YYÜ bilim insanlar Dou Anadolu Bölgesinde yetien tarm ürünlerine çeitlilik katmak ve çiftçilere önemli gelir kayna olabilecek bitkileri yetitirmeye balad. Kampus alan içinde oluturulan uygulama arazisinde yaklak 15 yldr bölüm öretim elemanlar ile birlikte farkl bitkiler üzerine bilimsel çalma yürüten YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Bakan Prof.Dr. Murat Tunçtürk, son birkaç ylda bölge çiftçisinin tamamen yabanc olduu ve son yllarda ülkemizde revaçta olan baz tbbi bitkilerin yetitiriciliine balad.
çALIMALAR OLUMLU SONUç VERD
Yaklak 1 dönümlük arazi üzerine özellikle lavanta, melisa, zmir kekii, adaçay ve ekinezya bitkisi eken Prof. Dr. Tunçtürkün çalmalar olumlu sonuç verdi. lk olarak Lavanta bitkisinin hasadn yapan Prof.Dr. Tunçtürk, amacnn bu bölgede özellikle bir darboaz halinde bulunan tarmsal üretime bir alternatif ürün katabilmek olduunu söyledi. Prof.Dr. Murat Tunçtürk, yetitirilen bu bitkilerin çok yllk olmas, getirisinin dier bitkilere göre daha fazla olmasnn önemli avantaj olduunu belirtti. Bölgede younlukla buday, arpa, çavdar, eker pancar, az miktarda patates ve baz bölgelerde bahçe ziraat yapan çiftçilere bu bitkilerin alternatif olacan anlatan Tunçtürk, bunun çiftçilere önemli kazançlar salayacan da söyledi. Bu bitkilerin gda, kozmetik, parfümeri, laç gibi geni kullanm alanlarnn olduunu belirten Tunçtürk, bu yüzden bu bitkilerin bölgede yetitirilmesi halinde pazarlama gibi bir skntlarnn olmayacan anlatt.
Vanda daha önceden çörekotu, kini, rezene ve çemen bitkileri üzerine bir çok bilimsel çalma yaptklarn anlatan Prof.Dr. Tunçtürk, bu yl kendilerinin danmanlnda Vanda 50 dekarlk arazide rezene ve çörek otu bitkisi ekildiini söyledi. Bölgede tarla bitkilerine alternatif olacak yeni bitkilerin mutlaka bölge tarmna kazandrlmas ve tarmsal üretimin artrlmas gerektiini belirten Prof.Dr. Tunçtürk öyle konutu:
MERAKLI çFTçYE ALTERNATF
Bölgede tarla bitkisi olarak sadece buday, arpa, yonca, korunga, eker pancar, nispeten biraz patates ve baz bölgelerde de bahçe ziraat yaplyor. Bu bitkilere alternatif olacak bitki eksiklii bulunmaktadr. Vanda tarla arazilerinin yaklak yüzde 60 bo ve ekilmemektedir. Biz bölüm olarak bu bölgede yetitirilebilecek, çiftçiye iyi bir getirisi olabilecek yeni bitkilerin tarla üretim desenine girmesi için ura veriyoruz. Bununla ilgili çalmalarmz hzla devam ediyor. nallah önümüzdeki yl ürettiimiz bu tbbi bitkilerden çelikler alarak bölgedeki merakl, çalkan ve bu iin peini brakmayacak çiftçilere bu bitkilerle ilgili gerekli bilgi birikimini saladktan sonra üretimine geçmelerini salamay arzuluyoruz. Bölgede, kini, çörekotu, rezene ve bunun yannda çemen gibi baz tbbi bitkiler üzerinde yaklak 10 yldr çalmalarmz zaten bulunuyor. Bunun yannda bu yeni bitkilerinde bu bölgede üretim desenine dahil edilmesi bizim için çok önemli. Bu bölgedeki çiftçiler için ek bir kazanç, yeni bir bitki ve önemli bir gelir kayna olaca kansndayz. nallah yapacamz bu çalmalar sonucunda bölge tarmna azda olsa katkmz olur.