Zorunlu deprem sigortası kapsamı

Zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilmesi çalışmalarına başlandı

Haberler 24.08.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigortaclk ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (SEDDK) zorunlu deprem sigortasnn kapsamnn geniletilmesi ve bütüncül bir zorunlu doal afet sigortasnn tasarmna ilikin çalmalara baland bildirildi.

SEDDKden yaplan açklamaya göre, geçen aylarda Türkiyede meydana gelen sel felaketleri zorunlu deprem sigortasnn kapsamnn geniletilmesini gündeme getirdi. Bu çerçevede, Doal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tarafndan sunulan ve deprem riskine kar teminat salayan zorunlu deprem sigortasnn kapsamnn geniletilmesi planlanrken, bu yöndeki çalmalarn ilgili tüm kurum ve kurulularn görü ve deerlendirmeleri dikkate alnarak en ksa sürede tamamlanmas hedefleniyor.

ZORUNLU DEPREM SGORTASI

Açklamaya göre, Türkiyede zorunlu deprem sigortas teminat 6305 sayl Afet Sigortalar Kanunu gerei münhasran DASK tarafndan veriliyor. Ayn kanun gerei, sigorta irketlerince teminat verilememesi durumunda deprem, sel, yer kaymas, frtna, dolu, don, ç dümesi ve benzeri doal afetler için de DASK tarafndan sigorta veya reasürans teminat verilebiliyor. DASK tarafndan bu teminatlarn hangilerinin verilecei hususu ise Cumhurbakan tarafndan belirleniyor.

klim deiiklikleri ile birlikte dünyay etkisi altna alan ve gelecek yllarda artan bir ivmeyle devam etmesi beklenen doal afetlerin sebep olduu ve olaca ekonomik kayplarn kurumlar özelinde nihai çözüme kavuturulmas beklenememekle birlikte bütüncül bir politika ile hareket edildiinde, bu kayplarn en aza indirilmesinde sigorta büyük rol oynuyor. Bu anlamda DASK, sigortallarn tek balarna karlayamayacaklar zararlar havuz yaplanmas araclyla bireyler arasnda paylatrrken, katastrofik risklerin dourduu zararlar en aza indirmede kritik bir rol üstleniyor.

SEL FELAKETLER

SEDDK yetkilileri, geçen aylarda Türkiyede meydana gelen sel felaketlerinin, DASK bünyesine dahil edilebilecek dier doal afet türlerinin neler olabilecei konusunu da gündeme getirdiini, bu anlamda kamu yarar gözetilerek bata sel olmak üzere dier doal afet türlerinin de ek teminat olmak üzere zorunlu deprem sigortasna entegre edilmesi ile bütüncül bir zorunlu doal afet sigortasnn tasarmna ilikin çalmalarn balatldn ve mümkün olan en ksa sürede tamamlanmasnn planladn belirtiyor.

Ana Sayfaya Git