Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesinde açıklamalarda bulundu. Tarıma yönelik desteklerin artacağını belirten Başbakan Yıldırım, TMOnun da etkin bir şekilde kullanılacağını belirtti. Başbakan Yıldırım, çiftçiye kullandıkları mazotun yarısını devletin ödeyeceğini açıkladı. Yıldırımın konuşmasından satır başları;
- 800 milyon açlıkla karşı karşıya. 600 milyon kişi de aşırı şişmanlıkla mücadele ediyor.
- Tarım kredi maliyeti düştü, hayvansal üretim iki kat arttı.
- Tarımı stratejik nokta olarak belirledik. Tarım ihracatı 4 kattan fazla arttı, 17 milyar dolara ulaştı.
MİLLİ TARIM PROJESİNDE NELER YAPILACAK
- Tarımda havza baslı destekler verilecek. Türkiyede tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. 941 tane havza ortaya çıktı. 941 havzada hangi ürünler yetişir çıkartıldı.
- 19 tane stratejik ürün belirledik. Bu ürünleri hangi havzalarda daha az ve daha az maliyetle yetiştirilir diye çıkardık. Mesela bunlar içinde buğdayı her yerde destekledik. Yem bitkileri her yerde... Türkiyenin her havzasında desteklenecek.
TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİNE ÖNEMLİ GÖREV
- Piyasayı dengelemek için Toprak Mahsülleri Ofisi etkin bir biçimde kullanılacak. Biz istiyoruz ki herkez kafasına göre değil havzasına göre tarım yapsın.
MALA DAVARA NE FAYDASI OLACAK
- Böylece akıllı tarıma geçiliyor, planlamalı tarıma geçiliyor. Baştan tedbirimizi alalım.
DESTEĞE BAŞVURU BASİTLEŞTİRİLECEK
- Destekleme başvuruları basitleştirilecek. çiftçiler sene içerisinde 1 kere başvuru yapacak.
- 12 aya destekler yayılmış, bir yara merhem olmuyor. Destek yılda iki sefer verilecek. Bir ekim zamanı bir de hasat zamanı. İlk destek nisan-mayıs ikinci destek eylül-ekim.
MAZOTUN YARISI DEVLETTEN
- Mazotta da şimdi bir karar verdik. çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin. Hayırlı uğurlu olsun.
- Söz verdiğimiz gibi gübrede kadeveyi kaldırdık. Bu yüzde 18 ucuzlayacağı anlamına geldi. Tarım Bakanlığı bir çalışma daha yaptı. Şu anda gübre yüzde 23 ucuzladı. Böylece gübrede yüzde 25 indirim sağladık.
HAYVANCILIĞA VERİLECEK TEŞVİKLER
- 4 ayını doldurmuş tüm bakımları yapılmış olan danalar için 25 ilde 750 lira verilecek. Bu bölgelerde ağır yaparsanız da yarı parasını devlet verecek. Düve alımında yüzde 30un devlet verecek.
- 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damazlık teke koç üretimi için merkezler kurulacak. 8 vilayetimizde 250 kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulacak. Bu merkezleirn kurulacağı illerin tamamında ağır yapımına alınacak aletlerin maliyetinin yarısı devlet tarafından hibe edilecek.
- Büyükşehir sınırları içindeki hayvan barınaklarının ruhsat harcı alma işine son veriyoruz. Böylece yerli hayvancılıkta istediğimiz noktaya geleceğiz. Sadece üretmek yeterli değil, kaliteli olması gerekiyor.
- Süt fiyatları Ulusal Süt Konseyinin önerdiği fiyatın altına inmesi durumunda müdahale edlilecek. Anlık süt kayıt sistemi kuruluyor. Piyasadaki fazla süt Konsey tarafından alınacak ve süt tozu yapımında kullanılacak.