HABER MERKEZ
Türkiyenin yeil ekonomiye yönelik hedefleri kapsamnda, yeil organize sanayi bölgeleri (OSB) ve endüstri bölgelerinin hayata geçirilmesi çalmalar tamamlanacak, bu bölgelere yönelik sertifikasyon sistemi uygulamaya alnacak.
Ticaret Bakanl tarafndan, Türkiyenin son yllarda ivme kazanan iklim deiiklii ile mücadele politikalarna adaptasyonunu salamay hedefleyen ve ihracatta rekabetçilii güçlendirecek bir yol haritas niteliinde olan Yeil Mutabakat Eylem Plan yaymland. Eylem plannda yeil ekonomiye yönelik hedefler de yer ald.
Buna göre, ülkede sanayinin yeil dönüümünün ve döngüsel ekonominin gelitirilmesi salanacak. Döngüsel ekonomi çerçevesinde öncelikli sektörler belirlenerek, sektörlere yönelik detayl etki ve ihtiyaç analizi çalmalar yaplacak. Bu kapsamda, Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Plan hazrlanacak. Planla, geri kazanlm ikincil ürün ve malzeme kullanm için teknik kriterler de belirlenecek.
Yeil OSBlerin ve yeil endüstri bölgelerinin hayata geçirilmesine yönelik çalmalarn tamamlanmas da amaçlanyor. Bu bölgelere yönelik sertifikasyon sistemi uygulamaya alnacak, buna ilikin mevzuat hazrlanacak.
Yeil OSBler oluturulacak
çevre Etiketi Sistem yaygnlatrlacak ve bu alanda yeni kriterler belirlenecek.
Su tüketiminin fazla olduu tekstil ve deri sektörlerinde temiz üretim mevzuat güncellenecek. Belirlenen tekniklerin uygulanabilirliini test etmek amacyla pilot OSB uygulamalar yaplacak. Sektörlere bu alanlarda eitim verilecek.
çevre etiketi ve atk yönetimi konularnda bata KOBler olmak üzere firmalarn bilgilendirilmesi salanacak, ilgili sektörlerin bilinç ve farkndalk düzeyi artrlacak.
Üretilen ürün ve hizmetlerin çevresel etkilerinin deerlendirilebilmesi için ülke koullarn ham madde, prosesler ve emisyonlar baznda yanstan Ulusal Yaam Döngüsü Veri Taban gelitirilecek.
Ülkede yeil üretimi destekleyecek teknolojiler belirlenip gelitirilecek. Bu amaçla üniversiteler, kamu aratrma merkez ve enstitüleri, potansiyel üretici ve teknoloji gelitirici irket temsilcileri, akademisyenler ve kamu kurum temsilcilerinin bulunaca bir çalma grubu kurulacak. çalmalar kapsamnda yeil teknolojiler konusunda destek ve tevik önerileri hazrlanacak. Yeil teknoloji konusundaki Ar-Ge projeleri ile yeil dönüüm altyapsnn olumasna katk salanacak.
Ulusal Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Eylem Plan hazrlanacak. Bu kapsamda, gda, balkçlk ve tarm, konut ve inaat, tüketici ürünleri imalat ile turizm özelinde sektörler çallacak.
Üretimde ve tüketimde sularn sürdürülebilir kullanm ile atk sularn yeniden kullanmnn gelitirilmesi salanacak. Atk su artma tesisleri çk sular ve tarmdan dönen sular için önerilen yeniden kullanm alternatifleri belediyelerce ve ilgili kurumlarca uygulamaya geçirilecek. Su Yeniden Kullanm Ulusal Master Plan hazrlanacak. Bu kapsamda her yln ilk çeyrei artlm atk sularn yeniden kullanm orannn raporlanmas salanacak. Artlm atk sularn yeniden kullanm orannn 2023 ylnda yüzde 5e ulatrlmas öngörülüyor. Artlm atk sularn yeniden kullanmna ilikin olarak belediyeler ve OSBlerde farkndalk oluturulacak.
- Su ayak izi hesaplanacak
Türkiyenin su ayak izi deerlendirmesine yönelik çalmalar yürütülerek, havza baznda sektörel su ayak izi hesaplanacak. Üretimde ve tüketimde kullanlan su kaynaklarnn havza baznda korunmas salanacak. Endüstriyel süreçler de dahil olmak üzere su kullanm verimliliini gelitirilecek ve bu balamda KOBler de dahil olmak üzere firmalar bilgilendirilecek.
Su kaynaklarnn yönetiminde uzaktan alglama, sensörler ve biliim uygulamalarnn kullanmna ilikin çalmalar yaplacak. Ar-Ge çalmalaryla uzaktan alglama yöntemi ile elde edilen verilerin, sulama, kuraklk ve verim tahmini çerçevesinde deerlendirilmesi için bir Dijital Sulama Yönetimi Sistemi kurulacak. Havza bazl yaplan planlamalarda su kst göz önüne alnarak üretim planlar yaplacak ve izlenebilirlii salanacak.