'Anadilde eğitimin önü açılmalıdır'

Çok dilliliğin medeniyet tezahürü olduğunu söyleyen HÜDA PAR Sözcüsü Demir, "Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesine verilen önem, vatandaşların anadilleri olarak konuştukları diğer dillere de verilmeli ve anadilde eğitimin önü açılmalıdır." dedi

Haberler 23.02.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü ehzade Demir yapt açklamada; Uluslararas Anadil Günü, dövizdeki düüün fiyatlara yansmamas, yüksek faiz sorunu, can çekien yeme içme sektörü ve TÜKin 2020 yl yaam memnuniyeti verileri gibi iç gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.

DLLER ALLAHIN AYETLERNDENDR

Uluslararas Anadil Gününe ilikin açklamalarda bulunan Demir, nkar ve asimilasyon politikalarnn tezahür ettii hususlardan biri de anadillere yönelik yasaklardr. Bunun önüne geçmek için UNESCO, 21 ubat gününü Uluslararas Anadil Günü olarak ilan etmitir. çok dillilik bir medeniyet tezahürüdür. Toplumlar kendi kültürlerine balayan unsurlarn en önemlisi dildir. Bu nedenle anadillerin desteklenerek yaatlmalar devletlerin kendi toplumlarna ve insanla kar temel sorumluluklarndandr. Dillerin unutulmas, aslnda medeniyetlerin ve kadim kültürlerin yok olmasdr. Sayn Cumhurbakannn geçtiimiz günlerde ifade ettii Ana dilleriyle balar zayflayan toplumlarn zamanla sürülemesi, sömürgelemesi, kimliksiz hale gelmesi kaçnlmazdr cümlesi bu anlamda önemli bir gerçei göz önüne sermektedir. dedi.

BUGÜNE KADAR FARKLI DLLERN KORUNMASI YÖNÜNDE CDD BR RADE ORTAYA KONULMAMITIR

Anadilde eitimin önemine dikkati çeken Demir, açklamasn öyle sürdürdü:

Türkiye, anadil karnesi zayf ülkelerden biridir. Yllarca uygulanan asimilasyon politikalar nedeniyle Kurmancça, Zazaca, Pomakça, çerkezce, Arapça ve Süryanice gibi diller zamanla unutulmaya yüz tutmu, bu dilleri konuan vatandalar anadillerini çocuklarna yeterince öretememilerdir.

Türkiye vatandalarnn sürülemelerinin ve kimliksizlemelerinin önüne geçmek, öncelikle devletin temel sorumluluudur. Ancak bugüne kadar farkl dillerin korunmas yönünde ciddi bir irade ortaya konulmamtr. Bilakis Farkl dillerin varln bir tehdit olarak gören anlayn baz dönemlerde devlet politikasna dönümesi, insanlarn ötekiletirilmesine neden olmutur.

Dillerin varlna ilikin önyarglardan arnm bir resmi bak açs gelitirilmeli, dil çeitlilii topluma bir medeniyet bakiyesi olarak sunulmaldr. Türkçenin korunmas ve gelitirilmesine verilen önem, vatandalarn anadilleri olarak konutuklar dier dillere de verilmeli ve anadilde eitimin önü açlmaldr.

DÖVZDEK DÜÜÜN FYATLARA YANSIMAMASI VE YÜKSEK FAZ SORUNU

Dövizdeki düüü deerlendiren Demir, Döviz kurunda yaanan ar yükseli, maliyetleri artrd gerekçesiyle gdadan elektronie, otomotivden enerjiye her alanda zam yamuru eklinde tüketiciye yanstld. Kurda yaanan büyük düüün de indirim olarak tüketiciye yansmas beklenirken fiyatlarda hissedilir bir düü yaanmad. Kurdaki dalgalanma bu haliyle hem özel hem kamu sektörü tarafndan tüketici aleyhine bariz bir frsatçlk aracna dönütürülmektedir. Bu frsatçlktan vazgeçilmeli, bata enerji ve gda olmak üzere dövizdeki düüe paralel indirimler vatandaa yanstlmaldr. dedi.

