GAP Bölge Kalknma daresi Bakanlnca yürütülen ve Karacada Kalknma Ajansnn desteiyle Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafndan Organik Tarm Kümelemenme Projesi kapsamnda organik tavuk yetitirme projesi hayata geçti. Projenin koordinatörlüünü yapan Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölüm Bakan Doç.Dr. Muzaffer Denli, organik etlik tavuk yetitiricilii bölgede ilk kez uygulandn ifade ederek, bu faaliyetin bölge için bir örnek model olma özellii tadn söyledi. Organik tavuk yetitiriciliini yaygnlatrmay hedeflediklerini dile getiren Doç. Dr.Denli, unlar söyledi:
ORGANK TAVUK YETTRLYOR
Projemiz GAP Krsal Kalknma daresi Bakanlnca yürütülen Organik Tarm Kümelemenme Projesi kapsamnda, Karacada Kalknma Ajansnca desteklenen pilot bir uygulamadr. Proje kapsamnda bölgemizde organik tavuk yetitiriciliini yaygnlatrmak istiyoruz. Proje kapsamnda üretimimiz söz konusu olacak. Özellikle bölgemizde bir alternatif hayvanclk faaliyeti olarak, bu ie gönül verenler, yapmak isteyenlere özel uygulamal bir eitim vermeyi düünüyoruz. Bu ii yapacak olanlarn sürdürülebilir bir ekilde, önce bu iin bilimsel olarak nasl yapldn örenmesi ve daha sonra kendi kuracaklar iletmelerde sürdürebilir bir üretim faaliyetini yapmalardr. Organik tavukçulukta, aynen köylerdeki gibi hayvanlarn doal davranlarn sergileyebilecekleri bir yetitirme ortam sunuyoruz. Burada önemli olan durum, havyanlarn çok güvenli yem tüketmelerini salamaktr. çünkü, yemlerinde kullanacamz tüm yem ham maddeleri hepsi tam kontrollerden geçmi, özellikle antibiyotik kullanlmad, kalntnn olmad, güvenilir yemlerle beslenmesi, üretim alannnda ön plana çkyor. Dier önemli bir özellik hem köy tavukçuluunda hem de endüstriyel tavukçuluktan yetitirme sistemi çok farkldr. Burada hayvanlar gezebilecekleri kadar dar çkabiliyorlar. Kümesteki iç alanlar daha çok geni ve daha fazla alan ayrlm durumda. Bir dier önemli özellik ise normalde endüstriyel tarmda tavuklar 45 günde kesime gönderilirken, burada ise süre 2 katna çkyor. Yani 90 gün sonra kesime gönderiliyor. Hem beslenme hem de kesim süresinin uzun olmas buradaki tavuklarn, köy tavuu etine benzer üretim oluyor. Bu da özellikte tüketicinin köy tavuuna duyduu ihtiyac karlayabilecek bir üretim modeli oluyor.
YILDA 10 BN TAVUK YETTRECEZ
Doç.Dr.Muzaffer Denli, proje kapsmda ylda 10 bin tavuk yetitireceklerini ifade ederek, satlar ise organik pazarlarda gerçekletireceklerini söyledi. Denli, Oluturduumuz tesislerde ylda 4 dönem eklinde her dönemde 2 bin 500 tavuk yetitirerek, ylda 10 bin adet tavuk yetitirmeyi planlyoruz. Dier yanda organik yem üretimimiz de söz konusu olacak. Günde yaklak 16 ton organik tavuk yemi üretebileceiz. Bu da çok önemli, çünkü bölgemizde organik tavukçuluk yapmak isteyenlere organik yem tedarii salamalar için adm atm olacaz. Tavuklarn pazarlama konusu ise taleple ilgilidir. Eer iç pazarda telep olursa, birinci önceliimiz iç pazardr. Bizim burada amacmz üretimizi çoaltmak deil, bir model oluturmaktr. Bu modeli çiftçilere öretmektir. Tüketiciler bu et tadn aldklarnda buna daha fazla ilgi duyacaklarn umut ediyoruz. Bu ekilde giriimciler bu faaliyet alanna girecekler. Ziraat Fakültesinin döner sermayesi bunlarn satlarndan sorumlu olacaktr. Darda oluan organik pazarlarda da ürünlerimiz sata sunulacaktr diye konutu.