla 22 milyar liraya çkarken, söz konusu art sektör tarafndan olumlu karland.
2020 yl Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile bütçeden tarma ayrlan pay artt. Tarma gelecek yl için ayrlan toplam kaynak tutar 33,4 milyar liraya çkarld.
Bu destekler içinde en önemli kalem olan tarmsal destekleme programlarna 22 milyar lira ayrld. Böylece desteklerde bu yla göre yüzde 37lik art oldu. Tarm sektörü yatrmlar için bütçeye 5,1 milyar lira, tarmsal kredi sübvansiyonu, müdahale almlar, tarmsal KTlerin finansman için 6,3 milyar lira ödenek ayrld.
Bütçe uyarnca 22 milyar liralk tarmsal destekleme bütçesinden en büyük pay da 6,6 milyar lirayla dorudan hayvanclk destekleri için kullanlacak. Ayrca, 3,1 milyar lira mazot destei, 2,4 milyar lira pamuk prim destei, 2 milyar lira hububat prim destei, 1,4 milyar lira krsal kalknma destekleri, 1,1 milyar lira tarm ürünleri sigorta destei, 900 milyon lira gübre destei, 900 milyon lira fndk alan bazl gelir destei ödenecek.
Yal tohumlu bitkiler prim destei 776 milyon lira olurken 307 milyon lira telafi edici ödeme destei verilecek. çay prim destei 182 milyon lira olarak belirlenirken, 2,2 milyar lira da dier tarmsal destekleme hizmetleri için ayrld.
- Faiz destei de artt
Öte yandan, Ziraat Bankas araclyla tarmsal kredilere verilen faiz destei tutar da yüzde 23 artrlarak 4,2 milyar liraya çkt.
Bölgesel kalknma projeleri arasnda yer alan KÖYDES için ayrlan kaynak 1,5 milyon lira, SUKAP için ayrlan tutar da 800 milyon lira oldu.
- Artlar sektör adna olumlu
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birlii Genel Bakan Fehmi Kiraz, bütçede tarma ayrlan kaynaklarda önemli arta gidildiini ve bunun sektör adna olumlu olduunu söyledi.
Tarmsal destekleme programlar için gelecek yl ayrlan kaynan 2019 ödeneklerine göre yüzde 37 artarak 22 milyar liraya ulatn vurgulayan Kiraz, öyle devam etti:
Söz konusu kaynak bu yl için 16 milyar lirayd. Son 15-20 yllk tarmsal destekleri göz önüne alrsak, bu art görülmemi bir oran. Bu desteklerle üretici 2020 ylnda rahat eder. Bu destekler, hem tarmsal üretimin artmasna hem de vatandan ihtiyaç duyduu üretimin salanmasna imkan verecek. Tarmsal üretimin tevik edilmesi, çiftçi maliyetlerinin bir ksmna destek olunmas ve gelirlerinin artmas için bu destekler önem tayor. Geçen yl yaanan döviz krizi ve enflasyondaki artlar düünürsek böyle bir art yaplmas da normal. Tarm Kanununa göre milli gelirin en az yüzde 1i orannda çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Söz konusu artlarla bu orana yaklalmas anlamnda adm atlm oldu.
Özellikle hayvanclk için 6,6 milyar liralk kaynak ayrlmasnn önemine iaret eden Kiraz, Bu desteklerin etkin kullanmnda skntlar var. Damzlk ve dorudan dii hayvan saysn artracak destek verilmesi lazm. Bizim krmz ete ihtiyacmz var. Yllk 300 bin tonluk eti dardan alyoruz. Bu destekleri dorudan damzlk hayvanlara yönelik ve buzalarn korunmas için kullanrsak birkaç yl içinde hayvan saymz artrrz, dardan aldmz et ve canl hayvan miktarn da azaltrz. diye konutu.
Kiraz, mazot, gübre ve pamuk desteklerinde yüzde 20lik artlar olduunu, hububat desteklerinde ise art orannn yüzde 40lar atn vurgulayarak, Bu destek de son zamanlarda azalan buday üretiminin artrlmas açsndan önemli. ifadesini kulland.
- Miras kredisi desteklensin
Ziraat Bankasndan salanan tarmsal kredilere yönelik faiz desteinin de tarm ve hayvanclk sektöründeki iletmelerin ihtiyaç duyduu finansmann düük maliyetle karlanmas açsndan önemli olduuna dikkati çeken Kiraz, unlar kaydetti:
Böylelikle çiftçilerimizin tarmsal krediye eriiminde hem art olacak hem de maliyetlerin önemli bir ksm kamu bütçesinden finanse edilecek. Ziraat Bankas kredilerinde faizin yüzde 8lik ksm destek kapsamnda ancak bu noktada bir talebimiz var. u anda aktif olarak kullanlmayan ancak kanunda yer alan miras kredi destei bulunuyor. Tarmda vefat etmi kiilerin çocuklar tarmsal iletmeleri paylaamyor. çiftçilik yapacak çocuun, kardelerinin hissesini satn almas için destee ihtiyac var. Tarm ve Orman Bakanlnn da bunun için talebi vard. Ayrlan faiz desteinin bir ksm miras kredisi için kullanlabilir. Bu da tarmsal üretimi artrr ve arazilerin bo kalmasn önler.