3 bin yıl önce!

Van'ın Gürpınar ilçesinde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nde 2004'teki kazı çalışmalarında bulunan 2 bin 800 yıl öncesine ait kanalizasyon sisteminin bir metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğunda olduğu belirlendi.

Haberler 25.09.2016 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Urartu Kralı II. Sardur tarafından Vanın Gürpınar ilçesinde inşa edilen çavuştepe Kalesinde 2004teki kazı çalışmalarında bulunan 2 bin 800 yıl öncesine ait kanalizasyon sistemi, gün yüzüne çıkarıldı.

çavuştepe Mahallesinde inşa edilen, üzüm bağları, surları, su sarnıçları, tapınakları ve saray yapılarıyla bugünlere kadar ulaşan kalede bu yılki kazı çalışmaları sona erdi.

çalışmalarda 2004 yılında kalede tespit edilen 2 bin 800 yıl öncesine ait kanalizasyon sistemi, gün yüzüne çıkarıldı.

Kalenin batı kısmındaki yapıların altında ortaya çıkarılan ve yüzey kısmı ince taşlarla kaplı kanalın bir metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğunda olduğu belirlendi.

MÜHENDİSLİK HARİKASIYLA KARŞILAŞTIK.

Kazı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çavuştepe Kalesinin yol güzergahında olması dolayısıyla tarihi öneminin de büyük olduğunu söyledi.

Kaledeki kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle sürdürdüklerini anlatan çavuşoğlu, şöyle konuştu:

Urartular, neyi nereye yapacaklarını çok iyi düşünmüşler. Her şeyi projeye göre yapmışlar. Şehrin planını önce adeta çizmişler. Burada önemli olan, şehir kurulmadan önce altyapı sisteminin hazırlanmış olmasıdır. 2 bin 800 yıl önce Urartular bu şehri kurarken şehir plancısı planı hazırlıyor, altyapıya göre sırasıyla inşaatlar yapılıyor. Bu, bizim için çok önemlidir. Burada muazzam derecede bir mühendislik harikasıyla karşılaştık.

Kanalizasyon sisteminin taşlardan yapıldığını ifade eden çavuşoğlu, sistemin içinde bir oluğun yer aldığını kaydetti.

çOK İYİ BİR SİSTEM KURMUŞLAR

Oluk sayesinde suyun kanala akıtıldığını belirten çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Bu eser, bize medeniyeti tarif ediyor. Eski çağlardaki medeniyetin ne kadar üst yerlere geldiğini gösteriyor. Saray kısmında bir de tuvalet yer alıyor. Tuvalet, kanalizasyon sistemiyle surların dışına akıtılmış. Bu, Urartuların çok medeni bir toplum olduklarını bize gösteriyor. Günümüzde bir yere ev inşa ederken okulu, hastanesi, cami ve altyapısıyla muazzam bir sistem oluşturuluyor. Bunun aynısını 2 bin 800 yıl önce Urartular yapmış. O zamanın imkanlarıyla çok iyi bir sistem kurmuşlar. Bu da bizleri çok şaşırttı.

çavuşoğlu, kale üzerinde kurulan şehrin uzunluğunun yaklaşık bir kilometre olduğu bilgisini paylaştı.

Şehrin çevresinin surlarla örülü olduğuna dikkati çeken çavuşoğlu, Dışarıdan gelebilecek düşman tehlikesine karşı önlem alınmış. Özellikle hem doğu hem de batıdaki noktalara büyük hendekler açılmış. Bununla savunma sistemlerini kurmuşlar. diye konuştu.

Ana Sayfaya Git