Vergi istisna detayları

Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı, bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, sporculara yapılan ödemeler de istisnadan faydalanabilecek. İstisna aynı ayda yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin toplamına bir kez uygulanacak.

Haberler 28.01.2022 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA-Asgari ücretin vergi d braklmasna ilikin esaslar belirlenirken, yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakk, bilirkiilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, sporculara yaplan ödemeler de istisnadan yararlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanlnn Gelir Vergisi Genel Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblile, Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun ile getirilen asgari ücretin vergi d tutulmasna ilikin düzenlemenin uygulama esaslar belirlenirken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüe giren asgari ücret istisnas uygulamasna yönelik örneklere de yer verildi.

Yaplan düzenlemeye göre, 2022 yl için belirlenen asgari ücret tutar olan 5 bin 4 liradan sadece sigorta kesintileri yaplacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretliye net 4 bin 253,40 lira ödenecek.

Asgari ücretin üzerinde ücret alanlarn ise asgari ücrete isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisi alnmayacak.

Ücret gelirleri asgari ücretin üzerinde olan çalanlarn ücretlerinin, asgari ücret matrah kadarlk ksm gelir vergisinden istisna edilecek. Yine brüt asgari ücret tutarna isabet eden ksm da damga vergisinden istisna tutulacak.

Örnein brüt ücreti 8 bin lira olan bir çalandan istisna nedeniyle 638,01lira gelir vergisi, 37,98 lira damga vergisi alnmayacak.

- Ücret ve ücret saylan ödemeler

Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakk, bilirkiilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, sporculara yaplan ödemeler de istisnadan faydalanabilecek.

stisna ayn ayda yaplan ücret ve ücret saylan ödemelerin toplamna bir kez uygulanacak. Maa ödemesinin yan sra ayn dönemde yaplan ve ücret olarak deerlendirilen prim, ikramiye, huzur hakk, mesai ücreti, döner sermaye ücreti, ek ders ücreti gibi ödemeler de dikkate alnarak istisna uygulanacak. Bu kapsamda, ilgili ayda yaplan ücret ve ücret saylan ödemelerin toplamna bu istisna bir kez uygulanabilecek.

Birden fazla iverende çalanlarda istisna en yüksek ücrete uygulanacak. Yllk beyanname verilmesi gerektii durumda da istisnadan faydalanlabilecek.

Ksmi zamanl çalp, tam zamanl çalmayan örnein aylk 15 gün çalan bir çalana 4 bin 253,40 liralk istisna tam olarak uygulanacak.

- Tevik uygulamalarnda öncelikle istisna uygulanacak.

Serbest Bölgeler Kanunu, Teknoloji Gelitirme Bölgeleri Kanunu, Aratrma, Gelitirme ve Tasarm Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakknda Kanun kapsamnda uygulanan teviklerde, çalanlarn ücretlerine öncelikle istisna uygulanacak ve istisna sonras kesilen vergi tutar iveren lehine muhtasar beyannamede tahakkuktan terkin edilecek.

Basit usul mükelleflerin yannda çalan ve dier ücretli olarak vergilendirilenler de istisnadan faydalanacak. Taksici, dolmuçu, terzi, kuaför gibi basit usule tabi mükelleflerin yannda çalan ve dier ücretli olarak vergilendirilen çalanlara uygulanan dier ücret vergileme usulü kaldrlrken, bu ücretliler de 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren genel hükümleri tabi olacak.

Bu kapsamda bulunan çalanlar, artk vergi karnesi almayacak ve karnelerini vergi dairesine ibraz ederek vergilerini tarh ve tahakkuk ettirmeyecek.

Bunlardan asgari ücretli olarak çalanlar istisna nedeniyle vergi ödemeyecek. Daha yüksek ücret alanlar ise istisnay aan ücretlerini yllk beyanname ile beyan edecekler.

- Asgari geçim indirimi uygulanmayacak

Teblide, istisnann kapsam ve uygulamasna ilikin detayl bilgilere yer verilirken, buna göre, asgari ücretin aylk brüt tutarndan içi sosyal güvenlik kurumu primi ve isizlik sigorta primi düüldükten sonra kalan tutarna isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnay aan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabnn ilgili aydaki gelirine ilikin verginin hesaplanaca gelir dilim tutarlar ve oranlar, istisna kapsamndaki tutarlar da dikkate alnarak belirlenecek.

stisna nedeniyle alnmayacak vergi, ilgili ayda aylk asgari ücret üzerinden hesaplanmas gereken vergiyi amayacak.

Yaplan düzenleme ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yaplan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacak.

Asgari ücretle çalan ve istisna uygulamas nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbab da dahil olmak üzere vergi indiriminden faydalanmak üzere bavuruda bulunanlarn engellilik indirimine ilikin ilemleri önceden olduu gibi Gelir daresi Bakanlnca deerlendirilerek sonuçlandrlacak. Asgari ücretli olarak çalan ve bu nedenle ilgili ayda istisna nedeniyle vergi ödemeyecek hizmet erbab, engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla birlikte onaylanan bavurular üzerine artlar dahilinde emeklilik bavurularn yapabilecek. Asgari ücretin üzerinde ücret alan ve vergi indirimine hak kazanan hizmet erbabnn, gelir vergisi matrahnn yeterli olmas halinde, hem engellilik indiriminden hem de istisnadan faydalanmas mümkün olacak.

Ana Sayfaya Git