PEYNİR ÜRETİM METOTLARI
DHA’da yer alan habere göre; Projenin ikinci aşamasında Ardahan Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, Kars’ta yine geleneksel peynir üretim metotları kapsamında üreticilere, süt işleme, peynir üretimi, çiftlik peyniri üretim metotları, çiftlik peyniri üretim teknolojileri ve ekipmanları hakkında bilgiler verdi. Eğitimlerini tamamlayan 250 üriticiye, Ardahan ve Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından törenle sertifikaları verildi.
ÜRETİMİ AYAKLANDIRAN PROJE
Ardahan Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen uluslararası proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, Karslı üreticilerin yıllık 600 bin ton süt üretimine sahip olduğunu belirtti. Elde edilen ham maddenin işlenerek kaşara ve yüze yakın peynir çeşidine dönüştüğüne dikkati çeken Düzgün, bu proje sayesinde Kars’ta unutulma noktasına gelen, bazı peynir çeşitleri ile satışı devam eden peynir çeşitlerinin tanıtılmasına katkı sağladığını bildirdi. Düzgün, yeniden üretimi ayaklandıran projeye emeği geçenlere teşekkür etti.
İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİSİ YOK Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ise çiftlik peynirlerinin korunması ve pazarlanması projesinde son aşamaya yaklaşıldığını belirtti. Prof. Dr. Erginal, kursa katılanların insan sağlığına olumsuz etkisi olmayan hijyen koşullarına uygun şekilde çiftlik peyniri üretimi yapılacağını bildirdi. Çiftlik peynirinin yerel üreticilere yeni bir pazar yaratacağına işaret eden Prof. Dr. Erginal, kursa katılanların çiftlik peyniri sayesinde sütlerini değerlendirebileceklerini söyledi.
DHA