KTM’de konaklayan Mehmetçiğin emniyet koşulları sağlandıktan sonra da tüm ulaşım araçları seferber edilerek intikalleri en güvenli şekilde yapılıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör olaylarının yoğun yaşanmaya başladığı 1990’lı yıllarda, birliklerdeki askerlerin bireysel olarak seyahatlerinde yaşanan bazı olumsuzluklar üzerine kurulmaya başlanan KTM’ler, vatani hizmetleri için evlerinden çıkan askerleri olası her türlü saldırı ihtimaline karşı intikallerini emniyetli bir şekilde sağlıyor.
KTM’lerle kendi birliklerine gitmek ve birliklerinin bulunduğu yerleşimde bulunmayan donanımlı hastanelerde muayene ya da tedavi olmak isteyen askerler ulaştırılıyor.
Diyarbakır’da Merkez Komutanlığı’na bağlı KTM personeli, görev yerlerine gitmek üzere kente müstakil şekilde ya da hava ve kara yoluyla gelen asker adaylarını havaalanı ve otobüs terminalinde karşılıyor.
Havaalanı ve terminalden alınan asker adayları, araçlarla Galip Deniz Kışlası nizamiyesine götürülerek burada nizamiye işlemlerinin ardından KTM’ye dahil oluyor ve o andan itibaren vatani görevleri başlamış oluyor.
-KTM’de boş zaman değerlendiriliyor-
Her istikamete gidecekler için irtibatçı personele kayıt işlemiyle beraber yatak çarşafları veriliyor ve hangi araçla birliğine gideceğini gösteren yönlendirme bileti teslim ediliyor. Ancak tüm konvoyun güvenliği nedeniyle ne zaman hareket edileceği açıklanmıyor.
KTM’de kayıttan sonra yatacağı yatakhaneyi gören asker, berberde tıraşın ardından içtimaya katılıyor. Daha sonra yemeğini yiyen askerler, yeni tanıştıkları arkadaşlarıyla askeri alan içindeki sosyal mekanlarda vakit geçiriyor. Ayrıca zaman zaman biraraya getirilerek televizyon yayınıyla eğitimler, yardımcı yayınlar ve çeşitli dersler verilen askerlerin boş zamanları değerlendiriliyor.
Eğitimlerde personelin kişiliğini geliştirme, davranış usullerini öğrenmesi ve çevre bilincini artırmaya yönelik hayatın içinden filmi gösteriliyor. Ayrıca trafik kuralları ve ilk yardım usulleri, uyuşturucuyla mücadele ve uyuşturucunun zararları, vatandaşlık görevleri, Atatürk ilkeleri, Türk tarihi ve TSK’nın filmleri gösteriliyor.
Askerlere saha içinde televizyon izleme imkanı, aileleriyle görüşmeleri için telefon, para ihtiyacını temininde kullanılmak üzere bankamatik ile banyo, berber gibi olanaklar da mevcut.
-10 gün içinde birliklerine gönderiliyorlar-
Birliklere sevkler için konvoy oluşturulması ve güvenlik açısından en uygun zamanın beklenmesi nedeniyle KTM’de bir süre tutulan askerlerin sayısı, sevkler ve katılımların aynı oranda olmaması nedeniyle sürekli değişkenlik gösteriyor. Komuta kademesi ve personel, sabit olmayan sayıdaki mevcudun ihtiyaçlarının karşılanması için azami gayret gösteriyor.
Artan ihtiyacı karşılamak üzere Diyarbakır KTM’de bin 100 olan barınma kapasitesi, Kasım 2012’de yeni yapılan tesislerle 4 bin 100’e çıkarıldı.
Daha önce KTM’lerde 7-8 bine çıkan asker sayısı, hava taşımacılığının başlatılması, bina ve tesislerin artırılması, intikal imkanları ve kullanılan araç çeşitliliğinin artması gibi sebeplerle bekleme gün sayısı düşerken mağduriyetler de azalmış bulunuyor.
KTM’ye katıldığı gün birliğine gidenler olduğu gibi çeşitli nedenlerle daha uzun beklemeler de olabiliyor. Riskli bir durum olmadıkça 1-5 gün içinde askerler birliklerine ulaştırılıyor.
-Helikopter ya da havadan güvenlik destekli kirpilerle taşıma-
Sevk yapılacak noktaya hareket için yeterli sayıda asker biriktiğinde ve hava koşulları ile güvenlik sağlandığında veriler değerlendirilerek sevkıyat kararı verilerek hazırlanan konvoy yola çıkıyor.
Diyarbakır’ın ilçelerine kirpi adı verilen tam korumalı mayına dayanıklı 13 kişi kapasiteli zırhlı araçlarla Batman ve Mardin’deki tali KTM’lere ve Elazığ’a gönderimler yapılıyor. Bu noktalara ulaştırılan askerler buralardan da daha küçük birimlere gönderiliyor.
Kirpilerle sevkıyatlarda güzergah insansız hava araçlarıyla (İHA) kontrol edilirken konvoy taarruz helikopterleri korumasında yol alıyor.
Öte yandan kritik zamanlar ile riskin yüksek olduğu dönemlerde hava şartlarının da elvermesi halinde helikopterle sevkıyatlara öncelik veriliyor. Bu sevkıyatlarda 25 kişi kapasiteli MI-17 ve 14 kişi kapasiteli S-70 Skorsky helikopterleri kullanılıyor.
- THY ile taşımalar-
Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Türk Hava Yolları (THY) ile yaptığı anlaşma gereğince 2013 Ocak ayı itibarıyla karayoluna ek olarak doğu illerinden havaalanı olan yerlere ücretleri Milli Savunma Bakanlığı’nca karşılanarak askerlerin memleketlerine geliş gidişleri ücretsiz karşılanıyor.
Diyarbakır ve Elazığ’ın doğusundaki illere uçakla gönderimler, Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde Hava Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nde biletler alınarak gerçekleştiriliyor.
Yoğun celp dönemlerinde Hava Kuvvetleri’nin kargo uçakları da kullanılırken diğer dönemlerde tarifeli uçaklardan yararlanılıyor.
-Fotoğraf ve görüntüler Ocak Mehmetçiğin Dünyası sergisinde yer aldı-
Kabul Toplama Merkezi’nde yürütülen çalışmalara ilişkin Anadolu Ajansı (AA) ekiplerinin çektiği fotoğraf ve görüntüler, Genelkurmay Başkanlığı’nın katkılarıyla AA tarafından hazırlanan Ocak Mehmetçiğin Dünyası sergisinde yer aldı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda bulunan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde 18 Mart’ta açılan sergiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katılmıştı.