TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Batman Bölge Müdürlüğü yerleşkesindeki konuk evinin açılışı için kente geldi. Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Garnizon Komutanı İhsan Kaplan, Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir ve bazı kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen açılışta Bilgin, Şırnakta Gabar Dağında gerçekleştirilen petrol keşfi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
HAM PETROL ÜRETİMİ İKİ KAT ARTMIŞTIR
TPAO Genel Müdürü Bilgin, Cudi-Gabar bölgesinde Şehit Aybüke Yalçın Sahasında 2018 yılından beri yürüttüğümüz çalışmalar, havadan yaptığımız gravite manyetik çalışmaları, sahada yaptığımız yüzey jeoloji çalışmaları bizi Şehit Aybüke Yalçın kuyusunu açmaya yöneltti. Martın ortasında sondaja tekrar başladık ve 2 bin 600 metrede yaptığımız testlerde petrolü aldık. Arkasından kuyumuzu 150 metre daha derinleştirdik ve petrol kolonunun derinliğini anlamış olduk. Burayı Şehit Esma çevik sahası ile ilişkilendirdik. 36 kilometre bir yapı büyüklüğü tespit ettik. Bulunan petrol Türkiyenin en büyük ve en kaliteli petrol rezervi. 1 milyar varil yerinde petrol rezerviyle, 41 gravite kalitesiyle üretilebilirliği, en kolay, en kaliteli, Türkiyenin en büyük petrol rezervine, Şehit Aybüke Yalçın rezerviyle, Cudi-Gabar bölgesinde ulaşmış olduk. Benzer nitelikte yapılar ön görüyoruz. Oralara da gideceğiz ve arama kuyularımız yoğun olarak devam edecek. Hakkariden Gaziantepe, Erzurumdan Manisaya kadar Türkiyenin her tarafında arama programları yürütüyoruz. Arama ekibimizin başarıları sayesinde Türkiyede ham petrol üretimi iki kat artmıştır. 2017ye göre bu üretim artmıştır. Doğal gaz üretimi ise Sakarya gaz sahası ile beraber 10 kat artırılmıştır. Bütün bu başarılar milletimizin hizmetine sunulmuştur diye konuştu.
BULUNAN PETROL BORU HATTINA BAĞLANDI
Şehit Aybüke Yalçın kuyusunda günde 1200 varil üretim elde ettiklerini kaydeden Genel Müdür Bilgin, şunları söyledi:
Kuyumuz devreye alınmış, boru hattına bağlanmıştır. Boru hattından alınan petrol Akçay bölgesindeki stoklara alındıktan sonra buradan rafinerilere yönlendirilmektedir. Ayrıca Gabardaki petrol, Batı Ramanda yapılmış olan çok eski keşiflerle mukayese edildiğinde ise görülen tablo şudur; Raman ve Batı Ramandaki ham petrolün vasfı, üretilebilirliği Şırnaktakinden farklıdır. Şırnaktaki üretimimizi destekleyecek çok olumlu veriler var. Süreç içerisinde daha iyi göreceğiz. Bu aşamadan sonra Şırnakta saha geliştirmeyi yapıp, bu üretimin bir gelire ve milletimize yansıması için bir planlama içerisindeyiz. Buradaki boru hatları, yüzey tesisleri, rafineri tesisleri gibi bunların konsept geliştirmeleri süreci başlamıştır. Şırnakta bölge müdürlüğü kurulmuştur, yapılanmasına başlanmıştır. Son keşiflerle birlikte TPAO bölgede yeni istihdamlar oluşturacak. 2023te toplamda bin kişi daha petrol sektöründe istihdam edilecek.