Ailelerine kavuştular

Ukrayna'da üniversite okuyan Diyarbakırlı kardeşler, mahsur kaldıkları Harkov bölgesinde tahliye işlemi başlatılınca, ailelerine kavuşabildiler.

Haberler 07.03.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harkovda üniversite eitimi için bulunan Yusuf Aziz ve ablas Zeynep Kabak, Rusyann saldrlar balaynca yaadklar evde mahsur kald. Hukuk fakültesi 1inci snf örencisi Yusuf Aziz ve tp fakültesi 1inci snf örencisi Zeynep Kabak, savan 5inci gününde Dileri Bakanlnn çarlar üzerine kentteki tren garna gitti. Kabak kardeler, buradan 30 saatlik tren yolculuunun ardndan Romanyann Bakenti Bükree ulat. Yaplan ilemlerin ardndan Kabak kardeler, önce stanbula, buradan da memleketleri Diyarbakra geldi. Ailelerine kavuan iki karde, anneleri Saime ve babalar Fikret Kabaka sarlarak duygusal anlar yaad. Kabak kardelerin imdi tek istei yatay geçile eitimlerine Türkiyede devam edebilmek.

ÖLÜMLE BURUN BURUNA çOK KÖTÜ EYLER YAADIK

DHA muhabirine konuan Zeynep Kabak, saldrdan sonra çok kötü zamanlar yaadklarn belirterek, Savan içinden kaçarak geldik. Sabah 04.30da top, bomba ve silah sesleriyle uyandm. Sonra kardeimin yanna kotum. Kardeime kalk dedim, burada kaldk. Ölümle burun buruna çok kötü eyler yaadk. Fizik olarak iyiydim ama ruhen gerçekten ölüydüm. Ailem ile görüntülü konutuumda bir bombann içeriye geleceini sanyordum. çünkü çok yaklamt silah ve bomba sesleri. Bizim kaldmz evin önüne de bomba dütü. htiyaçlarmz, gdamz yoktu. Hazrlksz yakalandk. Aslnda bütün örenciler perian haldeydi. 5inci gün sabahn erken saatinde kaçmay aklmza koyduk ve planladk. Kendi imkanlarmz dahilinde plan yaparken öle saat 12.00 gibi Dileri Bakanlndan Saat 15.00a kadar tren garnda olun eklinde bir açklama geldi dedi.

ONLARIN SAYESNDE ALELERMZE KAVUTUK

Araç bulamadklarn ve zorlandklarn aktaran Kabak, Sonra bir ekilde taksi bulduk. Trenle yolculuk yaptk. Bizi Romanya snrna getirdiler. ki gün tren yolculuu yaadk. Perian haldeydik, gda veya yemek yoktu. Yine de olsun onlar pek takmyordum, biz canmzn derdindeydik. Bir daha ailemizi göremeyeceiz diye çok korkuyorduk. Bizi uçakla aldlar, Türkiyeye geldik. Bata Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere tüm yetkililere sonsuz teekkürlerimi iletiyorum. Onlarn sayesinde ailelerimize kavutuk. Diyarbakra bu sayede gelebildik. Aklm u an eitimimde. Emeimiz, umutlarmz ve hayallerimiz bir anda yok oldu. Psikolojik olarak o korkudaym daha ama aklmn yars okulumda. Ben yatay geçi istiyorum. Bize sahip çksnlar, bizi burada okutsunlar. Hayallerimizi ykmalarna izin vermesinler diye konutu.

TAKS LE SAVAIN çNDEN GEçTK

Yusuf Aziz Kabak ise, Tank, top ve füze sesleri geliyordu. Uçaklar havadan bomba atyordu. çok zor anlar yaadk. Devaml çkmay düünüyorduk. Tahliye olmadan kendi imkanlarmzla çkmaya çaltk ama çkamadk. Tahliyeyi bekledik, 5inci günün sonunda Dileri Bakanl açklamasyla tren garna gitmemiz gerekti. Gitmek için de çok zorlandk, taksi bulmaya çaltk. Taksiciye, istediin paray veririm, bizi yeter ki tren garna götür dedim. Ben istedii paray verdim ona. Taksi ile savan içinden geçtik. Romanya snrna doru 30 saat hiç durmadan gittik. Harkovdan ilk çktmz gibi Kieve doru gidiyorduk, gece treni durdurdular. Uçaklar havadan bomba brakyor, bütün klar kapatn dediler. Toplanma merkezinde Türkiye konsolosluu Türk vatandalarn toplad. Yemek dattlar bize. Bir sorun yaamadan yemeklerimizi yedik. Türkiye Cumhuriyetinden yatay geçile kendi ülkemizde okumay istiyoruz. Bütün emeklerimiz boa gitti. Umutlarmz ve hayallerimiz bir anda yok oldu gitti ifadelerini kulland.

Anne Salime Kabak ise, sava önceden tahmin edemediklerini belirterek, unlar söyledi:

Biz inanmadk, bilseydik eer çocuklarmzn biletlerini keserdim. çocuklarm da alrdm. Biz bir anda baktk ki sava çkm. Ar ekilde bir sava yaanyordu. Burada biz ailecek perian olduk. Ne gecem ne de gündüzüm gün olmuyordu. Alyordum ve elimde bir imkan yoktu. Allah raz olsun Türkiye Cumhuriyetinden. Allah bamzdan eksik etmesin.

Ana Sayfaya Git