Yaz geldi, otel fiyatları aldı başını gitti; pahalı Türkiye değil artık şu ülkeler tatil için revaçta

Her sene fahiş fiyatlarla gündeme gelen Bodrum şimdilerde boş sokaklar ile gündemde. Turizmin yoğun olduğu aylarda fahiş fiyatlar nedeniyle beklenen ilgiyi göremedi. Yabancı turistler bile yüksek otel fiyatlarından yakınıyor.  

Haberler 04.07.2024 - 15:12 Son Güncelleme : 04.07.2024 - 15:26

Son günlerde sosyal medyada boş Bodrum sokaklarının, restoranlarının görüntüleri paylaşılıyor. Turizmin en yoğun sezonu olan temmuz ve ağustos ayları beklenen talebi görmedi. Fiyatları yükselten konaklama sektörü, hem Avrupalı hem Rus hem de yerli turiste pahalı gelince otel dolulukları yüzde 70-80de kaldı. Oteller son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yönelik yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapmaya başladı.

OTEL FİYATLARI UçTU
Öyle ki Bodrumda 1 hafta tatil için 902 bin lira isteyen otel bile var. Bodrumda dudak uçuklatan otel paraları gündem olurken Dubainin 7 yıldızlı en pahalı oteli aynı hizmet için 290 bin TL, Paris Disneyland ise 335 bin lira istiyor.
Sadace Bodrum değil, Alanya, çeşme, Kuşadası, Fethiye, Didimde de bazı otellerde fiyatlar adeta turizme bile bile balta vuruyor, turistlerin Türkiyeden uzaklaşmasına neden oluyor.
Türkiyede otel fiyatları geçen yıla göre yüzde 100ün üzerinde artış gösterdi. Bugün 4 kişilik bir aile 7 gece her şey dhil bir otele gitmeye kalksa ücreti 100 bin liranın üstüne çıkıyor. Bu rakama ulaşım ve alışveriş de eklendiğinde fatura ciddi boyutta artıyor. Sektörde yaşanan fırsatçılık ve fahiş fiyatlar 60 milyar dolarlık yıl sonu gelir hedefini de tehdit ediyor.


ÖNGÖRÜLEMEZ OLDU
Sosyal medyada hızla yayılan boş Bodrum görüntülerinin ardındaki neden ne? Turizmciler, Artık Bodrumda tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok yorumunu yaparak, Bodrumda konaklama tesisiyle restoranlar paralel. Müşteri profili Bodrumdan çekildiği zaman doğal olarak restoranlar da boş kalır dedi. Sektör temsilcileri, Bodrumda fiyat ve kalite oranı yüksek olan işletmelerin dolu olduğunu, tatilcilerin 5 yıldızlı otelde yeme-içme aktivitesini gerçekleştirdiğinden restoranların ve sokakların boş olduğunu belirtti.


PAHALI ÜLKELER ARASINDAYIZ
TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, temmuz ve ağustos aylarının konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğunu hatırlattı. Kuk, Oteller, fiyatları yüksek kaldığı için hem Avrupa pazarı hem Rus pazarına periyodik olarak indirim kampanyası başlattılar. Özellikle temmuz ayıyla ilgili son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapıldı. Şu an fiyatlar oldukça yüksek, geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla arttı. Bu da hem Avrupalı hem de Rus müşteriyi oldukça zorluyor. Avrupada pahalı ülkeler arasına girdik dedi.
Otellerin doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 100 olması gerektiğini belirten Kuk, Doluluklar şu an yüzde 70-80 bandında. Yüzde 20lik bir boşluk var. Sezonun en yoğun döneminde boşluk olması iyi bir sezon olmadığının göstergesidir. Geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yüzde 100lerdeydi değerlendirmesini yaptı.


YARI FİYATINA TATİL
Geceleme sayıları azalsa da yerli turistin tatil alışkanlığından vazgeçmediğini belirten sektör temsilcileri, bu yıl satışlarda erken rezervasyon payının yüzde 50lere ulaştığını kaydetti. Yoğun yaz sezonu yerine düşük sezonu tercih edenler, aynı otele yüzde 50e yakın daha az ödeyebiliyor.
Tatilin artık Türkiyede vatandaşlar tarafından lüks değil, ihtiyaç olarak görüldüğünü ifade eden Ela Excellence Resort Belek Turizm Koordinatörü Korhan Alşan, geçen yıl sezonda maliyetten kaynaklanan yüksek fiyat artışları olunca, bu yıl erken rezervasyon alışkanlığının daha da yaygınlaştığını belirtti. Alşan, 15 günlük gecelemeler kalmadı. 7-5 günlük gecelemeler var artık. Düşük sezona yöneliyor. Bütçesine uyduruyor ama talepten vazgeçmiyor dedi.
Yerli turistin artık tatilini 7 aya yaydığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da, Okula giden çocuğu olan aileler dışında artık farklı aylarda tatil yapma imkanı olanlar yüksek sezon yerine nisan-mayıs, eylül-ekim gibi ayları tercih ediyor. Konaklama süreleri azalıyor. Erken rezervasyon da gelişiyor, yurtiçi satışların yüzde 50si erken rezervasyondan geliyor diye konuştu.
Otellerde yerli turiste ayrılan payın yüzde 17 ile yüzde 25 arasında değiştiğini, paylarda bir azalma olmadığını ifade eden Kavaloğlu, bu yıl bu payları doldurmakta zorlanmadıklarını da ekledi.


DUBAİ VE PARİS DAHA UCUZ
Bu oteller Dubai veya Paris ile karşılaştırıldığında arada ciddi bir uçurum var. Örneğin Dubaideki 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinde 7 gece oda-kahvaltı tatil yapmanın maliyeti 290 bin lira, Paris Disneyland Otelinde istenen ücret 335 bin lira iken, Bodrumdaki bazı otellerde aynı tip konaklamanın 902 bin lira olduğu görülüyor.
Gelinen noktada yabancı turistler de yüksek otel fiyatlarından yakınıyor. Türkiyeyi pahalı bulunan turistler rotalarını farklı ülkelere çeviriyor.


MISIR VE YUNANİSTANA GİDİYORLAR
Türkiyeden kaçan yabancı turist ağırlıklı olarak Yunanistan, Mısır ve Dubaiyi tercih ediyor. Bu ülkelere milyarlarca dolar para akıtıyor. Türkiye pahalı algısı yabancı medyada sıkça gündeme geliyor. Bugün Türkiyede 1 hafta tatil yapmanın bedeliyle Mısır veya Yunanistanda 15 gün tatil yapmak mümkün.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git