Amerikada düzenlenen bir araştırma sonrasında bir çok hamburger markasında insan ve fare DNAlarına rastlandı. Peki Türkiyede hangi hamburgerler zararlı? Fast food zincirinin baş ürünü hamburgerlerde rastlanan insan ve fare DNAları nedemek? Peki molekül seviyesinde incelenen dondurulmuş hamburgerlerde rastlanan fare ve insan DNAları zararlı mı?
Amerika kökenli Clear Labs adlı şirketin araştırması için California eyaletinde faaliyet gösteren tedarikçiler ve fast food zincirlerinden alınan 258 hamburgerve donmuş hamburger eti örneği molekül seviyesinde incelendi.
İNSAN VE FARE DNALARI BULUNDU
Toplam 79 markanın ürünlerinin incelenmesi sonucu hamburgerlerin üçünde fare, birinde ise insana ait DNA bulunduğu saptandı.Gıda güvenliği konusundaki araştırmada bazı ürünlerde hile yapıldığı, kalori değerlerinin ise belirtilenden yüksek olduğu ortaya çıktı.
Bulunan DNAların insan sağlığına zarar vermeyeceği iddia edildi. Fare ve insana ait DNAların kaynağının kesin olarak tespit edilemediği, fare DNAlarının hayvanların dışkısından, insan DNAsının ise saçtan kaynaklanmış olabileceği belirtildi.
KIRMIZI ET YERİNE TAVUK VE HİNDİ ETİ
Ayrıca, incelenen ürünlerin yüzde 14ünün herhangi bir şekilde sorunlu olduğu ortaya çıktı. Örneklerin yüzde 14ünde ete hile karıştırıldığı, kırmızı et yerine daha ucuz olan tavuk ve hindi etinin kullanıldığı tespit edildi. Bunun dışında dana eti olduğu belirtilen üründe domuz eti, kuzu eti olduğu söylenen üründe ise dana eti bulundu.
SİYAH FASÜLYELİ HAMBURGER
Araştırmada vejetaryen ürünler de incelemeye alındı. Bu ürünlerin yüzde 23,6sında sorun olduğu ifade edildi. İncelenen vejetaryen ürünlerin ikisinde et, 14ünde ise eksik malzeme olduğu belirlendi. Örneğin, siyah fasulyeli hamburger olduğu söylenen üründe siyah fasulye bulunamadı.
İçerikler haricinde üreticilerin ürünleri hakkında verdiği besin değerlerinde de yanlış olduğu kaydedildi. Teste alınan 47 fast food hamburgerinden 38inin etikette belirtilenden daha fazla kalori içerdiği tespit edildi.
Clear Labs adlı şirket, dünyanın önde gelen gıda firmalarıyla çalışarak ürünleri inceliyor.
Hamburger, iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına yerleştirilen bir köfteyle yapılan sandviç türü. Genellikle ketçap, mayonez, turşu,soğan, domates, hardal ve bunun gibi değişik malzemelerin de ilavesi ile servis edilir. Yapımında kullanılan köfte genellikle kırmızı et olmakla beraber tavuk etinden (tavukburger) yapılanları da yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca peynirli olanları (çizburger) de yapılmaktadır.
1932 yılında Amerikalı John T. Gregore tarafından patenti alınmış olsa da patent kavramının henüz tedavülde olmadığı Vietnamda yüzyıllardır aynı formatta bir yiyecek olduğu sonradan anlaşılmıştır.
Almanyanın Hamburg şehrinden adını almıştır.