ENFLASYON ARTIINDA DA ETKL OLAN FAZE KARI HÜKÜMET DERHAL ADIM ATMALI

Yüksek faiz sorununa da deinen Demir, Döviz kurunun dengelenmesi için faiz oranlar ar derecede artrld. Ancak bu faiz art, beraberinde baka handikaplar getirdi. Kendi ülkelerinde sfra yakn faiz oranlar nedeniyle kazanç salayamayan yabanc sermaye; üretim ve istihdama katks olmayan scak para olarak Türkiyeye girmekte, yüksek faiz oranlar ile sermayelerini katlamaktadrlar. Yerli yatrmc için de yatrm yerine faizden kazanç salamak daha cazip hale getirilirken kaynak sknts çeken yatrmc da bankalarn faiz sömürüsüne teslim olmaktadr. Enflasyon artnda da etkili olan faize kar hükümet derhal adm atmal, faizsiz bir ekonomik sistem alternatifi gelitirilmelidir. ifadelerine yer verdi.

YEME çME SEKTÖRÜ CAN çEKYOR

Koronavirüs ile mücadele konusunda yaplan yanllklara iaret eden Demir, öyle devam etti:

Baz siyasi partilerin kongrelerinin tklm tklm dolu salonlarda yaplmas aylardr ekmek tekneleri kapal olan esnaf, bir yldan beri evlere kapatlarak toplu tama araçlarna alnmayan 65 ya üstü ve 20 ya alt insanmz incitmi, salk çalanlarnn motivasyonunu krmtr.

Salgn gerekçesiyle basn açklamalar, toplant ve gösteriler yasaklanp Baro seçimleri ertelenirken kurallara uymada örnek olmas gereken yetkililerin bu tedbirsizlii, korona ile toplumsal mücadelede zafiyet oluturmaktadr.

KALABALIK KONGRELER SIKINTI OLUTURMUYORSA YEME çME SEKTÖRÜNDE TEDBRLER ELNDE MÜTERY MASADA AIRLAMAK DA PROBLEM OLUTURMAMALIDIR

Yeme-içme sektörünün can çekitiine dikkatleri çeken Demir, Kalabalk Kongreler sknt oluturmuyorsa yeme içme sektöründe tedbirler eliinde müteriyi masada arlamak da problem oluturmamaldr. Salgnn bandan beri ciddi kstlamalara maruz kalan ve iki milyon kiiye istihdam salayan lokanta, kafe, pastane, düün salonu esnaf can çekimektedir. Paket servis veya gel-al uygulamasyla ayakta durmaya çalan esnaf kira, vergi ve faturalarn ödeyemiyor. Temasn maksimum derecede olduu toplu tamaya kstlama getirilmezken yeme içme sektörüne uygulanan yasaklama tezat oluturmaktadr. AVMlerde, uçaklarda, otobüslerde ve resm kurumlarda uygulanan HES kodu uygulamas gerekirse bu sektörde de uygulanarak müterilerini masada arlamalarnn önü açlmaldr. diye kaydetti.

EVL OLANLAR EVL OLMAYANLARA GÖRE DAHA MUTLUDUR

Türkiye statistik Kurumunun 2020 yl yaam memnuniyeti aratrmasnn sonuçlarn deerlendiren Demir, Sonuçlara göre bireylerin mutluluk kaynanda öne çkan faktör aile oldu. Toplumumuzu mutsuzlua iten birçok neden vardr. sizlik, yoksulluk, adaletsizlik, ahlaki çöküntü, madde bamll gibi faktörlerin yan sra aile kurumunun zarar görmesi de mutsuzluun nedenlerindendir. TÜK verilerine göre evli olanlar evli olmayanlara göre hayatndan daha memnundur. Temiz bir toplum ve salkl nesiller için aile kurumunun korunmas çok önemlidir. dedi.

ALE, GÜçLÜ BR TOPLUM VE STKRARLI BR GELECEKTR

Son olarak aile kurumunun önemini vurgulayan Demir, Aile, güçlü bir toplum ve istikrarl bir gelecektir. Bat, kültür emperyalizmi yoluyla gençleri evlilikten uzaklatrarak aile yapmz tehdit etmektedir. Toplumu derinden sarsan saysz sorunun yaand günümüzde, geleceimizi korumak için herkese sorumluluklar dümektedir. Bu çerçevede aile, bata devletin ilgili kurumlar olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafndan desteklenmeli, zarar görmemesi için gereken hassasiyet gösterilmelidir. Evliliklerin azald, boanmalarn ise hzla artt günümüzde geleceimizin büyük bir tehdit ile kar karya olduu unutulmamaldr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git