ANLIURFA - Türkiyedeki pamuk üretiminin yaklak yarsn karlayan anlurfada, hasadn ardndan boalan arazilere kaba yem bitkisi ekilecek.
Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan hayvancln gelitirilmesi ve ihtiyaç duyulan kaba yem üretiminin yaplmas amacyla pilot il olarak seçilen anlurfada, Kaliteli Kaba Yem Üretimi Projesi hayata geçirildi.
Proje kapsamnda, Türkiyedeki pamuunun yüzde 45inin üretildii kentte, hasadn ardndan kasm-mays aylar arasnda bo braklan sulu tarm arazilerinde, kaliteli kaba yem üretimini tevik etmek amacyla fi, yem bezelyesi, arpa, tritikale ve mercimek tohumu datlarak ekimi saland.
Bu yl 30 bin dekar alanda uygulanan projenin gelecek yllarda pamuk ekiminin yapld yaklak 2 milyon dekar akn alana yaylarak, 4 milyon ton kaba yem elde edilmesi hedefleniyor.
Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Bitkisel Üretim Genel Müdür Vekili Müslüm Beyazgül, AA muhabirine yapt açklamada, anlurfada pamuk ekiminin mays aynda baladn, hasadnn ise eylül-ekim aylarnda son bulduunu söyledi.
Hasadn ardndan pamuk arazilerinin 5-6 ay bo brakldn anlatan Beyazgül, anlurfada bu bo dönemi deerlendirmek amacyla balattmz pilot proje ile pamuktan sonraki dönemde tarlalara yem bitkileri ekilmesi için destekleme verdik. Üreticilerimize tohumun bedelinin tamamn, hatta tohumun kendisini verdik. Üreticilerimiz kalifiye yem, tritikale, arpa ve mercimek gibi yem bitkilerini ektiler. ifadelerini kulland.
Yem ihtiyacnn yars karlanabilir
Beyazgül, çiftçilerin projeye youn ilgi gösterdiini belirterek, ekilen yem bitkilerinin bölgede yaanan kurakla ramen iyi durumda olduunu vurgulad.
Proje kapsamnda bu yl sadece 30 bin dekar alanda yem bitkisi ekiminin yapldn kaydeden Beyazgül, öyle devam etti:
Biz bu yl toplam 30 bin dekar alanda ekilen yem bitkilerine destek verdik. Buradan 45 bin ton yem bitkisi elde etmeyi düünüyoruz. anlurfada 2 milyon dekar arazide pamuk ekimi yaplyor. Eer biz bu arazilerin tamamnda pamuktan sonra yem bitkisi ekimi yaparsak, 4,5 milyon ton kaba yem elde etmemiz mümkün. Türkiyedeki yem açmz ise 10 milyon ton civar. Yani bizim sadece anlurfada pamuk ekimi öncesi yem bitkisi ekerek Türkiyenin kaba yem ihtiyacnn yarsn karlama imkanmz var. Bu proje ünümüzdeki yl geniletilerek devam edecek.
Süt ve ette yüzde 12-18 arasnda verim art
Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Murat çakmakl da hayvanclkta en önemli girdinin yem maliyeti olduunu ifade etti.
Türkiyenin 10 milyon 500 bin ton kaba yemi ithal ettiine dikkati çeken çakmakl, öyle devam etti:
Bunun önüne geçmek gerekiyor. Bunun için yem bitkilerini kendimiz üretmemiz lazm ve bu kapsamda ilimizde muhteem üretim yerleri tespit ettik. Bu kapsamda pamuktan boalan alanlara yem bitkilerini ektik. Hedefimiz 4 yl içerisinde ilimizde pamuk hasadndan sonra bo braklan 2 milyon 200 bin dekar alana yem bitkisi ekmek. Eer 2 milyon 200 bin dekar alanda yem bitkisi üretimini baarrsak sadece anlurfann yem bitkisinin 2,5 milyar liralk üretim potansiyeli var. Kaliteli kaba yemlerin protein deerleri çok yüksek, dolaysyla hayvanlarmz bu yemle beslediimiz zaman süt ve ette yüzde 12 ile 18 arasnda verim art bekliyoruz. Bu yüzden kaliteli kaba yem hayvanclk için çok önemli.
Hem pamua hem yem bitkisine destekleme
Yem bitkisi ekimiyle bölgede alternatif ürün desenine katk salandn vurgulayan çakmakl, bitkinin ekildii arazilerde dekar bana 3,5 ton ya ot veya 800 kilo kuru ot elde edileceini dile getirdi.
çakmakl, üreticilerin pamuk destei konusunda herhangi bir olumsuzluk yaamayacana dikkati çekerek, unlar kaydetti:
çiftçilerimiz yem bitkisi ekimi yapt zaman hem yem bitkisinin desteini alacak hem de pamuunu mays ay sonuna kadar ekerse, bunu birinci ürün olarak deerlendirip desteklemesini alacak ve herhangi bir kayb olmayacak. Bunun yannda yem bitkisi topraa ayn zamanda azot kazandran bir bitki. Özellikle son yllarda pamukta çok ciddi gübre tüketimi söz konusu ve bu nedenle topraklarmz ar gübreden zarar görüyor. Yem bitkisinin topraa kazandrd azot sayesinde pamuk üreticisinin kulland gübre miktar da azalacak. Bunun yannda hayvancln gelimesiyle, hayvan gübresi kullanmaya balayacak. Böylece daha kaliteli, daha salkl ürün üretilmesine vesile olacak.