Türkiyenin önemli tahl üretim merkezlerinden anlurfada çiftçiler, hasad süren budayda düzensiz yalar ve dolu nedeniyle umduunu bulamad.
Atatürk Baraj sayesinde bata tarm olmak üzere her alanda gelien kent, Türkiyedeki pamuun yüzde 43ünü, mercimein yüzde 36sn, budayn yüzde 10unu, arpann ise yüzde 11ini üretiyor.
Ekilebilen tarm alan bakmndan Konya ve Ankaradan sonra üçüncü srada yer alan GAPn bakentinde, hasad süren budayda mays ve haziran aylarndaki yalar ürünü olumsuz etkiledi.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, AA muhabirine yapt açklamada, son yllarda kurakln arttn, bu durumun da çiftçileri olumsuz etkilediini söyledi.
Bu yl bölgede sonbahar ve k mevsiminde ya azlnn kuru tarmda verim kaybna neden olduunu anmsatan çullu, mays sonu ve haziran banda etkili olan yalarn ise sulu tarmn yapld bölgelerde buday verimini olumsuz etkilediini belirtti.
çullu, düzensiz yalar nedeniyle tahl üretiminde beklentilerin gerçekleemediini vurgulayarak, öyle devam etti:
Bölgede mart ve nisan aylarnn kurak geçmesi sulanan arazilerdeki buday verimini de etkiledi. çiftçiler her ne kadar sulama yapyorsa da düzenli yalar sulanan ürünlere ayrca etki yapmaktadr. çiftçiler düzenli yalar nedeniyle daha az sulama yapmakta ve daha yüksek verim almaktadr. Üretim sezonunda, sulanabilen alanlardaki buday arazileri mays sonunda yaan youn yalardan olumsuz etkilendi. Buday tam olgunlama aamasndayken topran doygun hale gelmesi bitkinin geliimini olumsuz etkiledi. Bu nedenle de ürüne zarar veren baz hastalklar olutu.
- Geçen yla göre yüzde 50 kayp var
Bu yl rekoltenin oldukça dümesini beklediklerini dile getiren çullu, unlar kaydetti:
Baz bölgelerde yaan youn yamur ve dolu budayn yatmasna ve verim kayplarna neden oldu. Kuraklk nedeniyle ürün alnamayan kuru alanlardaki çiftçilerin hayal krklndan sonra, mays sonu ve haziran bandaki zamansz yamurlar sulu tarm yapan buday üreticilerini de üzmütür. Sulu tarm yapan baz çiftçilerle yaptmz görümelerde dekardan 400 kilogramn altnda verim aldklarn belirttiler. Sonuçta krsal alanlarda kurakln neden olduu verim düüklüünden sonra sulu tarm alanlarndaki zamansz ve youn yalarn olumsuz etkisinin de rekolte üzerinde etkili olaca tahmin edilmekte.
Ziraat Mühendisi Sait Ardaviolu da sürekli alanda ve çiftçilerle bir arada olduklarn belirterek, genel anlamda bu yl tahl üretiminde sknt yaandn söyledi.
Rekoltede geçen yla oranla yaklak yüzde 50 kayp olduunu ifade eden Ardaviolu, Sulamaya ramen, yalarn zamansz düüü özellikle buday bitkisini kötü etkiledi. Geçen yl bir dekardan 600 kilogram buday elde edilirken, bu yl ise ayn alandan 300-350 kilogram ürün alnabiliyor. Genel olarak bir verim kayb var. diye konutu.
Harran Ovasnda sulu tarm yapan sa Karata da 300 dönüm alana buday ektiini, son dönemde etkili olan yalar nedeniyle bekledii verimi elde edemediini söyledi.