Türkiye büyümede Avrupa'ya fark attı

Küresel ekonomiye ilişkin tedirginliklerin ve belirsizliklerin arttığı bir ortamda 12 Avrupa ülkesi ilk çeyrekte daralırken, Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüdü. Avrupa'da ilk çeyrekte en fazla büyüyen ülke yüzde 2,7 ile Romanya, en çok küçülen ülke ise yüzde 5,4 ile Fransa oldu.

Haberler 30.05.2020 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ekonomisi, küresel çapta belirsizliklerin artt ilk çeyrekte yakalad yüzde 4,5lik büyümeyle Avrupa ülkelerini geride brakt.

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) ve Avrupa statistik Ofisinden (Eurostat) derlenen verilere göre, Türkiye ekonomisi yln ilk çeyreinde geçen yln ayn dönemine kyasla yüzde 4,5 büyüme kaydetti. Ayn dönemde, 27 üyeli Avrupa Birlii (AB) ve 19 üyeli Avro Bölgesi srasyla yüzde 3,2 ve yüzde 2,6 darald.

Böylece küresel ekonomiye ilikin tedirginliklerin ve belirsizliklerin artt bir ortamda birçok ülke daralrken, Türkiye ekonomisi pe pee 3 çeyrek büyüdü.

Türkiye, yakalad bu büyüme oranyla, henüz sonuçlar açklanmayan Estonya, rlanda, Yunanistan, Hrvatistan, Lüksemburg, Malta ve Slovenya dndaki tüm AB ülkelerinden de daha iyi bir büyüme performans sergiledi.

Büyüme Türkiyede geçen yln 3. çeyreinde yüzde 1 ve son çeyreinde yüzde 6 düzeyinde gerçeklemiti.

AVRUPADA 12 ÜLKE DARALDI

Geçen yldan devralnan küresel ticarete yönelik endieler, Brexit ve dünya ekonomisindeki yavalama nedeniyle istenilen toparlamay yakalayamayan Avrupada, koronavirüs salgnnn yaratt belirsizliklerle birçok ülkenin ilk çeyrekte önemli ölçüde küçülmesi dikkati çekti.

Bu dönemde 12 ülke Avrupa ülkesinin ekonomisi daralrken, en fazla küçülme yüzde 5,4le Fransa ve yüzde 4,8le talya oldu. Slovakya ve spanyada da gayrisafi yurt içi hasla yüzde 4,1 azald.

Avrupann en büyük ekonomisi olan Almanya da daralan ekonomiler arasnda yer alrken, ülkede gayrisafi yurt içi hasla ilk çeyrekte yüzde 2,3 düü kaydetti.

Yln ilk çeyreinde, Avrupa Birlii ülkeleri arasnda en hzl büyüyenler ise yüzde 2,7 ile Romanya, yüzde 2,5 ile Litvanya, yüzde 2,4 ile Bulgaristan ve yüzde 2 ile Macaristan eklinde sraland. Bu sonuçlar, Türkiyenin oransal olarak da Avrupa ülkelerine büyümede fark attn ortaya koydu.

Ana Sayfaya Git