Yoksulluğun sınırı 15 bin!

Türk-İş'e göre şubatta 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 15 bin 140 lira oldu

Haberler 26.02.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasnda, ubat aynda 4 kiilik ailenin açlk snr 4 bin 553, yoksulluk snr 15 bin 140 lira olarak hesapland.

Türk-in, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn ubat 2022 sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 4 bin 553 lira oldu.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr 15 bin 140 lira hesapland.

Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 5 bin 970 lira oldu.

Ankarada yaayan 4 kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar, bir önceki aya göre yüzde 7,12 artarken son 12 ay itibaryla art oran yüzde 66,38 olarak hesapland.

SÜTLERDE YA ORANI AZALTILDI

Süt, peynir ve yourt fiyatlarnda KDV indirimiyle fiyatlarda gerileme oldu. Market markal ürünlerde ilave indirimler olduu gözlemlenirken, sütlerdeki ya oran yüzde 3,3lerden yüzde 2,5 seviyesine geriledi.

Dana kyma, kuba ve kuzu kubanda KDV indirimi etkisiyle fiyat düüleri yaanrken, balk fiyatlar sabit kald. Tavuktaki fiyat düüü ise yüzde 7den az oldu. Yumurta fiyatnda yüzde 7nin üzerinde hzl bir yükseli gözlemlendi. Yeil mercimekte fiyat, KDV indiriminden de yüksek oldu. Krmz mercimein fiyat düerken, nohut ve kuru fasulye fiyatlarnda yüzde 7nin altnda fiyat art yaand. Baz bakliyat markalar maliyetleri düürmek amacyla ambalajlarn daha ince bir malzemeyle deitirdi.

Ekmek fiyatnda bu ay bir deiim gözlemlenmedi. Bu harcama grubunda yer alan gda kalemlerinden bulgur ve pirinçte fiyat yüzde 7den az, un fiyat yüzde 7den fazla artt, irmik ve makarna fiyatnda azal tespit edildi.

FYATI DÜEN SEBZE VE MEYVE OLMADI

Semt pazarlarnda maydanoz 3 liraya, kvrck 8 liraya, yeil soann kilogram 12 liraya, sera ürünlerinden salatalk ve domatesin fiyat 15 liraya yükseldi. Patlcan, kabak, biber 20 liradan satlrken sadece havuç ve balkabann fiyat sabit kald. Sebzelerin ortalama kilogram fiyat 10,74 lira oldu.

Portakal ve mandalina fiyatlar sabit kalrken semt pazarlarnda en çok tercih edilen dier tüm meyvelerde fiyatlar artt. Meyvelerin ortalama kilogram fiyat 10,38 liraya ulat. Fiyat düen sebze ve meyve olmad.

Ayçiçek ya ve tereyann fiyatlar düerken, zeytinya ve margarinin fiyat yüzde 7den az düü gördü.

Siyah ve yeil zeytin, reçel ve pekmez fiyat KDV indiriminden daha çok artt. Tuz, hlamur, çaydaki düü ise yüzde 7den az oldu.

Ana Sayfaya Git