Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, gelecek yl üretimi etkileyen tüm maliyet unsurlarn dikkate alnarak alm fiyatlarn açklayacaklarn belirterek, Dolaysyla üreticilerimizin maliyetlerinin artmasndan dolay ürünlerinin deerinin azalaca veya deerini bulamayaca gibi bir endieye kaplmalarna gerek yok. dedi.
Güldal, TMOnun 2021 yl faaliyetlerini anlatt, gelecek yla ilikin deerlendirmelerde bulundu.
TMOnun özellikle hububat ve bakliyat piyasalarnda düzenleyici, istikrar salayc rolü olduuna dikkati çeken Güldal, Kovid-19 salgn ve kurakln sektörde önemli ölçüde etkili olduunu dile getirdi.
Güldal, tarmsal üretimin devam ettii ama kuraklk dolaysyla rekolte kayplarnn yaand bir yln geride brakldn belirterek, Türkiyede kuraklktan dolay yüzde 30a varan kayplar yaandn ve üreticilerin maliyetlerinin yükseldiini söyledi.
Artan maliyetleri ve kuraklk etkisini dikkate alarak alm fiyatlar açkladklarna iaret eden Güldal, 2021 yl hasat dönemi balangc olan maysta hububat alm fiyatlarmz üreticilerimizin beklentilerine göre yüzde 36 artrarak açkladk. O dönemde 2 bin 250 lira ekmeklik buday, 2 bin 450 lira makarnalk buday için alm fiyat açkladk. Kurakln etkisinin belirginlemesiyle beraber piyasada bu fiyatlarn üzerinde üretici lehine fiyatlarn gelitiini görüyoruz. diye konutu.
Güldal, TMOnun görevlerinden birisinin de üreticileri üretim döneminde korumak kollamak, tüketim döneminde de tüm halkn gda güvenlii için tedbir almak olduunu vurgulayarak, bunun için TMOnun stoklarna sürekli takviye yapldn ifade etti. Güldal, Geldiimiz gün itibaryla unu rahatlkla söyleyebiliriz, Türkiyede hububat üretiminde her ne kadar olumsuz tesirlerden dolay azalma olsa da stok ve arz güvenlii açsndan herhangi bir sknt söz konusu deildir. dedi.
YAILARDAK ARTI TARIMSAL ÜRETM OLUMLU ETKLED
Güldal, TMO olarak ekim döneminde yeni hasat döneminin hazrlklarn yaptklarn belirterek unlar kaydetti:
Ekim ve kasm aylarnda hep u mesaj verdik, elbette girdi fiyatlar yükseldi, tohum, gübre, ilaç mazot gibi baz girdilerin fiyatlarnda yükseliler söz konusu oldu. Gelecek yl da üretimi etkileyen tüm maliyet unsurlarn hesaba katarak buday, arpa ve dier tarm ürünlerinin alm fiyatlarn açklayacaz, ilan edeceiz ve o fiyatlar üzerinden de alm yapma taahhüdünde bulunacaz. Dolaysyla üreticilerimizin maliyetlerinin artmasndan dolay ürünlerinin deerinin azalaca veya deerini bulamayaca gibi bir endieye kaplmalarna gerek yoktur.
Türkiyede bu yl 2021 yl sonbahar ekili döneminde tarm arazilerinin tamamnn hububat için ekildiini ve bakliyat için planladn dile getiren Güldal, öyle dedi:
Yani tarmsal üretimde üretici boyutunda üretimden kaçmak, kaçnmak gibi bir durum söz konusu deil. Belki bir miktar gübre az kullanld, belki bir miktar girdilerden tasarruf etmeye çalld ama Türkiyede hazine arazileri dahil hemen hemen tüm topraklar ve tarm arazileri ekilmek üzere üreticilerimiz tarafndan planlanmtr. yi haber de udur, geçen sene bu dönemlerde, yani ekim, kasm aylarnda tarmsal üretimin tohumlarnn tarlaya atld dönemden itibaren aralk ortalarna kadar baktmzda alnan yan daha fazlasn bu sene Türkiyenin 4te 3ü alm durumda. Bu, uzun yllar ortalamasnn altnda ama geçen seneye göre yüzde 30-40 daha fazla. Bu unu gösteriyor, ekilen hububat tohumlar çimlenme, yeerme ve kendini göstermeye balad. Geçen sene bu aylarda bu tabloyu bu ekilde görmemitik. Dolaysyla ekim dönemlerini mukayese edersek geçen sezondan daha iyi durumda olduumuzu ifade edebiliyoruz.