Dou ve Güney Anadolu Bölgelerinde bulunan 15 ilin de yer ald altnc bölgeye yönelik yatrmlara, bu yln ilk yarsnda verilen tevik belgesi says, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 72 artla 242den 416ya yükseldi. Altnc bölgeye yönelik yatrmlarda öngörülen sabit sermaye tutar ise ayn dönemde yüzde 270 artarak 1,3 milyar liradan 4,9 milyar liraya ulat.
AA muhabirinin, Ekonomi Bakanl verilerinden yapt derlemeye göre, bu yln ocak-haziran döneminde özellikle 6. bölgeye yönelik yatrm tevik belgeleri ve öngörülen sabit sermaye tutarnda art göze çarpt.
Bu yln ocak-haziran döneminde geçen yln ayn dönemine göre yatrm tevik belgesi says yüzde 31 artla 3 bin 781e, öngörülen sabit sermaye yatrm tutar yüzde 13 artla 50,8 milyar liraya ulat. Söz konusu dönemde öngörülen istihdam ise yüzde 57 artarak 104 bin 84e yükseldi.
Öngörülen yatrm tutarnn sektörlere göre dalmnda ilk sray 16,9 milyar lirayla hizmetler sektörü alrken, bunu 16,7 milyar lirayla imalat, 16,2 milyar lirayla enerji ve 1 milyar lirayla madencilik sektörü izledi. Öte yandan bin 412 belgeyle liste ba imalat sektörü oldu, bu sektörü bin 371 belgeyle enerji, 905 belgeyle hizmetler ve 93 belgeyle madencilik takip etti.
Söz konusu dönemde sabit sermaye tutar birinci bölgede (stanbul, Ankara, zmir, Kocaeli, Mula, Antalya, Bursa, Eskiehir) 18 milyar 693 milyon lira, ikinci bölgede (Adana, Aydn, Bolu, çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Krklareli, Konya, Sakarya, Tekirda, Yalova) 7 milyar 927 milyon lira oldu. Bu tutar, üçüncü bölgede (Balkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uak, Zonguldak) 5 milyar 420 milyon lira, dördüncü bölgede (Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartn, çorum, Düzce, Elaz, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Krkkale, Krehir, Kütahya, Malatya, Nevehir, Rize, Sivas) 9 milyar 459 milyon lira, beinci bölgede (Adyaman, Aksaray, Bayburt, çankr, Erzurum, Giresun, Gümühane, Kahramanmara, Kilis, Nide, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat) 3 milyar 142 milyon lira, altnc bölgede ise (Ar, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakr, Hakkari, Idr, Kars, Mardin, Mu, Siirt, anlurfa, rnak, Van, Bozcaada, Gökçeada) 4 milyar 914 milyon lira olarak öngörüldü.
Bu yln ocak-haziran döneminde tevik belgesi saylarnda ilk sray bin 169 belgeyle birinci bölge alrken, bu bölgeyi 603 belgeyle ikinci bölge, 597 belgeyle dördüncü bölge, 530 belgeyle üçüncü bölge, 456 belgeyle beinci bölge ve 416 bölgeyle altnc bölge takip etti. Bu yln ilk yarsnda geçen yln ayn dönemine tevik belgesi says en çok artan ise altnc bölge oldu. Altnc bölgeye yönelik yatrm tevik belgesi says söz konusu dönemde yüzde 72 artt. Art oran birinci bölgede yüzde 43,6, ikinci bölgede yüzde 1,3, üçüncü bölgede yüzde 13, dördüncü bölgede yüzde 60, beinci bölgede ise yüzde 19 olarak kaytlara geçti.
- Kimler yararlanabiliyor?
Türkiyede Yatrm Tevik Program kapsamndaki uygulamalarla salanan desteklerden, her bir uygulamann gerektirdii koullar salamak artyla gerçek kiiler, adi ortaklklar, sermaye irketleri, birlikler, kooperatifler, i ortaklklar, kamu kurum ve kurulular, kamu kuruluu niteliindeki meslek kurulular ve üniversiteler, dernekler ve vakflar, yurt dndaki yabanc irketlerin Türkiyedeki ubeleri faydalanabiliyor.
4875 sayl Dorudan Yabanc Yatrmlar Kanununa göre yabanc ülke vatanda gerçek kiiler ve yabanc ülkelerin kanunlarna göre kurulmu tüzel kiiler tarafndan Türkiyede kurulan irketler Türk irketi statüsünde olduklar için Yatrm Tevik Program kapsamndaki desteklerden yerli yatrmclarla eit koullarda faydalanabiliyor.
Merkezleri Türkiye dnda bulunan yabanc irketlerin Türk Ticaret Kanununa göre Türkiyede kurduklar, irket statüsünde olmayan ubeler de desteklerden faydalanabilecekler arasnda yer alyor.
Öte yandan Türkiyede yatrm yapmak isteyen yabanc gerçek kiiler Türkiyede kuraca anonim veya limited irketle yurt dnda kurulmu bir yabanc irket ise yine Türkiyede kuraca anonim veya limited irketle ya da ubeyle Yatrm Tevik Programndan faydalanmak üzere bavuruda bulunabiliyor.