Türkiyede pamuk üretiminin en fazla yapld anlurfada, yerli tohumlardan gelitirilen iki yeni pamuk çeidi çerdo ve çetinbey, üretim ve kaliteyi artracak.
Bölge ürünlerinin verimlilii ve çeitliliine katk sunmak amacyla faaliyet yürüten Güneydou Anadolu Projesi Tarmsal Aratrma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri, yerli tohumlarn slah ve gelitirilmesi için çalmalar yürütüyor.
Bölgede en fazla üretimi yaplan pamuk bitkisi üzerinde de çalma yürüten mühendisler, yerli tohumlar melezleyerek Güneydounun tüm zorlu iklim koullarnda en fazla verim salayan çerdo ve çetinbey ad verilen pamuk çeitlerini gelitirdi.
Her iki pamuk çeidi de üstün verim özellii ve kalitesiyle sayesinde Tarm ve Orman Bakanl Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüü tarafndan tescillendi.
Yeni pamuk çeitlerinin tekstil sektörüne ve ülke ekonomisine büyük katk sunmas bekleniyor.
GAPTAEM Müdürü brahim Halil çetiner, Türkiyenin pamuk üretiminin yüzde 40-45inin anlurfa yapldn söyledi.
Pamuun Türkiye için stratejik bir ürün olduunu anlatan çetiner, Birçok sektör pamuktan besleniyor ve Türkiye tekstil sanayisinden dünyada sayl ülkelerden bir tanesi. Pamuk üretiminde de ülkemiz önemli bir yere sahip. dedi.
çetiner, son 10 ylda enstitü olarak tohum slahna younlatklarn ve bunun sonucu olarak birçok üründe yeni çeitler gelitirdiklerini anlatt.
YABANCI MENEL TOHUMLARIN YERN YERLS ALACAK
Türkiyenin pamukta yerli ve milli çeitlere ihtiyacnn olduunu ifade eden çetiner, sözlerini öyle sürdürdü:
Genelde bölgemizde ekimi yaplan pamuk çeitleri yabanc kökenli. Özellikle son 10 yldaki younlamamz yeni tescilli ve tescil edilmeye hazr adaylarmz ortaya çkard. Yeni yerli ve milli iki çeidimiz, 2018-2019 yllarnda tescilde yürütülen denemelerde standart çeitleri geçmitir ve 29 Nisanda tescil edildi. Bu iki çeidimiz hem verim hem de kalite anlamnda bölge çiftçisine katk salamaya yönelik sonuç verdii için tescil edildi. Bunlardan birine çetinbey, dierine çerdo isimlerini verdik. Sonuçta bölge çiftçimize iki yeni pamuk çeidi sunmu oluyoruz. Bu çeitlerimiz hem yerli hem de milli çeitler. çetinbey çeidi dekar bana verimi kütlü olarak 463 kilogram, çrçr randman ise yüzde 41,2 olarak gerçekleti. çerdo çeidi ise verim dekara kütlü olarak 442 kilogram, çrçr randman ise yüzde 41,6 oldu. Her iki çeidimiz de hem lif mukavemeti hem çrçr randman açsndan yabanc tohumlarna göre bölge çiftçimizin ihtiyaçlarn karlayabilecek seviyede.
brahim Halil çetiner, her iki pamuk çeidinin çiftçilere en ksa zamanda ulatrlmasnn firmalarla yaplacan aktararak, firmalarn yeni çeitlerin almn yapmak için talepte bulunmaya baladklarn kaydetti.