Yumurta fiyatlarının artmasında yem maliyetleri etkili oldu

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtada girdi maliyetlerinin geçen yılın ekim ayından itibaren arttığını belirterek, "Yaklaşık 17 aydır zarar eden üreticilerimiz, yem maliyetlerinin artmasıyla fiyatları yukarı çekmek zorunda kaldı." dedi.

Haberler 30.01.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afyon, son dönemde yumurta fiyatlarnda yaanan hareketlilie ilikin deerlendirmede bulundu.

Yumurta fiyatlarnda özellikle son birkaç aydr yaanan yükselie iaret eden Afyon, Son bir yllk ortalama yumurta üretim maliyeti ve üreticiden çk fiyatlarna bakldnda maliyetine veya zararna sat yaplmaya çalld anlalr. u anda maliyeti 55 kuru olan yumurtann üreticiden çk fiyat 52 kuru düzeyinde. diye konutu.

Afyon, geçen yl dünya genelinde hububat krizi yaandna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Kriz nedeniyle özellikle soya ve msrda fiyatlar yükseldi. Yumurtada girdi maliyetleri geçen yln ekim ayndan itibaren artt. Yaklak 17 aydr zarar eden üreticilerimiz, yem maliyetlerinin artmasyla fiyatlar yukar çekmek zorunda kald. Baz farkl tip yumurtalarn fiyat sanki tamamn kapsyormu gibi bir alg var. Bugün itibaryla markette ambalajl 30 adet yumurtay 20 liraya bulmak mümkündür. En deerli protein kayna olan yumurtann kilogram fiyatnn 15 lira olmas çok görülmemelidir.

Market sat fiyatlarna müdahale edemediklerinin altn çizen Afyon, Biz zarar ederken de kar ederken de marketler karl sat yapyor. dedi.

YUMURTA HRACATI DÜÜYOR

Afyon, piyasada yumurta ihracatndan dolay fiyatlarn yükseldiine dair bir görü bulunduuna deinerek, unlar kaydetti:

2018de ihracatmz yaklak 430 milyon dolar, 2019da 350 milyon dolar oldu. Geçen yl yumurta ihracat 2018 ve 2019 yllarna göre dütü. 2020de sektörümüz 285 milyon dolarlk ihracat yapt. Üreticiler, ihracat yapmazsa katlanlamayacak ölçüde zarar edebilecei için kapasite düürmek, sektörden çkmak veya tavuklarn kesmek zorunda kalabilir, sonuçta yumurta fiyatlar art kaçnlmaz olur.

Ana Sayfaya Git