2021 ylnda bölge genelinde yaanan kuraklk ve artan maliyetler nedeniyle basks altnda olan çiftçiler, zor bir dönemden geçtiklerini söylüyor.
Türkiye Tarm Bakan Ekrem Pakdemirli Ben zarar ettim diyen çiftçimiz yok, olmamas gerekir eklinde açklama yapmt.
Diyarbakr Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar da, yl boyunca yaanan kurakln özellikle hububat ve bakliyatta ciddi zarara neden olduu söyledi.
Türkiye medyasna konuan Atalar, özellikle buday, arpa ve çavdarda ödenecek olan gübre desteklemesinin yüzde 100 artrldn dolaysyla çiftçinin gübreye gelen zamdan etkilenmeyeceini belirtti.
Fakat çiftçinin tek derdi gübre deil. Tohum, ilaç, elektrik ve mazot fiyatlarndaki art da çiftçilerin elini yakyor.
Diyarbakrl çitçiler, tarlaya tohum ekti ancak yeerip yeermeyecei konusunda ise pek ümitli konumuyorlar.
Rdawa konuan Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, çiftçinin en büyük derdi gübre, ikincisi elektrik, üçüncüsü ilaç, dördüncüsü tohum, beincisi mazot. Bu ekilde gidersek 2022de bu iten vazgeçeceiz. Gördüünüz bu topraklarn hepsi bo kalacak. Ne üretebiliriz ki? Artk boazmza kadar geldi. Açk ve net bir ekilde söylüyorum, çiftçinin boazna dayand, bunu iyi anlayn dedi.
Borçlarna ramen tarlaya tohum atan çiftçiler, banka borçlarnn ödenmesi ile ilgili kolaylk salanmasn istiyor. Diyarbakrda çiftçilerin yüzde 67sinin borcu olduu belirtiliyor. Bu borçlar telafi edilmezse gelecek yl çou bu ii yapamayacan söylüyor.
Süleyman skenderolu, Devletin stratejisi, Tarm Bakannn stratejisi yanl. Bu ekilde olmamal. Tarm Bakan Pakdemirli sorun olmadn söylüyor. Elbette devletin tüm imkanlarn kullanyor ve keyfi yerinde, onlar açsndan hiçbir sknt yok, bu doru. Yeniehire, Diyarbakra gelsin, Sura gitsin, çnara gitsin, Kzltepeye, Silopiye, rnaka gitsin. Hadi Nevehire gitsin, negöle gitsin ama çiftçinin yanna gitsin, siyasetçiye gitmesi. Sorun olup olmadn gidip çiftçiye sorsun sözleriyle serzenite bulundu.
Diyarbakr genelinde 45.000 çiftçi resmi olarak ziraat odalarna kaytl. Mevcut durum onlarn da keyfini kaçrm durumda.
çiftçi Cahit Turan, Normalde bu tohumu yem olarak satardk. Tohum alamadmz için geçen yldan kalan buday ekiyoruz. Bakn, tanelerin hepsi çatlam, yani tutar m tutmaz m bilemiyorum dedi.
çiftçi Hamza çnar da, Tarlay sürmek zor, hasat toplamak zor. Yani her ey yakta, gübreye gidiyor, bu ii brakalm ne yapalm bilemiyoruz diye konutu.
çiftçi Hac Zafer de, Bu ii yapyoruz ama gönülsüzce artk. Zarar olduunu bildiimiz halde yapyoruz eklinde konutu.
Her eye ramen çiftçiler bereket ümidiyle tohumlarn tarlaya serpti. Ancak yine de kuraklk ve artan maliyetler nedeniyle emeklerinin karln alamamann endiesi içerisindeler.