Bağlar belediyesi AK Partiye geçti

YSK, KHK'dan ihraç olan HDP'li Bağlar Belediye Başkan adayı Zeyyat Caylan'a mazbata vermeyeceğini açıklayarak, seçim yarışını ikinci bitiren, Ak Parti adayı Hüseyin Beyoğlu'na verecek.

Haberler 11.04.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulu (YSK),seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildii için mazbatas verilmeyen bakanlarla ilgili kararn verdi. Buna göre, seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edilen bakanlara mazbata verilmeyecek. Bu adaylarn seçimi kazandklar yerlerde yar ikinci srada bitiren isimlere mazbata verilecek.

4 BAKAN KHK LE HRAç EDLMT

Diyarbakrda Balar Belediye Bakanl seçiminde en yüksek oyu alan HDPli Zeyyat Ceylan, öretmen olarak görev yaparken çkarlan KHK ile ihraç edilmiti. Yine Van Tubada seçimi önde tamamlayan Ylmaz Berki, Edremitte Gülcan Kaçmaz Sayyiit ve çaldranda Leyla Atsak da KHK ile ihraç edilen isimler arasnda yer ald.

MAZBATALAR AK PARTL ADAYLARA VERLECEK

Vann Edremit ilçesinde HDPli Gülcan Kaçmaz Sayyiitn yerine AK Parti aday smail Say, Tuba ilçesinde HDPli Ylmaz Berki yerine AK Parti aday Salih Akman ve çaldran ilçesinde HDPli Leyla Atsak yerine AK Parti efik Ensariye mazbata verilecek.

BEYOLU KNC SIRADA BAKAN OLACAK

Diyarbakrn Balar ilçesinde seçilen HDPli Zeyyat Ceylan yerine ise seçimi ikinci srada bitiren AK Partinin aday Hüseyin Beyoluna mazbata verilecek.

AK PART ADAYI TARAFINDAN YSKYA TRAZ YAPILDI

Söz konusu isimlerin ihraç edilmeleri nedeniyle mazbatalarn alamayacana ilikin itirazlar daha önce yaplmt. Bu itirazlardan biri, Balar Belediye Bakanl seçiminde ikinci en yüksek oyu alan AK Partinin aday Hüseyin Beyolu tarafndan YSKya yaplmt.

TE AK PART ADAYININ TRAZ DLEKçES

Beyolunun itiraz dilekçesinde, OHAL kapsamnda alnan tedbirlere dikkat çekilerek, Kamu görevinden çkarlan kiilerin, mahkumiyet karar aranmakszn rütbe veya memuriyetleri alnr ve bu kiiler görev yaptklar tekilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, dorudan veya dolayl olarak görevlendirilemezler. zah edilen nedenlerden dolay HDPnin aday Ceylann en yüksek oyu almasna ramen seçilme yeterliliine sahip olmamas nedeniyle mazbatann en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesi hususunda gereini arz ederim dendi.

MUHTAR çN KARAR VERLMT

YSK, daha önce benzer bir durumdaki muhtar adayna mazbata verilmemesine, ikinci sradaki adayn muhtar olarak ilan edilmesine karar vermiti. Buna göre, YSK, Malatyann Doanehir ilçesinin Kadl Mahallesinde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlk seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakkndaki kararda, kamu görevinden çkartlan kiilerin mahkumiyet karar aranmakszn bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceklerine dikkat çekildi. Bu nedenle Hüseyin Arslana mazbata verilemeyecei belirtilen YSK kararnda, seçilme yeterlilii tayan ve Arslandan sonra en çok oy alan kiiye mazbata verilmesi gerektii vurguland.

BALAR HALKINA HZMET FIRSATI

YSKnn kararn Söz Habere deerlendiren Beyolu, temel hedeflerinin uzun yllardr hizmetten yoksun olan Balar ilçesi halkna, hizmet yapmak olduunu belirterek öyle dedi;

Biz itirazmz yapmtk. YSK salt bizim itirazmzla deil, genel bir karar verdi. Hukuki bir karar olmas nedeniyle, fazla söylenecek bir söz yok. Biz görevin tevdi edilmesinden sonra, Balar ilçesine belediyecilik alannda, hizmete susuml nasl giderebiliriz, ilçe için, ilçe halk için nasl projeler üretebiliriz, ona bakacaz. Biz Balar, Diyarbakra ve Güneydouya örnek belediyecilii getirme noktasnda, emsal yapmay ilke edineceiz. Alnan kararn ilçe halkmz için, AK Parti için, davamz için hayrl, uurlu olmasn tememni ediyorum.

CEYLAN KARARA TEPK GÖSTERD

Öte yandan, karara tepki gösteren HDPnin Balar Belediyesi Aday Ceyyat ceylan, YSKnin ald karar için Kararn hukukla, adaletle, vicdanla alakas yok. Verilen karar siyasidir. Bunun birinci müsebbibi YSKdir. kincisi müsebbibi ise AK Partidir iddiasnda bulundu.

YSK YAPMASI GEREKEN YAPMADI

Adaylk bavurusu için 19 ubatta YSKye dilekçe verdiklerini ve 13 günlük süre zarfnda gerekli aratrmalarn yapldn hatrlatan Ceylan, unlar söyledi: YSK ya da l, lçe seçim kurullar KHKli olduumuz için seçimlere girmemizi engelleyebilirdi. Batmanda (Sabri Özdemir) olduu gibi adaylmz veto edilebilirdi. Batmanda olduu gibi partimiz baka bir aday gösterebilirdi. Ancak bu yaplmad. 13 günlük bir süre vard. Bu sürede aratrma yapabilirdi. Uyarda bulunabilinirdi. YSK yapmas gereken ii o zaman yapmad.

HALKIMIZIN RADES GASP EDLMTR

Ceylan, alnan karar ile halk iradesinin gasp edildiini öne sürerek Ceylan, Senaryo hazrlanmtr. Belediyelerimiz bu ekilde gasp edilerek, AKPye veriliyor. Bunun ad hukuksuzluktur. Siyasi bir karar olduu gibi ayn zamanda irade gaspdr. Kayyum olarak deerlendiriyoruz. Halkmzn iradesi gasp edilmitir. Halkmzn iradesine kayyum atanmtr diye konutu.

HDP YSK KARARINI KABUL ETMED

Buarada, HDP, Muun Rüstemgedik beldesinde kazanan CHP adayna verilmeyen mazbatay kabul etmedi. YSK, belediyeyi kazanan CHPli Fikret Hamarata adli sicil kayd nedeniyle mazbatasn vermeyerek ikinci olan HDPye mazbata verilmesini kararlatrd. HDP ise mazbatay kabul etmediini açklad: Kabul Etmiyoruz Mu Rüstemgedik Beldesinde seçilen CHP adayna adli sicil kayd nedeniyle mazbatas verilmedi. YSK, 2nci sradaki HDP adayna mazbata verilmesine karar verdi. lkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkn seçtiini YSK bu ekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir. Aday için kstllk halini YSKnin bavuru esnasnda deerlendirmemesi tam bir hukuksuzluktur. YSK, iktidar yanls icraatine bir yenisini eklemitir.

Ana Sayfaya Git