Bağımsız gözetim!

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı, mağduriyetlerin yaşanmaması için elektrik sayaçlarının kaçak tespitinin bağımsız kurumların gözetiminde yapılması gerektiğini belirtti.

Haberler 08.12.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketici Haklar Dernei Diyarbakr ube Bakan Niyazi Kavar, hakszln önüne geçilip, maduriyetlerin yaanmamas için elektrik sayaçlarnn kaçak kontrolünün bamsz kurumlarn gözetiminde yaplmas gerektiini söyledi.

Tüketicilerin bu konuda ikyetçi olduklarn belirten Kavar, kaçak tespit aamasnn bamsz kurum veya komisyon gözetiminde olmas gerektiinin altn çizdi.

Kavar, TEDA veya DEDA datm irketidir. Dolaysyla kendi datt elektriin kaçak olup olmadn kontrol etmek gibi ileri de var. Bu çerçevede kendisi bir taraftr. çünkü satan kiidir. Dolaysyla bu durum tespitini yapan satc firma kendi satt elektrikten para kazanyor. Zarar etmemek için kendince baz tedbirler alyor. Burada kendisinin taraf olduu açkça ortada zaten. dedi.

Tüketicilerden ikyet alyoruz

Tüketicilerden bu konuda ikyet aldklarn dile getiren Kavar, TEDAn veya DEDAn, kendi verdii hizmetin usulsüz olup olmadn kontrol etmek gibi bir görevi var. Ama bu çalmalar onlarn tarafszl anlamna gelmez. Fakat bu çalmalarn üzerine tüketicilerin itirazlar var. Baz tüketicilerin, DEDA gelip bazen sayaçlara bakmadan tutanak tutuyor. gibi ikyetleri var. DEDAn, En az u kadar liralk bir harcama yapmak zorundasnz. Eer sayaçlarnza bundan az bir rakam çkarsa kaçak muamelesi göreceksiniz. gibi baz söylemlerde olduu söyleniyor. Kulamza bunlar da geliyor.

DEDAn yannda tarafsz olduuna güvenilen mekanizma olmal

Bu konuda madur olan tüketicilerin, tüketici sorunlar hakem heyetlerine veya mahkemelere bavurabileceklerini bildiren Kavar, Tespit aamasnda en azndan sadece DEDAn yannda bamsz, tarafsz olduuna güvenilen mekanizmann olmas veya bunu salayacak birilerinin DEDA elamanlaryla beraber denetime gitmeleri isteniyor. Olabilir mi? Olabilir, mevzuatta düzenleme salanabilir. Bamszlna ve tarafszlna güvenilen baz kurumlar, sivil toplum kurulular veya baka bir kamu kurumu olabilir. DEDA denetime bunlarla gidebilir. Bunun için bir mevzuat deiiklii gerektirdiini düünüyorum. Youn ikyetler var, bu konuda vatandalarn da büyük bir zarar söz konusu ise devlet yeni düzenlemeler yaparak tespitin salkl yaplmasn salayabilir. Bunun için baz tedbirler gerekiyor. u anki mekanizmalar ikyet etme yollarn açk tutuyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git