Ulatrma ve Altyap Bakanlnn Ulamda Enerji Verimliliinin Artrlmasna likin Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmeliki Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.
Buna göre, Bakanlk, ilgili dier bakanlklar ve belediyelerce akaryakt tüketiminin izlenmesi ve çevre dostu araçlarn kullanlmas için ortak tedbirler alacak. Yakt tüketimini artran ve sürü güvenliini tehlikeye atan altyap eksikliklerin giderilmesi ve denetlenmesi için gerekli admlar atlacak.
Kent genelinde youn trafik skklnn yaand saatlerde, trafii rahatlatmak, enerji ve zaman tasarrufu salamak amacyla kentteki kurum ve kurulularn uygun görüleri alnmak artyla, ie balama ve biti saatleri planlanabilecek. Esnek çalma ve uzaktan çalma olanaklar deerlendirilecek.
Bakanlkça, havaalan, liman, terminal ve rayl sistem istasyonlarnda aydnlatma, stma ve soutma sistemlerinde çevreci alternatif enerji kaynaklarnn kullanmna öncelik verilecek.
Büyükehir belediyeleri ve bu belediyelerin snrlar dndaki belediyelerden nüfusu yüz binin üzerinde olanlar, Kentsel Ulam Ana Plan, ayrca kentin ihtiyaçlarna, ulam ve mekansal planlarna uygun olarak Otopark Ana Plan hazrlayacak.
- Elektrikli araçlar için altyap
Belediyeler, ulamda alternatif enerji sistemlerini tevik etmek için elektrikli araçlarn cadde ve sokaklar üzerinde arj edilebilmesini salayacak altyap planlar oluturacak.
Motorlu tatlarn ehir girilerinde veya belirlenen merkezlerde park edilebilmesi için otopark kurulmas salanacak. Kent girilerine yaplacak parklarn ücretsiz veya saat snrlamas olmayan sabit ve düük park ücretiyle iletilmesi salanacak.
Kent merkezlerinde youn yaya trafiinin bulunduu meydanlar, alveri alanlar, tarihi ve turistik yerler, gerekli görüldüünde araç trafiine kapal ya da kstl alan ilan edilebilecek.
Yük tamacl yapan ticari araçlarn belirlenen hatlara veya belirli saatlerde ehir merkezlerine giriine izin verilmeyecek.
- Kentlere düük emisyon alanlar
Belediyelerce, çevre ve ehircilik Bakanlnn uygun görüünü almak kaydyla, kent merkezlerinde ve semt ölçeinde youn trafik ve hava kirliliinin yaand alanlar düük emisyon alan ilan edilebilecek.
Düük emisyon alan, motor teknolojileri ve yakt kullanm durumuna göre ulusal ve uluslararas standartlarla uyumlu emisyon snfna göre snflandrlm araçlarn, trafik younluuna bal olarak, giriinin snrlandrld, yasakland veya ücretlendirildii alan veya yollar kapsayacak.
Söz konusu alan, günlük geçen araç says ve hava kalitesi haritalar esas alnarak uygulanacak. Alana girii snrlandrlacak araçlar için alternatif ulam imkanlar ve yollar planlanacak. Snrlandrma ve ücretlendirmede araç emisyon snf, girilen yol, trafik younluu, bölge ve zaman dilimi dikkate alnacak.
Emisyon snflar, hususi otomobil, hafif ve ar ticari araçlar ve hibrit araçlar için, yakt tipine göre, ayr ayr belirlenecek.
Düük emisyon alan uygulamasnda ihlallere yönelik ilem uygulanacak.
Karayollar Trafik Yönetmeliinde tanmlanan özel amaçl araçlar, kamu düzeninin salanmasndan sorumlu birimlerde kullanlan ve sfr emisyonlu araçlar düük emisyon alan uygulamalarnn dnda tutulacak.
- Taksiler trafikte bo dolamayacak
Belediyeler, taksilerin trafikte bo dolamalarn, durak dnda beklemelerini engelleyecek, taksi yönetim veya çar merkezi, telefonlu, telsizli durak ve merkezi alanlarda taksi cepleri gibi uygulamalar yaygnlatracak. Bunun için ehir trafiine uygun bir ekilde, taksilerin bekletilecei alanlar tespit edecek.
Sürücü belgesi verilen kurslarda ekonomik sürü teknii ve çevre kirlilii konularna da yer verilecek.
- Akaryakt tüketimine takip
Motor gücü, yakt tipi, araç kategorisi ve model yl bilgileri, yakt sat verileri, taksi, özel halk otobüsü, belediye otobüsü, dolmu, metro, hafif rayl sistem, tramvay ve deniz yolu araç saylar ile yakt ve elektrik tüketim verileri her yl mart aynda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlna iletilecek.
Yönetmeliin, Kentsel Ulam ve Otopark ana planlarna ilikin hükümleri, üç yl içerisinde, ilgili belediyelerce hazrlanacak.