199'u gözaltında

28 ildeki 'Çekirge' operasyonunda 199 kişi gözaltına alındı.

Haberler 14.10.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Emniyet Genel Müdürlüü Kaçakçlkla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Bakanl ekiplerince sahte engelli raporu, reçete, PCR testi düzenleyerek devleti milyonlarca TL zarara uratan 20 örgütlü yapya yönelik 28 ilde düzenlenen çekirge operasyonunda 199 kii gözaltna alnd.

KOM Daire Bakanl ekiplerince yürütülen çalmada, 28 ilde SGKy milyonlarca TL zarara uratan 20 örgütlü yap ve 386 üpheli tespit edildi. Soruturma kapsamnda üphelilerden 235i hakknda gözalt karar verilirken, 151i de ifade ilemleri için emniyete davet edildi. Polisin düzenledii operasyonlarda imdiye kadar 199 kii gözaltna alnd, dierlerinin yakalanmas için çalmalar sürdürülüyor.

Öte yandan soruturmada yeni detaylar ortaya çkt. Sahte engelli raporu, usulsüz reçete ve usulsüz sigorta primi düzenlenmesi ve sahte PCR testi kullanlmas yöntemleriyle suç ileyen 5 örgütlü yap ve 132 kii tespit edildi. Bu üphelilerin kamu hastanelerinden normalde rapor alamayacak kiilere, engel orann artrarak rapor temin ettikleri belirlendi. Sahte raporlar üzerinden ÖTV muafiyetinden faydalanlarak yeni araç almnda yüzde 40a kadar avantaj, engelli maa ve ücretsiz toplu tama kart gibi imkanlardan faydalanld saptand.

Doum sonras yeni doan bebeklere devletin imkanlar ile temin edilen mama ve çocuk bezinin ihtiyac olan kiilere verilmedii, hastanede görevli kiiler tarafndan 3üncü kiilere satld da kaytlara geçti. Genelde pahal olan ilaçlarn, gerçek reçete ile i birlikçi eczanelerden temin edildii, bu ilaçlarn ilaç sknts yaayan Irak ve Suriyede fahi fiyatta satld da ortaya çkt. Sahte PCR testi ile Covid-19 pozitif olma ihtimali bulunanlarn gerek yurt dna çklarnda gerekse günlük hayatlarn aksatmadan AVMlere giri-çkta, ehirler aras seyahatte sknt yaamamak için herhangi bir salk kuruluuna müracaat etmeden test yaptrm gibi gösterdikleri belirlendi. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte küçük ve orta ölçekli iletmelere salanan destekler kapsamnda vergi iadesi ya da maddi destek alabilmek amaçl kat üzerinde çalan gösterilerek, desteklerden usulsüz olarak faydalandklar tespit edildi.

LETMECLER DOLANDIRMILAR

Kendilerini telefonda kamu görevlisi ve milletvekili danman olarak tantp, suç ileyen örgütlü yap içinde 11 üpheli belirlendi. üphelilerin, milletvekili danmannn ismini kullanarak, küçük ve orta ölçekli iletme sahiplerine düük faizle kredi salama vaadinde bulunduklar ve kendilerine inanan iletmecileri bu yöntemle dolandrdklar saptand.

Öte yandan kendilerini polis olarak tantp, Bankadaki altnlarnz sahte mi deil mi kontrol edeceiz, evinize polis gelip altnlar laboratuvara götürecek. ncelemeden sonra teslim edeceiz söylemleriyle çok sayda yaly yaklak 800 bin TL dolandrdklar belirlendi.

YÜKSEK KAR VAADYLE VURGUN

Antalya, Edirne, Gaziantep ve Orduda yüksek kar vaadi, saadet zinciri ve dini duygular istismar eden 2 örgütlü yap ve 20 kii tespit edildi. Yüksek kar vaadiyle sistem kuran üphelilerin, sisteme girenleri madur ettikleri belirlendi. Ankara, Bursa, çanakkale, çankr, Diyarbakr, Tekirda ve Mulada hazine arazilerinin, gayrimenkullerin ve araçlarn satlarnda usulsüzlük ve avantajl esnaf kredisi salayaca vaadiyle suç ileyen 5 örgütlü yap ve bunlara bal 138 kii tespit edildi. Polisin çalmasyla ortaya çkan örgütün, madur kiilere, kamu kurumlarnca sata sunulmam hazine arazilerini ilgili kurumlarda bulunan tandklar vastasyla sat yaptrabilecekleri vaadinde bulunduklar örenildi. Örgüt yöneticileri, ilemlerin belirli bedel karlnda gerçekleeceini, bu bedelin ise kurumlarda çalanlara rüvet ve arazinin bedeli olduunu belirttii ve böylece dolandrclk yaptklar saptand.

NAYLON FATURA VURGUNU

Afyon, Antalya, Bolu, Mardin, Mersin ve Yalovada naylon fatura, usulsüz belge, usulsüz akaryakt alm satm ve ihalede usulsüzlük yöntemiyle suç ileyen 5 örgütlü yap içerisinde de 64 kii olduu tespit edildi. Bu örgütün, kamu kurum ve kurulularna yakt tayan tankerlerin normal artlar altnda salayaca yaktn 3 kat yakt salam gibi gösterildii ortaya çkt. Kamu kurumlarndan alnmas gereken yaktn organizasyon tarafndan çalnan yaktlardan olutuu, tankerlere tonaj ilemi uygulanrken ikiz plaka yönteminin kullanld belirlendi. Yük tayan araçlarn gümrük ilemleri srasnda ödenmesi gereken transit vergi pulunun sahtesinin temin edilerek, normal artlarda gümrükten geçemeyecek araçlara göz yumulduu ortaya çkt.

TAPU LERNDE DUBLÖR

Batman, stanbul, Mu ve Mulada, i bulma vaadi ve snavlara bakasn sokma, dublör kii yöntemiyle suç ileyen 2 örgütlü yap ve içinde 21 kii tespit edildi. Örgütün, yeni açlan hastanede taeron kadroda istihdam salayabileceini vadederek madurlardan para ald saptand. Tapu i ve ilemlerinde genellikle fotokopi belgeler ya da ypranm belgelerde gerçek sahibine benzeyen dublör olarak nitelendirilebilecek kiilerin kullanlp, gerçek sahiplerinin haberi olmadan sat yapld ortaya çkt. Sürücü belgesi snavnda da bakalarn snava sokma karlnda kazanç elde edildii belirlendi.

Ana Sayfaya Git