Yoksulluk sınırı 14 bin lira oldu!

Türk-İş'e göre ocakta yoksulluk sınırı 13 bin 844 lira oldu

Haberler 01.02.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasnda, ocak aynda 4 kiilik ailenin açlk snr 4 bin 250, yoksulluk snr 13 bin 844 lira olarak hesapland.

Türk-in, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn Ocak 2022 sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 4 bin 250 lira oldu.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr 13 bin 844 lira hesapland.

Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 5 bin 587 lira oldu.

Ankarada yaayan 4 kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar, bir önceki aya göre yüzde 3,71 artarken, son 12 ay itibaryla art oran yüzde 59,67 olarak hesapland.

MAKARNADA FYAT ARTII YÜZDE 17 OLDU

Ocak aynda süt fiyatlar ay banda promosyon indirimleri yaplsa da ay sonunda geçen ay olduu gibi tekrar litrede 12 lira seviyelerine yükseldi. Peynir ve yourtta aralk aynda gelen yüksek zamlar, bu ay raflarda görece daha az yer kaplayan markalarn snrl fiyat artlar takip etti.

Dana kyma, kuba et ve balk fiyat az bir art gösterirken, kuzu kuba fiyatnda yüzde 15lik art gözlemlendi. Balklardan hamsinin fiyat sabit kald, dier balk türlerinin fiyatlarnda snrl deiimler oldu. Tavuk fiyat da sabit kald. Yumurtann tanesi, fiyat düüü ile 1,20 liraya geriledi.

Bakliyat ürünlerinden nohut ve yeil mercimekte fiyat azald ancak özellikle ithal krmz mercimek ve kuru fasulyede bir miktar art gerçekleti.

Ocak aynda ekmek fiyatnda bir deiim gözlemlenmedi. Bulgurda fiyat sabit kald, pirinç, un ve irmikte az bir miktar fiyat art yaand. Dar gelirlilerin sklkla tükettii makarnada art yüzde 17 oldu.

Taze sebze-meyve ortalama fiyatlar bu ay yine art gösterdi. çerisinde lahana, spanak gibi yeil yaprakllarn olduu sebze kümesi ile maydanoz, kvrck gibi salata yeilliklerinin olduu sebzelerin fiyat artt.

Margarinin fiyat snrl bir düzeyde artarken, tereya fiyatnda neredeyse art olmad. Ayçiçek ya sabit kalrken, zeytinyanda yüzde 11lik art görüldü. Ancak raflarda ayçiçek ya marka çeitliliinde azal gözlemlendi.

Siyah ve yeil zeytin fiyatnda deiim olmad. eker, bal ve reçel fiyatlarnda az miktarda art gözlemlenirken, pekmez fiyatndaki düü snrl oldu. Tuz fiyat artt, baharatlarn ortalama fiyat dütü. çay fiyat deimedi. Ihlamurdaki fiyat düüü snrl oldu.

Ana Sayfaya Git